3.4 miljoen euro huursubsidies voor scholenbouw in West-Vlaanderen.

Zopas maakte de Vlaamse regering bekend dat 75 Vlaamse scholen een huursubsidie krijgen, waarmee ze extra plaatsen in de klas kunnen realiseren. 23 goedgekeurde huursubsidiedossiers zijn ten voordele van West-Vlaamse scholen. Zij krijgen gedurende maximum 18 jaar samen jaarlijks 3,4 miljoen euro huursubsidie toegekend.

‘Zoals in het regeerakkoord afgesproken, investeren we ook deze legislatuur weer fors in schoolinfrastructuur. We voorzien daarvoor in totaal 500 miljoen euro’, stelt Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor CD&V en onderwijsspecialist.

23 van de 75 goedgekeurde huursubsidiedossiers betreft West-Vlaamse scholen. Het gaat meer specifiek over huursubsidieprojecten in Aartrijke, Avelgem, Brugge, Diksmuide, Gullegem, Hooglede-Gits, Houthulst, Izegem, Kortrijk, Lichtervelde, Middelkerke, Moorslede, Oostende, Oudenburg, Tielt, Torhout, Roeselare, Staden en Wevelgem. In 17 huursubsidiedossiers gaat het over te huren infrastructuur voor het basisonderwijs. De ingediende huursubsidie-aanvragen werden geselecteerd op basis van objectieve criteria zoals capaciteitsnood, multifunctionaliteit en duurzaamheid.

‘In sommige gevallen gaat dit over bestaande infrastructuur, maar ook vaak over subsidies om volledig nieuwe infrastructuur (die nog gebouwd moet worden) te huren. Dankzij de huursubsidies, een financieringspiste die door de vorige Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits werd uitgedacht, kunnen schoolbesturen korter op de bal spelen en snel extra plaatsen bij creëren, vooral daar waar de nood het hoogst is. In het OLV-college van Oostende bijvoorbeeld wordt een handelspand gehuurd en in Aartrijke en Houthulst worden er modulaire klasunits gehuurd. In Brugge wordt er dan weer een hotel gehuurd om in te richten als internaat.

Alles samen creëren we dankzij deze nieuwe huursubsidies in West-Vlaanderen 1362 extra plaatsen in de klas.’