Poperinge en Vleteren zijn sinds 2015 twee van de 216 Boekstartgemeenten in Vlaanderen. Ouders die in zo'n gemeente wonen, krijgen via het consultatiebureau van Kind en Gezin of via de bibliotheek twee keer een boekenpakket voor hun kind naar school gaat, samen met informatie over voorlezen en de bibliotheek.

Uit de cijfers van het afgelopen jaar blijkt dat ouders steeds vaker ingaan op de uitnodiging om een peuterpakket op te halen. In Poperinge-Vleteren kwam 64% van alle uitgenodigde gezinnen de bon inwisselen. Het Vlaamse gemiddelde ligt op 37.35%.

Babypakketjes en peutertassen

"Wanneer baby's ongeveer zes maanden oud zijn, krijgen de ouders een babypakketje tijdens de consultatie bij Kind&Gezin. Daar zit een eerste zacht voelboekje in, een infobrochure 'Baby's houden van boeken. Een gids voor grote mensen’ en een Boekstart-groeimeter," vertelt Loes Vandromme, schepen voor bibliotheek in Poperinge-Vleteren.

Ouders met een kindje van ongeveer 15 maanden, krijgen in het consultatiebureau een bon die ze in de bibliotheek kunnen inwisselen voor een Boekstart-peutertas. De tas bevat een brochure ‘Peuters houden van boeken. Met boeken de wereld ontdekken.’ en twee kartonboeken: een aanwijsboek en een eerste peuterverhaaltje.

"Vanuit de bibliotheek sturen we deze ouders ook een herinneringskaartje. Deze aanpak werpt duidelijk vruchten af," concludeert Loes Vandromme.

Het voorbije jaar kregen 203 gezinnen een bon via het consultatiebureau. 130 gezinnen kwamen die bon ook inwisselen. Dat is een mooie 64%. Daarmee zitten Poperinge en Vleteren bij de beste 13 gemeenten op 216 Vlaamse deelnemende gemeenten.

"Je kan echt nooit te vroeg starten om je kind aan te moedigen om van boeken te genieten", stelt Loes. "Bovendien is samen lezen een heel knus moment tussen ouders en kind."