De stad Poperinge krijgt 8.2 miljoen euro steun van de Vlaamse Overheid voor de bouw van de nieuwe kunstacademie op de Vroonhofsite. Eind maart diende de stad een DBFM-subsidiedossier ‘Scholen van Vlaanderen’ (Design, Build, Finance, Maintain) in: het nieuw investeringsprogramma voor publiek-private samenwerking rond scholenbouw. De Vlaamse Regering selecteerde voor deze eerste oproepronde in totaal 27 dossiers waaronder dus het Poperings project voor de bouw van een nieuwe kunstacademie. ‘Vanzelfsprekend is dit bijzonder goed nieuws voor een dossier met een grote financiële impact voor onze stad‘, zegt schepen voor Onderwijs en Cultuur Loes Vandromme.

 

DBFM-project voor Kunstacademie Poperinge

Eind maart 2022 diende de stad een subsidiedossier in bij het Agentschap voor Infrastructuur in Onderwijs (AGION). Dit agentschap beoordeelde het dossier op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld de nood aan investering, de schaalgrootte, duurzaamheid, multifunctionaliteit en financiële haalbaarheid. ‘Voor het eerst konden ook scholen voor deeltijds kunstonderwijs een subsidieaanvraag indienen. Voor steden en gemeenten die het overgrote deel van het deeltijds kunstonderwijs in Vlaanderen organiseren, was dit alvast een opsteker,’ stelt Loes Vandromme die ook voorzitter van OVSG (de koepel voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs in Vlaanderen) is. Vandaar ook dat verschillende steden en gemeenten nu een aanvraag indienden voor hun DKO-infrastructuur. En blijkbaar met succes, want behalve stad Poperinge, werden ook de dossiers voor de kunstacademies van de gemeenten Zwevegem en Tielt goedgekeurd.

‘Het project uit Poperinge kreeg een heel hoge score op verschillende van deze criteria,’ weet schepen Loes Vandromme. ‘We eindigden in de ranking met de tweede hoogste score. De doordachte visie op en het uitgewerkte masterplan voor de Vroonhofsite was hier een grote troef.’

Geselecteerde projecten kunnen behalve een investeringstoelage van 71.5 procent ook rekenen op een jaarlijkse onderhoudssubsidie van 90 procent gedurende 30 jaar. Voor het project in Poperinge gaat het over een subsidie van 8.2 miljoen op een totaal geraamde kostprijs van 11.6 miljoen voor de bouw van een nieuwe kunstacademie.

‘Scholen van Vlaanderen’

De Vlaamse Overheid voorziet voor deze legislatuur een investering van 1 miljard euro in schoolinfrastructuur. Eind vorig jaar lanceerde men daartoe een eerste DBFM-projectoproep ‘Scholen van Vlaanderen’. Voor deze eerste ronde werden 27 projecten geselecteerd. Ze vertegenwoordigen een voorlopig geraamde investering van ongeveer 403 miljoen euro aan nieuwe of grondig gerenoveerde schoolgebouwen, goed voor een bouwvolume van 165.000 m².

West-Vlaamse DBFM-projecten

Behalve het dossier uit Poperinge werden nog verschillende andere West-Vlaamse projectaanvragen goedgekeurd.

School

Project

Gebouwoppervlakte

Instituut voor Voeding vzw en Internaten Brugse Rand vzw

Brood- en banketbakkerijschool en hotel- en slagerijschool Ter Groene Poorte

Internaat Elckerlyc en Internaat Huyze Komvest

7.704m²

Stad Tielt

Stedelijke Academie Voor Muziek en Woord Tielt

8.130m²

Gemeentebestuur Zwevegem

Kunstacademie Zwevegem

3.454m²

Gemeente Zonnebeke

Gemeentelijke basisschool De Regenboog

1.667m²

Stad Poperinge

Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, Stedelijke academie voor Beeldende Kunst

4.681m²

Focus-WTV maakte er deze reportage over: