'Scholen voor morgen' zorgt voor extra investeringsmiddelen voor West-Vlaamse scholen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Wie als schoolbestuur wil investeren in nieuwe schoolgebouwen kan aanspraak maken op Vlaamse subsidies. Om de wachtlijst voor scholenbouw aanzienlijk in te korten wordt sinds 2005 al een grote inspanning geleverd om subsidies te voorzien. Deze legislatuur bijvoorbeeld is  er 3 miljard euro voor scholenbouw voorzien.

Behalve de reguliere subsidiekanalen via AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) konden scholen ook intekenen voor een project via ‘Scholen van Morgen’.

‘De afgelopen jaren leverde dit DBFM-programma Scholen van Morgen* in heel Vlaanderen en Brussel op korte tijd 182 grote, meestal nieuwe scholenbouwprojecten op. Voor West-Vlaanderen gaat het over 41 projecten,’ weet Vlaams Parlementslid en onderwijsspecialist voor CD&V Loes Vandromme.  

Interessante cijfers

In totaal werd maar liefst 708.426m² aan gebouwoppervlakte gerealiseerd via dit project.

Ook in West-Vlaanderen is er de voorbije jaren hard gewerkt aan hedendaagse schoolgebouwen. ‘41 DBFM-projecten goed voor 134.971m² aan gebouwoppervlakte werden uitgevoerd. Dat komt neer op 19% van de totale gebouwoppervlakte,’ stelt Loes Vandromme.

De grootste projecten in West-Vlaanderen liggen in Kortrijk (39.450 m² gebouwoppervlakte en gespreid over 8 projecten), Brugge (23.450m² gebouwoppervlakte), Roeselare (12.226 m²) en Oostende (11.378m²).

De gemiddelde investeringskost per vierkante meter gebouwoppervlakte bedraagt 1.980 euro (excl. btw). Bij een project in Wingene lag de kost flink hoger (2.696 euro) maar met een gebouwoppervlakte was dit ook één van de kleinste projecten van Scholen voor Morgen.

 

Multifunctionaliteit van schoolgebouwen

Investeringen in schoolgebouwen zijn idealiter aangepast aan de maatschappelijke uitdagingen en onderwijsnoden van de 21ste eeuw. ‘Onze fractie ziet deze nieuw gerealiseerde schoolinfrastructuur bovendien ook in een multifunctionele context. Schoolgebouwen worden liefst zoveel mogelijk gebruikt, ook na de normale lesuren: liefst de hele week en het hele jaar door. Investeringsprojecten in scholenbouw waarbij verschillende actoren samenwerken, onderwijsinstellingen, welzijnsorganisaties, sport-, cultuur- en jongerenverenigingen, zijn hiervoor de beste garantie. ‘In dat kader zorgde minister Van Peteghem onlangs nog voor een soepelere toepassing van de federale wet omtrent het verlaagd BTW-tarief. Voor de bouw en het verhuur van schoolgebouwen geldt een verlaagd BTW-tarief van 6% maar daar was vroeger een voorwaarde aan verbonden. Zo moest minstens 50% van de werkelijke gebruikscapaciteit van de scholen voor onderwijsactiviteiten gebruikt worden. Sommige scholen die hun infrastructuur maximaal lieten gebruiken door derden verloren op die manier hun BTW-voordeel’, legt Loes Vandromme uit. ‘Gelukkig wordt dit nu anders berekend waardoor scholen zich kunnen afstemmen op hun eigen buurt en kunnen fungeren als een ontmoetingsplaats, het kloppend hart van de lokale samenleving. Ook dat zorgt onmiskenbaar voor een betere onderwijskwaliteit”, besluit het parlementslid.

 

Aandacht voor duurzaamheid

‘Met alle verworven inzichten door de coronapandemie in het achterhoofd lijkt het onze fractie ook een heel belangrijk gegeven om extra aandacht te besteden aan duurzaamheid, energie-efficiënte en uiteraard binnenluchtkwaliteit. We moeten daar heel goed op letten,’geeft Loes Vandromme nog mee.

 

Op naar de toekomst

Nu alle projecten uit het DBFM-programma zo goed als opgeleverd zijn, werden de nodige conclusies getrokken en aanbevelingen voor de toekomst opgemaakt. Vandaag keurde de commissie onderwijs het ontwerp van decreet DBFM-Scholen van Vlaanderen goed waardoor scholen in de toekomst verder beroep zullen kunnen doen op dergelijke DBFM-programma’s.

 

 

 

 

Hieronder een overzicht van de Scholen voor Morgen uit West-Vlaanderen:

 1. Annuntiata-Instituut, Veurne
 2. Athena Campus Heule en De Dobbelsteen XL, Heule
 3. Athna compus Ter Bruyninge, Marke
 4. BSBO De Vlier, Geluwe
 5. BS De Europaschool + MS Bredene, Bredene
 6. BuSo De Rozenkrans en BuBaO De Strandloper, Oostduinkerke
 7. Campus Ter Zee, Oostende
 8. Centrale diensten Arkorum en Sint-Michiel, Roeselare
 9. CVO Miras, Kortrijk
 10. Gemeenteschool Groene Kouter, Zwevegem
 11. Guldensporencollege, Harelbeke
 12. Guldensporencollege Kaai, Kortrijk
 13. Guldensporencollege Plein, Kortrijk
 14. GVB De Peereboom, Ledegem
 15. Hotelschool, Kortrijk
 16. KA Pegasus, Oostende
 17. KTA Brugge Sint-Michiels
 18. Middenschool Izegem 1 &2
 19. OLV-Hemelvaartinstituut, Waregem
 20. SBSO Sterrenbos Moorslede
 21. School voor mens en samenleving, Kortrijk
 22. Sint-Amands Basisschool Noord, Kortrijk
 23. Sint-Bernardusinstituut, Knokke-Heist
 24. Sint-Godelieve-instituut, Gistel
 25. Sint-Rembert, Torhout
 26. SO Groenhove Campus TechnX, Waregem
 27. VBS De Ark, Roeselare
 28. VBS De Horizon, Koolskamp
 29. VBS H. Familie Bosmolens, Izegem
 30. VBS Sint- Jozef Sint-Pieter Campus Zuidlaan, Blankenberge
 31. VBS Spanjeschool, Roeselare
 32. VBS De Horizon, Zwevezele
 33. VBS Sint-Andreas, Oostende
 34. VBS Sint-Jan, Wingene
 35. VBS Wildenburg, Wingene
 36. Vrije Lagere School De Regenboog, Zwevezele
 37. Vrije Middelbare School, Roeselare
 38. VTI Veurne
 39. VTI Roeselare
 40. VTI en CVO Brugge
 41. ZoWe Verpleegkunde, Sint-Michiels

 

 

Meer info: Loes Vandromme- Vlaams Parlementslid: 0478/609105 of [email protected]

 

 

 

*Wat is DBFM – Scholen van Morgen?

DBFM-  Scholen van Morgen is een privaat – publieke samenwerking die in het leven geroepen is om de wachtlijst inzake middelen voor de scholenbouw in te korten. Zoals de naam al aangeeft, omvat het programma het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van 182 scholenbouwprojecten in Vlaanderen en Brussel. Momenteel zijn 176 nieuwe of gerenoveerde schoolgebouwen van dit programma al in gebruik, 6 projecten bevinden zich nog in de bouwfase. De achterliggende aandeelhouders van DBFM Scholen van Morgen nv zijn aan publieke zijde AGIOn (het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) en het Vlaams Gewest. De achterliggende aandeelhouders aan private kant zijn BNP Paribas Fortis en AG Real Estate.

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.