Loes Vandromme pleit voor regeling die garantie op schoolboeken biedt voor elke leerling

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

“Geen enkel economisch proces of economische logica rechtvaardigt dat leerlingen niet op tijd over de nodige leerboeken kunnen beschikken.  Onbetaalde rekeningen – ook als ze van externe boekendistribiteurs komen – mogen nooit het leerrecht van een leerling schaden,” zo stelt CD&V.  Daarom stelt Vlaams volksvertegenwoordiger voor CD&V Loes Vandromme voor om de garantie op schoolboeken toe te voegen als doelstelling aan de ‘kwaliteitsalliantie leermiddelen’. Die alliantie richtte onderwijsminister Weyts eerder dit jaar op om de handboeken en digitale leermiddelen in het Vlaamse onderwijs kritisch onder de loep te nemen en waar nodig bij te sturen.

Duizenden Vlaamse leerlingen wachten nog op schoolboeken, zo raakte vorige week bekend. De schoolboeken zouden wel beschikbaar zijn maar de leverancier weigert ze te bezorgen omdat de ouders van de leerlingen als wanbetalers op een zwarte lijst staan. “Vorige week werd duidelijk dat we als samenleving niet waakzaam en duidelijk genoeg kunnen zijn. Dat duizenden leerlingen nog op schoolboeken wachten omdat ze omwille van financiële problemen van hun ouders en onbetaalde facturen op een zwarte lijst terecht zijn gekomen, kan niet door de beugel,” zegt Vlaams parlementslid Loes Vandromme.

Om die reden stelt het parlementslid voor om de ‘kwaliteitsalliantie leermiddelen‘ een bijkomende opdracht te geven: het versterken van het leerrecht en de toegang tot volwaardig onderwijs, door iedere leerling te verzekeren dat hij/zij over de nodige leermiddelen kan beschikken. De ‘kwaliteitsalliantie leermiddelen’ werd eerder dit jaar opgericht door onderwijsminister Weyts om de handboeken en digitale leermiddelen in het Vlaamse onderwijs kritisch onder de loep te nemen en waar nodig bij te sturen.

“Wanneer rekeningen van boekendistribiteurs onbetaald blijven, is het de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de school en de distribiteur om te garanderen dat leerlingen toch over de nodige leermiddelen kunnen beschikken,” zei Loes Vandromme in de commissie onderwijs vandaag.

 

Volledige uitsluiting vermijden

Vandromme suggereert verder om voor schoolboeken te gaan kijken naar de regeling die bestaat voor de garantie op energie: “Het mag niet bij een doelstelling blijven. We moeten vanuit die ‘kwaliteitsalliantie leermiddelen’ gaan naar een regeling waarbij een volledige uitsluiting vermeden wordt,” zegt het parlementslid. “Het afsluiten van energie bijvoorbeeld wordt streng bewaakt. Het verzekeren van het leerrecht en de evidentie dat alle leerlingen kunnen beschikken over de nodige leermiddelen zijn bovendien de eerste voorwaarden voor kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen,” aldus het parlementslid.

Onderwijsminister Weyts is alvast bereid om de beschikbaarheid en betaalbaarheid van leermiddelen mee te nemen in de kwaliteitsalliantie. “We hopen dat hij ook bereid is om ons voorstel om de beschikbaarheid van schoolboeken te garanderen te onderzoeken,” besluit Vandromme.

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.