De leeszaal van het stadsarchief bleef tijdens de coronalockdown enkele maanden dicht. Stamboomonderzoekers konden daardoor niet snuisteren in de oude registers van de burgerlijke stand van de stad en haar deelgemeentes. De archiefdienst zocht achter de schermen naar een duurzame oplossing: een digitale leeszaal.

Vrijwilligers en medewerkers van het archief sloegen de handen in elkaar en scanden ondertussen al 1.243 boeken, goed voor meer dan 28.000 pagina's. Alle geboortes, huwelijken en overlijdens van Krombeke, Proven, Reningelst en Watou van 1796 tot 1945 kan je al digitaal inkijken. Voor Poperinge namen de vrijwilligers de registers van 1900 tot 1920 al onder handen.

Vanuit je eigen woonkamer kan je de scans via archief.poperinge.be gratis doorbladeren en zo je voorouders opsporen. Het werk is nog niet af, de archiefdienst digitaliseert nu de overige jaargangen voor Poperinge. Daarna is de volledige collectie van Roesbrugge-Haringe aan de beurt.

De digitalisering vn de registers is een huzarenstukje. Het stadsarchief is daarom nog op zoek naar extra vrijwilligers die de digitale leeszaal slimmer kunnen maken, namelijk om de backend te voeden en metadata toe te voegen.

Heb je interesse, contacteer dan het stadsarchief!