Op uitnodiging van Loes Vandromme, Vlaams parlementslid uit de Westhoek en de mensen van Boerenbond West-Vlaanderen kwam de nieuwe minister van landbouw Jo Brouns op dinsdag 5 juli graag kennis maken met onze boeren uit Ieper en Poperinge.

‘Zelf is minister Brouns afkomstig uit het Limburgse Kinrooi, vlak aan de Nederlandse grens,’ weet Loes Vandromme. ‘En hoewel Kinrooi ook een heel landelijke gemeente met veel landbouwactiviteit is, kunnen onze Westhoekboeren hem toch nog het één en ander bijbrengen. Over de hopteelt bijvoorbeeld.’

Maar ook het bijzonder actuele stikstofdossier was uiteraard een belangrijk gespreksthema van de namiddag.

PAS

De minister hield eerst halt op het bedrijf van Kristof en Ellen Van Walleghem-Derycke in Elverdinge.  Zij baten er een varkens- en akkerbouwbedrijf uit en worden hard getroffen door het nieuwe stikstofakkoord. De minister luisterde met veel aandacht naar hun persoonlijk verhaal en trok nadien ook de overall aan voor een rondleiding op het bedrijf.  ‘We hebben niet de bedoeling om fors uit te breiden met ons bedrijf,’ zo stelde Kristof, ‘en we willen zeker meegaan in het verhaal van dierenwelzijn, ammoniakemmissievrije stallen, enz. Maar als je al kan en wil investeren in onze sector, dan moet je wel de nodige rechtszekerheid hebben voor de komende 20-30 jaar. Dat hebben wij op vandaag absoluut niet’, legde hij uit.

Ann-Sophie Decroos, regioconsulent voor Boerenbond, duidde de bredere stikstofproblematiek voor de hele regio aan de hand van kaartmateriaal met de verschillende habitatgebieden en de  landbouwbedrijfsgebouwen aangeduid. Tussen de vele versnipperde habitats, tellen we maar liefst 1544 landbouwbedrijfsgebouwen.  Omdat het dan nog vooral over gemengde bedrijven gaat, zijn dus bijna alle veehouders in de regio getroffen door dit akkoord.

 Hop

Daarna reed de minister door naar Poperinge waar hij werd opgewacht op het hoppebedrijf Belhop van Bart en Annebel Boeraeve-Vandenbroucke.  Hij kreeg er een boeiende uiteenzetting over de hopteelt en de hedendaagse uitdagingen voor deze kleine sector. ‘Ondanks het feit dat de hopteelt zo beperkt is, in Vlaanderen kunnen onze hopboeren toch rekenen op ondersteuning of maatwerk vanuit de overheid’, zo stelde Bart en hij verwees daarbij naar de bijzondere tewerkstellingsmaatregelen voor seizoensarbeiders in de hopteelt, maar ook naar het waardevolle onderzoek en de degelijke begeleiding via Inagro, het onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw van de provincie West-Vlaanderen.

Tot slot maakte de minister ook tijd voor een ronde tafelgesprek met de bestuursleden van de regioraad Boerenbond Ieper-Poperinge waar nog over heel wat andere thema’s gediscussieerd werd in een open en constructieve sfeer.