Op 13 maart is het exact een jaar geleden dat de eerste lockdown aangekondigd werd. Het leven werd on hold gezet en dat was voor niemand evident. Helaas moesten heel wat mensen het voorbije jaar ook afscheid nemen van een dierbare. Op zaterdag 13 maart organiseert de stad een herdenkmoment op alle begraafplaatsen. Wie wil, kan een kaarsje komen aansteken.

In maart 2020 ging het hele land in lockdown. Er volgden maatregelen om de verspreiding van het COVID-19 virus af te remmen en de kwetsbaren in onze samenleving te beschermen. Die maatregelen beperken nog steeds onze sociale contacten. We doen aan social distancing, we hebben maar 1 knuffelcontact en zieken en ouderen bezoeken mag maar beperkt. Begrafenisplechtigheden mogen enkel in heel kleine kring plaatsvinden en koffietafels zijn verboden.

De pandemie waarmee we al een hele tijd leven heeft ook in Poperinge zijn tol geëist. Mensen stierven de voorbije maanden in moeilijke omstandigheden, velen van hen aan de gevolgen van COVID-19. Waardig afscheid nemen was voor veel families moeilijk, of zelfs onmogelijk. Dit laat op ons allen een diepe indruk na.

Steun aan nabestaanden

Het stadsbestuur voelt zich verbonden met de nabestaanden en wil hen zo veel mogelijk ondersteunen in hun rouw- en verwerkingsproces. Daarom wordt op alle begraafplaatsen van Poperinge en deelgemeenten een stiltehoek gecreëerd. Op 13 maart organiseert de stad op elke begraafplaats een herdenkmoment, een afgevaardigde van het college van burgemeester en schepenen zal er een kaars aansteken.
 
Tussen 10 en 15 uur kunnen mensen terecht op de begraafplaatsen van Poperinge (Ter Ruste), Reningelst, Abele, Sint-Jan-Ter-Biezen, Watou, Proven, Haringe, Krombeke en Roesbrugge om ook een kaarsje aan te steken. Wie buiten deze uren komt, brengt zijn eigen kaarsje mee.
Het stiltehoekje blijft na het herdenkmoment nog enkele dagen staan.

WTV maakte er op zat. 13 maart deze reportage van: