'Scholen voor morgen' zorgt voor extra investeringsmiddelen voor West-Vlaamse scholen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Wie als schoolbestuur wil investeren in nieuwe schoolgebouwen kan aanspraak maken op Vlaamse subsidies. Om de wachtlijst voor scholenbouw aanzienlijk in te korten wordt sinds 2005 al een grote inspanning geleverd om subsidies te voorzien. Deze legislatuur bijvoorbeeld is  er 3 miljard euro voor scholenbouw voorzien.

Behalve de reguliere subsidiekanalen via AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) konden scholen ook intekenen voor een project via ‘Scholen van Morgen’.

‘De afgelopen jaren leverde dit DBFM-programma Scholen van Morgen* in heel Vlaanderen en Brussel op korte tijd 182 grote, meestal nieuwe scholenbouwprojecten op. Voor West-Vlaanderen gaat het over 41 projecten,’ weet Vlaams Parlementslid en onderwijsspecialist voor CD&V Loes Vandromme.  

Interessante cijfers

In totaal werd maar liefst 708.426m² aan gebouwoppervlakte gerealiseerd via dit project.

Ook in West-Vlaanderen is er de voorbije jaren hard gewerkt aan hedendaagse schoolgebouwen. ‘41 DBFM-projecten goed voor 134.971m² aan gebouwoppervlakte werden uitgevoerd. Dat komt neer op 19% van de totale gebouwoppervlakte,’ stelt Loes Vandromme.

De grootste projecten in West-Vlaanderen liggen in Kortrijk (39.450 m² gebouwoppervlakte en gespreid over 8 projecten), Brugge (23.450m² gebouwoppervlakte), Roeselare (12.226 m²) en Oostende (11.378m²).

De gemiddelde investeringskost per vierkante meter gebouwoppervlakte bedraagt 1.980 euro (excl. btw). Bij een project in Wingene lag de kost flink hoger (2.696 euro) maar met een gebouwoppervlakte was dit ook één van de kleinste projecten van Scholen voor Morgen.

 

Multifunctionaliteit van schoolgebouwen

Investeringen in schoolgebouwen zijn idealiter aangepast aan de maatschappelijke uitdagingen en onderwijsnoden van de 21ste eeuw. ‘Onze fractie ziet deze nieuw gerealiseerde schoolinfrastructuur bovendien ook in een multifunctionele context. Schoolgebouwen worden liefst zoveel mogelijk gebruikt, ook na de normale lesuren: liefst de hele week en het hele jaar door. Investeringsprojecten in scholenbouw waarbij verschillende actoren samenwerken, onderwijsinstellingen, welzijnsorganisaties, sport-, cultuur- en jongerenverenigingen, zijn hiervoor de beste garantie. ‘In dat kader zorgde minister Van Peteghem onlangs nog voor een soepelere toepassing van de federale wet omtrent het verlaagd BTW-tarief. Voor de bouw en het verhuur van schoolgebouwen geldt een verlaagd BTW-tarief van 6% maar daar was vroeger een voorwaarde aan verbonden. Zo moest minstens 50% van de werkelijke gebruikscapaciteit van de scholen voor onderwijsactiviteiten gebruikt worden. Sommige scholen die hun infrastructuur maximaal lieten gebruiken door derden verloren op die manier hun BTW-voordeel’, legt Loes Vandromme uit. ‘Gelukkig wordt dit nu anders berekend waardoor scholen zich kunnen afstemmen op hun eigen buurt en kunnen fungeren als een ontmoetingsplaats, het kloppend hart van de lokale samenleving. Ook dat zorgt onmiskenbaar voor een betere onderwijskwaliteit”, besluit het parlementslid.

 

Aandacht voor duurzaamheid

‘Met alle verworven inzichten door de coronapandemie in het achterhoofd lijkt het onze fractie ook een heel belangrijk gegeven om extra aandacht te besteden aan duurzaamheid, energie-efficiënte en uiteraard binnenluchtkwaliteit. We moeten daar heel goed op letten,’geeft Loes Vandromme nog mee.

 

Op naar de toekomst

Nu alle projecten uit het DBFM-programma zo goed als opgeleverd zijn, werden de nodige conclusies getrokken en aanbevelingen voor de toekomst opgemaakt. Vandaag keurde de commissie onderwijs het ontwerp van decreet DBFM-Scholen van Vlaanderen goed waardoor scholen in de toekomst verder beroep zullen kunnen doen op dergelijke DBFM-programma’s.

 

 

 

 

Hieronder een overzicht van de Scholen voor Morgen uit West-Vlaanderen:

 1. Annuntiata-Instituut, Veurne
 2. Athena Campus Heule en De Dobbelsteen XL, Heule
 3. Athna compus Ter Bruyninge, Marke
 4. BSBO De Vlier, Geluwe
 5. BS De Europaschool + MS Bredene, Bredene
 6. BuSo De Rozenkrans en BuBaO De Strandloper, Oostduinkerke
 7. Campus Ter Zee, Oostende
 8. Centrale diensten Arkorum en Sint-Michiel, Roeselare
 9. CVO Miras, Kortrijk
 10. Gemeenteschool Groene Kouter, Zwevegem
 11. Guldensporencollege, Harelbeke
 12. Guldensporencollege Kaai, Kortrijk
 13. Guldensporencollege Plein, Kortrijk
 14. GVB De Peereboom, Ledegem
 15. Hotelschool, Kortrijk
 16. KA Pegasus, Oostende
 17. KTA Brugge Sint-Michiels
 18. Middenschool Izegem 1 &2
 19. OLV-Hemelvaartinstituut, Waregem
 20. SBSO Sterrenbos Moorslede
 21. School voor mens en samenleving, Kortrijk
 22. Sint-Amands Basisschool Noord, Kortrijk
 23. Sint-Bernardusinstituut, Knokke-Heist
 24. Sint-Godelieve-instituut, Gistel
 25. Sint-Rembert, Torhout
 26. SO Groenhove Campus TechnX, Waregem
 27. VBS De Ark, Roeselare
 28. VBS De Horizon, Koolskamp
 29. VBS H. Familie Bosmolens, Izegem
 30. VBS Sint- Jozef Sint-Pieter Campus Zuidlaan, Blankenberge
 31. VBS Spanjeschool, Roeselare
 32. VBS De Horizon, Zwevezele
 33. VBS Sint-Andreas, Oostende
 34. VBS Sint-Jan, Wingene
 35. VBS Wildenburg, Wingene
 36. Vrije Lagere School De Regenboog, Zwevezele
 37. Vrije Middelbare School, Roeselare
 38. VTI Veurne
 39. VTI Roeselare
 40. VTI en CVO Brugge
 41. ZoWe Verpleegkunde, Sint-Michiels

 

 

Meer info: Loes Vandromme- Vlaams Parlementslid: 0478/609105 of [email protected]

 

 

 

*Wat is DBFM – Scholen van Morgen?

DBFM-  Scholen van Morgen is een privaat – publieke samenwerking die in het leven geroepen is om de wachtlijst inzake middelen voor de scholenbouw in te korten. Zoals de naam al aangeeft, omvat het programma het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van 182 scholenbouwprojecten in Vlaanderen en Brussel. Momenteel zijn 176 nieuwe of gerenoveerde schoolgebouwen van dit programma al in gebruik, 6 projecten bevinden zich nog in de bouwfase. De achterliggende aandeelhouders van DBFM Scholen van Morgen nv zijn aan publieke zijde AGIOn (het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) en het Vlaams Gewest. De achterliggende aandeelhouders aan private kant zijn BNP Paribas Fortis en AG Real Estate.

Nieuws

Bezoek de archeologische werf op de Vroonhofsite

De komende maanden wordt de Vroonhofsite archeologisch onderzocht. Op vrijdag 24 mei kan je de werf bezoeken tijdens het publieksmoment 'Vroonhof: verrassend verleden'. De archeologen van het bedrijf Ruben Willaert nemen je mee en vertellen je alles over de verwachtingen in het oudste hart van de stad en hoe ze te werk zullen gaan.

Je hoeft niet in te schrijven. De rondleidingen starten om 13 u., om 14 u., om 15 u. en om 16 u.

Zorg voor stevig schoeisel.

Project 'Boterhamsters' zorgt voor gezonde brooddozen in VABI Roeselare

Sinds januari 2024 slaan beweging.net West-Vlaanderen, Gezonde Buurt (CM-zone Midden-West-Vlaanderen) en Kotee (Thuiszorgdienst Motena) de handen in elkaar omtrent de lege brooddoos-problematiek, gericht naar middelbare scholieren. Via steun van de stad Roeselare (Elk Telt-subsidies) kregen Hanne Lewyllie (Gezonde Buurt) en Jasminka Poppe (beweging.net) de mogelijkheid om een proefproject op te starten in VABI, scholengroep Sint-Michiel. Vandaag wordt de 500e brooddoos gesmeerd en wordt het project nog eens extra in de kijker gezet.

 

Eindtermen lager onderwijs worden op de lange baan geschoven