1.5 miljoen euro Vlaamse middelen voor grootschalig project van Centrum Jeugdtoerisme in Heuvelland

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Voor een grootschalig project van het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) in Kemmel, voorziet Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle maar liefst 1.5 miljoen euro. Dat vernam Vlaams Parlementslid Loes Vandromme na de ministerraad van vrijdag 24 mei. ‘Deze ingreep zal ten goede komen van de duizenden kinderen en jongeren van over heel Vlaanderen en Brussel die jaarlijks naar onze mooie Westhoek komen en in de regio overnachten,’ zegt het parlementslid tevreden.

Sinds 1981 al, baat CJT het jeugdverblijf ‘De Lork’ in Kemmel uit. ‘De infrastructuur staat ter beschikking van onder meer scholen, sport- en jeugdverenigingen en biedt plaats aan 192 personen. Het centrum is jaarlijks goed voor zo’n 26.000 overnachtingen. In de regio baat CJT ook het Eksternest in Westouter en De Iep en het Wikhof in Ieper uit. Maar in Heuvelland is er nu een opportuniteit om nog meer jongeren naar de streek te halen. De chalet, een beschermd pand in het centrum van Kemmel, zal na een grondige vernieuwing dienst doen als nieuwe jeugdlogies,’ weet Karel De Decker, coördinator Verblijfscentra bij CJT.  Het historisch pand ligt in een kasteeldomein dat vorig jaar aangekocht werd door de provincie West-Vlaanderen en opengesteld werd voor het brede publiek.

Minister Dalle geeft nu groen licht voor een totaalrenovatie van De Chalet. Het beschermd pand op de site – De Chalet – zal behouden blijven en in het nieuwe project geïntegreerd worden. Het authentieke karakter wordt volledig behouden. Het wordt een zelfkookhuis voor zo’n 62 personen waar jeugdbewegingen, scholen en jeugdgroepen terecht zullen kunnen in een gerenoveerd gebouw omringd door een prachtig domein. Om het gebouw energiezuiniger te maken wordt ingezet op de isolatie van het dak, de keldervloer en nieuw buitenschrijnwerk. Veel van de voorgestelde ingrepen zijn grotendeels het gevolg van de brandreglementering en de eisen inzake toegankelijkheid.

‘De Vlaamse regering investeert 1.532.316,31 euro om precies te zijn,’ vertelt Loes Vandromme. ‘Dankzij deze investering wordt de regio meer dan ooit van groot strategisch  belang voor het jeugdverblijfstoerisme. Want net zoals dat het geval is voor vele andere doelgroepen is de Westhoek bij uitstek een plek om er een fijne vakantie te beleven,’ besluit het parlementslid.

In 2022 waren 36 jeugdlogies die 849 bedden konden aanbieden in de Westhoek. Dit resulteerde in 79.987 jongeren die in onze streek konden overnachten. Ook het aantal overnachtingen lijkt in stijgende lijn te zijn na corona. In 2022 waren er 232.625 overnachtingen in jeugdlogies vanuit een totaal van 1.027.754 overnachtingen in de Westhoek.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.