De Poperingse Fietsbieb blikt terug op een bijzonder geslaagd 2022 waarin er maar liefst 245 fietsen uitgeleend werden. De werkgroep herneemt vanaf zaterdag 4 maart hun tweewekelijkse openingen op zaterdagnamiddag vanuit hun vaste stek in de Engelstraat 10. Tot eind oktober kan je er op de eerste en derde zaterdag terecht om er een fiets te lenen. Op de heropeningszaterdag 4 maart komt Loes Vandromme, eerste schepen in Poperinge en Vlaams Parlementslid voor cd&v, ook een handje helpen in het kader van de Radio2-campagne ‘weldoeners’.

Steeds meer uitleningen

Bij de start van het vijfde werkjaar geeft verantwoordelijke vrijwilliger Marc Devos graag een woordje uitleg over de werking die jaar na jaar uitbreidt: ‘In 2020 werden nog 106 fietsjes uitgeleend, maar vorig jaar klopten we af op 245 uitleningen. Dat is meer dan een verdubbeling in een paar jaar tijd!’

 Tijdens de wintermaanden is de fietsbieb alleen op afspraak open. Dat is de periode bij uitstek om alle 332 fietsen van een degelijk onderhoud te voorzien en volledig in orde te stellen. Vrijwillige handige Harry’s steken daarvoor de handen uit de mouwen. Gedurende het werkjaar zijn ze ook beschikbaar voor kleine en grote herstellingen. ‘Vorig jaar werd er voor 3660 euro aan wisselstukken gekocht om fietsen op te knappen,’ geeft Marc Devos mee.

Fietsbieb gaat digitaal

Ondertussen heeft de fietsbieb ook de trein van de digitalisering niet gemist: sinds vorig jaar beschikt de Fietsbieb over een eigen website met een uitgebreide catalogus van alle beschikbare fietsen. Je kan er een fiets reserveren en hem op het eerstvolgende openingsmoment gaan afhalen. Betalingen kunnen nu ook via payconiq gebeuren.

Algemene tevredenheid bij de gebruikers

Vorig jaar werd een tevredenheidsbevraging gehouden bij de leners van de fietsbieb. ‘De werkgroep kan heel goede resultaten voorleggen,’ zegt schepen Loes Vandromme trots.

‘De fietsbieb Poperinge krijgt een algemene score van 8.5/10.  Gebruikers zijn heel erg tevreden over het onthaal en de service (8.5/10), maar ook over de kwaliteit van de fietsen (8.1/10) en de toegankelijkheid van de fietsbieb (8.2/10).

Als onze leners tevreden zijn, dan zijn wij dat natuurlijk ook,’ stelt Marc Devos.

‘Wie ondertussen al vertrouwd is met de Fietsbieb zal die trouwens ook altijd aanraden aan anderen (9.4/10), zo leren we nog uit de bevraging. En dat is nog het mooiste compliment en uiteindelijk de beste reclame!, besluit Loes Vandromme.