“Geen enkel economisch proces of economische logica rechtvaardigt dat leerlingen niet op tijd over de nodige leerboeken kunnen beschikken. Onbetaalde rekeningen – ook als ze van externe boekendistribiteurs komen – mogen nooit het leerrecht van een leerling schaden,” zo stelt CD&V. Daarom stelt Vlaams volksvertegenwoordiger voor CD&V Loes Vandromme voor om de garantie op schoolboeken toe te voegen als doelstelling aan de ‘kwaliteitsalliantie leermiddelen’. Die alliantie richtte onderwijsminister Weyts eerder dit jaar op om de handboeken en digitale leermiddelen in het Vlaamse onderwijs kritisch onder de loep te nemen en waar nodig bij te sturen.
Duizenden Vlaamse leerlingen wachten nog op schoolboeken, zo raakte vorige week bekend. De schoolboeken zouden wel beschikbaar zijn maar de leverancier weigert ze te bezorgen omdat de ouders van de leerlingen als wanbetalers op een zwarte lijst staan. “Vorige week werd duidelijk dat we als samenleving niet waakzaam en duidelijk genoeg kunnen zijn. Dat duizenden leerlingen nog op schoolboeken wachten omdat ze omwille van financiële problemen van hun ouders en onbetaalde facturen op een zwarte lijst terecht zijn gekomen, kan niet door de beugel,” zegt Vlaams parlementslid Loes Vandromme.
Om die reden stelt het parlementslid voor om de ‘kwaliteitsalliantie leermiddelen‘ een bijkomende opdracht te geven: het versterken van het leerrecht en de toegang tot volwaardig onderwijs, door iedere leerling te verzekeren dat hij/zij over de nodige leermiddelen kan beschikken. De ‘kwaliteitsalliantie leermiddelen’ werd eerder dit jaar opgericht door onderwijsminister Weyts om de handboeken en digitale leermiddelen in het Vlaamse onderwijs kritisch onder de loep te nemen en waar nodig bij te sturen.
“Wanneer rekeningen van boekendistribiteurs onbetaald blijven, is het de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de school en de distribiteur om te garanderen dat leerlingen toch over de nodige leermiddelen kunnen beschikken,” zei Loes Vandromme in de commissie onderwijs vandaag.
Volledige uitsluiting vermijden
Vandromme suggereert verder om voor schoolboeken te gaan kijken naar de regeling die bestaat voor de garantie op energie: “Het mag niet bij een doelstelling blijven. We moeten vanuit die ‘kwaliteitsalliantie leermiddelen’ gaan naar een regeling waarbij een volledige uitsluiting vermeden wordt,” zegt het parlementslid. “Het afsluiten van energie bijvoorbeeld wordt streng bewaakt. Het verzekeren van het leerrecht en de evidentie dat alle leerlingen kunnen beschikken over de nodige leermiddelen zijn bovendien de eerste voorwaarden voor kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen,” aldus het parlementslid.
Onderwijsminister Weyts is alvast bereid om de beschikbaarheid en betaalbaarheid van leermiddelen mee te nemen in de kwaliteitsalliantie. “We hopen dat hij ook bereid is om ons voorstel om de beschikbaarheid van schoolboeken te garanderen te onderzoeken,” besluit Vandromme.