'Scholen voor morgen' zorgt voor extra investeringsmiddelen voor West-Vlaamse scholen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Wie als schoolbestuur wil investeren in nieuwe schoolgebouwen kan aanspraak maken op Vlaamse subsidies. Om de wachtlijst voor scholenbouw aanzienlijk in te korten wordt sinds 2005 al een grote inspanning geleverd om subsidies te voorzien. Deze legislatuur bijvoorbeeld is  er 3 miljard euro voor scholenbouw voorzien.

Behalve de reguliere subsidiekanalen via AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) konden scholen ook intekenen voor een project via ‘Scholen van Morgen’.

‘De afgelopen jaren leverde dit DBFM-programma Scholen van Morgen* in heel Vlaanderen en Brussel op korte tijd 182 grote, meestal nieuwe scholenbouwprojecten op. Voor West-Vlaanderen gaat het over 41 projecten,’ weet Vlaams Parlementslid en onderwijsspecialist voor CD&V Loes Vandromme.  

Interessante cijfers

In totaal werd maar liefst 708.426m² aan gebouwoppervlakte gerealiseerd via dit project.

Ook in West-Vlaanderen is er de voorbije jaren hard gewerkt aan hedendaagse schoolgebouwen. ‘41 DBFM-projecten goed voor 134.971m² aan gebouwoppervlakte werden uitgevoerd. Dat komt neer op 19% van de totale gebouwoppervlakte,’ stelt Loes Vandromme.

De grootste projecten in West-Vlaanderen liggen in Kortrijk (39.450 m² gebouwoppervlakte en gespreid over 8 projecten), Brugge (23.450m² gebouwoppervlakte), Roeselare (12.226 m²) en Oostende (11.378m²).

De gemiddelde investeringskost per vierkante meter gebouwoppervlakte bedraagt 1.980 euro (excl. btw). Bij een project in Wingene lag de kost flink hoger (2.696 euro) maar met een gebouwoppervlakte was dit ook één van de kleinste projecten van Scholen voor Morgen.

 

Multifunctionaliteit van schoolgebouwen

Investeringen in schoolgebouwen zijn idealiter aangepast aan de maatschappelijke uitdagingen en onderwijsnoden van de 21ste eeuw. ‘Onze fractie ziet deze nieuw gerealiseerde schoolinfrastructuur bovendien ook in een multifunctionele context. Schoolgebouwen worden liefst zoveel mogelijk gebruikt, ook na de normale lesuren: liefst de hele week en het hele jaar door. Investeringsprojecten in scholenbouw waarbij verschillende actoren samenwerken, onderwijsinstellingen, welzijnsorganisaties, sport-, cultuur- en jongerenverenigingen, zijn hiervoor de beste garantie. ‘In dat kader zorgde minister Van Peteghem onlangs nog voor een soepelere toepassing van de federale wet omtrent het verlaagd BTW-tarief. Voor de bouw en het verhuur van schoolgebouwen geldt een verlaagd BTW-tarief van 6% maar daar was vroeger een voorwaarde aan verbonden. Zo moest minstens 50% van de werkelijke gebruikscapaciteit van de scholen voor onderwijsactiviteiten gebruikt worden. Sommige scholen die hun infrastructuur maximaal lieten gebruiken door derden verloren op die manier hun BTW-voordeel’, legt Loes Vandromme uit. ‘Gelukkig wordt dit nu anders berekend waardoor scholen zich kunnen afstemmen op hun eigen buurt en kunnen fungeren als een ontmoetingsplaats, het kloppend hart van de lokale samenleving. Ook dat zorgt onmiskenbaar voor een betere onderwijskwaliteit”, besluit het parlementslid.

 

Aandacht voor duurzaamheid

‘Met alle verworven inzichten door de coronapandemie in het achterhoofd lijkt het onze fractie ook een heel belangrijk gegeven om extra aandacht te besteden aan duurzaamheid, energie-efficiënte en uiteraard binnenluchtkwaliteit. We moeten daar heel goed op letten,’geeft Loes Vandromme nog mee.

 

Op naar de toekomst

Nu alle projecten uit het DBFM-programma zo goed als opgeleverd zijn, werden de nodige conclusies getrokken en aanbevelingen voor de toekomst opgemaakt. Vandaag keurde de commissie onderwijs het ontwerp van decreet DBFM-Scholen van Vlaanderen goed waardoor scholen in de toekomst verder beroep zullen kunnen doen op dergelijke DBFM-programma’s.

 

 

 

 

Hieronder een overzicht van de Scholen voor Morgen uit West-Vlaanderen:

  1. Annuntiata-Instituut, Veurne
  2. Athena Campus Heule en De Dobbelsteen XL, Heule
  3. Athna compus Ter Bruyninge, Marke
  4. BSBO De Vlier, Geluwe
  5. BS De Europaschool + MS Bredene, Bredene
  6. BuSo De Rozenkrans en BuBaO De Strandloper, Oostduinkerke
  7. Campus Ter Zee, Oostende
  8. Centrale diensten Arkorum en Sint-Michiel, Roeselare
  9. CVO Miras, Kortrijk
  10. Gemeenteschool Groene Kouter, Zwevegem
  11. Guldensporencollege, Harelbeke
  12. Guldensporencollege Kaai, Kortrijk
  13. Guldensporencollege Plein, Kortrijk
  14. GVB De Peereboom, Ledegem
  15. Hotelschool, Kortrijk
  16. KA Pegasus, Oostende
  17. KTA Brugge Sint-Michiels
  18. Middenschool Izegem 1 &2
  19. OLV-Hemelvaartinstituut, Waregem
  20. SBSO Sterrenbos Moorslede
  21. School voor mens en samenleving, Kortrijk
  22. Sint-Amands Basisschool Noord, Kortrijk
  23. Sint-Bernardusinstituut, Knokke-Heist
  24. Sint-Godelieve-instituut, Gistel
  25. Sint-Rembert, Torhout
  26. SO Groenhove Campus TechnX, Waregem
  27. VBS De Ark, Roeselare
  28. VBS De Horizon, Koolskamp
  29. VBS H. Familie Bosmolens, Izegem
  30. VBS Sint- Jozef Sint-Pieter Campus Zuidlaan, Blankenberge
  31. VBS Spanjeschool, Roeselare
  32. VBS De Horizon, Zwevezele
  33. VBS Sint-Andreas, Oostende
  34. VBS Sint-Jan, Wingene
  35. VBS Wildenburg, Wingene
  36. Vrije Lagere School De Regenboog, Zwevezele
  37. Vrije Middelbare School, Roeselare
  38. VTI Veurne
  39. VTI Roeselare
  40. VTI en CVO Brugge
  41. ZoWe Verpleegkunde, Sint-Michiels

 

 

Meer info: Loes Vandromme- Vlaams Parlementslid: 0478/609105 of [email protected]

 

 

 

*Wat is DBFM – Scholen van Morgen?

DBFM-  Scholen van Morgen is een privaat – publieke samenwerking die in het leven geroepen is om de wachtlijst inzake middelen voor de scholenbouw in te korten. Zoals de naam al aangeeft, omvat het programma het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van 182 scholenbouwprojecten in Vlaanderen en Brussel. Momenteel zijn 176 nieuwe of gerenoveerde schoolgebouwen van dit programma al in gebruik, 6 projecten bevinden zich nog in de bouwfase. De achterliggende aandeelhouders van DBFM Scholen van Morgen nv zijn aan publieke zijde AGIOn (het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) en het Vlaams Gewest. De achterliggende aandeelhouders aan private kant zijn BNP Paribas Fortis en AG Real Estate.

Nieuws

Nieuwe oproep huursubsidies voor scholenbouw in het najaar 2025!

Heel veel scholen hebben dringend nood aan extra ruimte en kijken aan tegen hoge renovatiekosten. De Vlaamse overheid voorziet een aantal maatregelen om hiervoor financieel tussen te komen, maar de klassieke wachtlijst is lang.  Via huursubsidies kunnen scholen hun capaciteit vrij snel uitbreiden of bestaande infrastructuur renoveren. Het blijft echter wachten op een nieuwe subsidie-oproep waarop scholen kunnen intekenen. In antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) antwoordde de minister van onderwijs nu dat er dit najaar een nieuwe oproep komt. ‘Die zal geen dag te vroeg komen’, zegt Loes Vandromme tevreden. ‘De nood aan goede schoolinfrastructuur is zeer groot. Initiatieven als huursubsidies zijn zeer welkom voor scholen die snel werk willen maken van uitbreiding of renovatie.’

Groot personeelsverloop bij schooldirecties, beloofde loonafspraken on hold gezet

Het aantal wissels in directieteams in het leerplichtonderwijs, is in drie jaar tijd met 54 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) bij de minister van onderwijs opvroeg. Tijdens het schooljaar 2021-2022 waren er 1.307 wissels van directieleden. Vorig schooljaar ging het over maar liefst 1.999 wissels, pensioneringen buiten beschouwing gelaten. Eerdere loonafspraken om de job aantrekkelijker te maken werden on hold gezet. “Schooldirecteurs verdienen meer respect van de overheid. Kwaliteitsvol onderwijs staat of valt met standvastige, sterke schoolleiders. Die dreigen we vandaag te verliezen”, stelt Vandromme.

Parlementair werk, werkt: versnelde evaluatie decreet onderwijsinternaten komt er tegen eind dit jaar!

Op vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme die de situatie van de onderwijsinternaten al meerdere malen aankaartte, gaf de minister in de commissie Onderwijs te kennen dat ze tegen eind dit jaar een eerste evaluatie van het decreet op onderwijsinternaten wil klaar hebben.

‘Dat is bijzonder goed nieuws,’ vindt Vandromme. ‘Het nieuwe decreet voor onderwijsinternaten is sinds 2023 van kracht. De regelgeving is dus behoorlijk recent maar toch is een eerste evaluatie een absolute must.’