Lokale dienstencentra zijn in Vlaanderen al 50 jaar lang een warme thuis voor tienduizenden mensen. In Poperinge bestaat De Bres intussen al 17 jaar. De BuurtBres, met antennepunten in de deelgemeenten, vierde onlangs haar eerste verjaardag. In mei en juni zet Poperinge de lokale dienstencentra in de kijker. Wie een affiche ophangt maakt kans op een leuke prijs.

Iedereen is welkom in een lokaal dienstencentrum. Op zoek naar een gezellige babbel of een fijne job als vrijwilliger, heb je fysieke of mentale ondersteuning nodig? De voorbije 50 jaar konden lokale dienstencentra al heel wat mensen verbinden.

Initiatieven vertrekken vanuit een buurtanalyse. Die verankering in de buurt maakt elk lokaal dienstencentrum laagdrempelig en uniek. Elk centrum heeft eigen accenten met vrijwilligers uit de buurt. Wie lokaal dienstencentrum zegt, zegt zorgzame buurt. Elk centrum heeft een uitgebreid netwerk met zorg- en ondersteuningspartners; van wijkagent tot postbode of buurtvereniging.

Focus op preventie

De centra organiseren onder andere vormingen, ontmoetingsmomenten, verzorging, uitstappen en maaltijden. Ze willen sociaal contact stimuleren en zo isolement voorkomen. Ook medische problemen kunnen vermeden worden door infomomenten, workshops of diensten zoals pedicure. Informatiesessies en computercursussen zorgen ervoor dat mensen zelfredzaam blijven. Alle initiatieven kan je zien als een uitnodiging om zorg te dragen voor jezelf en voor anderen. Zorgzame buurten zorgen ervoor dat mensen langer in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven.

Wedstrijd

De Poperingse lokale dienstencentra lanceren een wedstrijd naar aanleiding van dit feestjaar. Haal een affiche bij De Bres of in een van de buurtsalons, daarop schrijf je waarom je graag naar De Bres of De BuurtBres komt. Wie ze uithangt maakt kans op vier consumptiebonnen ter waarde van 8 euro.