Appel aan minister-president om samenwerking met Frankrijk in kader van waterbeheersing in de Westhoek te bevorderen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

In de commissie Buitenland van dinsdag 22 oktober riep Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor cd&v en eerste schepen in Poperinge, de minister-president op om zijn Franse collega’s aan te zetten tot nauwere samenwerking met de Vlaams en Belgische collega’s.

‘Het is ongeveer een jaar geleden dat er zich een ramp afspeelde in de Westhoek. Iedereen herinnert zich de beelden van de overstromingen wel,’ zei Vandromme.

Ondanks de vele inspanningen van het voorbije jaar en de investeringen die op til staan, is het gevaar lang nog niet geweken. ‘De problematiek is urgent. Daarom moeten alle mogelijke middelen en contacten ingeschakeld worden om iedereen in beweging te zetten en snel aan oplossingen te werken’, zegt het parlementslid.

 

De minister-president verwees in zijn antwoord naar het staatsbezoek van de Koning aan Frankrijk dat vorige week plaatsvond en waar de Minister-President ook aanwezig was. Daar werd onder andere het De Moeren-verdrag besproken. Dat eeuwenoud verdrag ligt aan de basis voor afspraken over het afwateren over de grens heen. ‘Het feit dat het De Moeren-verdrag wat vertraging oploopt, is te wijten aan een juridisch kluwen waarbij aan Franse kant niet helemaal duidelijk is wie hier welke bevoegdheid heeft’, zo stelde de minister-president. Dat verdrag zou er voor kunnen zorgen dat overtollig water uit het Ijzerbekken niet alleen via de Ijzer, maar tijdelijk ook via Duinkerke in zee kan geloosd worden.

Verder zijn er ook afspraken gemaakt over verschillende overlegmomenten die deze legislatuur ingepland zullen worden. 

De recente heropstart van de werkgroep Water binnen het overkoepelend overlegorgaan EGTS is alvast een hoopvol gegeven. ‘We voelen dat er vanuit ambtelijk oogpunt zeker veel bereidheid is en al veel werk werd verzet. Het is aan de politiek om voor de nodige openingen te zorgen,’ stelt Loes Vandromme.

 

De minister-president kan zijn diensten als katalysator inzetten om de communicatie met de Franse autoriteiten nog vlotter te laten verlopen.

‘Bovendien is het voor mij ook van groot belang dat lokale besturen heel nauw betrokken blijven bij deze thematiek: mensen op het terrein kennen de situatie het best en worden ook het eerst met mogelijke gevolgen geconfronteerd. Ze zijn een onmisbare partner in het geheel,’ besluit Loes Vandromme.

 

Het verslag van dit deel van de vergadering vind je via deze link:

Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking dinsdag 22 oktober 2024, 14.15 uur | Vlaams Parlement

Nieuws

Poperinge biedt steun bij zomerse zorgen

Ouder zijn van een tiener is uitdagend. Zeker in de zomer, wanneer structuur wegvalt en spanningen kunnen oplopen. Ook voor jongeren zelf kunnen er vragen of zorgen ontstaan. Om zowel ouders als tieners een hart onder de riem te steken, voorziet Poperinge net voor de start van de zomervakantie een informatieve postkaart.

Moestuin brengt buurt tot leven

Op het binnenplein van de seniorenwoningen in ’t Schellewerk en de Hoveniersstraat kan je sinds kort twee moestuinbakken vinden. De dienst Seniorenzorg, LDC De Bres en Velt sloegen de handen in elkaar om dit project te verwezenlijken. De moestuin brengt niet alleen de buurt samen, maar zorgt binnenkort ook voor lekkere groenten.

Grotere oefening rond volwassenenonderwijs op komst: "Nabijheid van het aanbod en flexibiliteit blijft voor ons cruciaal."

Vandaag is er heel wat te doen rond de inschrijvingsgelden in het volwassenenonderwijs maar eigenlijk is dit nog maat een eerste stap in een hervormingsoperatie. De Vlaamse Minister van Onderwijs wil de komende periode een grondige oefening doen om het aanbod van levenslang leren beter af te stemmen. Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) benadrukt dat de nabijheid van het aanbod cruciaal is. ‘Voor wie zich verder wil ontwikkelen en bijscholen in een snel veranderende arbeidsmarkt moet dat aanbod toegankelijk, bereikbaar en voldoende flexibel blijven.’