Project 'Boterhamsters' zorgt voor gezonde brooddozen in VABI Roeselare

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Sinds januari 2024 slaan beweging.net West-Vlaanderen, Gezonde Buurt (CM-zone Midden-West-Vlaanderen) en Kotee (Thuiszorgdienst Motena) de handen in elkaar omtrent de lege brooddoos-problematiek, gericht naar middelbare scholieren. Via steun van de stad Roeselare (Elk Telt-subsidies) kregen Hanne Lewyllie (Gezonde Buurt) en Jasminka Poppe (beweging.net) de mogelijkheid om een proefproject op te starten in VABI, scholengroep Sint-Michiel. Vandaag wordt de 500e brooddoos gesmeerd en wordt het project nog eens extra in de kijker gezet.

 

Stad Roeselare onderneemt al heel wat acties in lagere scholen om een gezonde lunch te voorzien voor iedereen. Maar we misten nog een gelijkaardig initiatief voor het secundair onderwijs. Een goedgevulde maag is immers essentieel om goed te kunnen opletten tijdens de lessen. In het secundair onderwijs valt het probleem ook minder op omdat leerlingen vaak buiten de schoolmuren eten.

Het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut in Roeselare bleek de ideale school om Boterhamsters te lanceren. ’s Ochtends krijgen de leerlingen de mogelijkheid om op school al een boterham te eten, indien ze nog niet ontbeten hebben. Dat idee wilde men doortrekken naar het lunchmoment, dit op elke dinsdag.

De brooddozen worden gemaakt in de keuken van Thuiszorgdienst Kotee in dienstecentrum Jeun Ten Elsberge. De ‘smeervrijwilligers’ zijn jongeren van dagbesteding De Wissel van Sint-Idesbald, en sinds kort komen ook jongeren van Groep INTRO een handje toesteken. De jongeren maken dus meteen kennis met de werkvloer maar staan ook stil bij de lege brooddozenproblematiek.  

Wat ligt er op de boterhammen? Simpel beleg. Het is niet de bedoeling om te concurreren met de lunch van thuis. We voorzien telkens twee opties, een brooddoos met vlees en een vegetarisch brooddoos. Naast de boterhammen zit er in elke brooddoos ook groentjes. We wisselen af tussen stukjes komkommer, wortelen en snoeptomaatjes. Bij de start van Boterhamsters zat er in elke brooddoos ook een zoete boterham met choco of confituur. Maar hier zijn we mee gestopt omdat in de tussentijdse evaluatie duidelijk was dat er meer voorkeur is voor een extra hartige boterham met vlees of kaas in plaats van een zoete boterham. Elke week krijgen we ook een box met vers fruit van de Okay waardoor we zorgen voor een extra gezonde lunch.

Hoe komen de gesmeerde brooddozen nu in de school? Een fietsvrijwilliger brengt de brooddozen in een koelbox naar de school met een bakfiets die we mogen gebruiken van Baby- en speelotheek KIDZ. De koelbox lenen ze van de sociale kruidenier RSL. Op die manier dragen heel wat mensen en organisaties hun steentje bij.

De tijd gaat snel want ondertussen smeren we vandaag onze 500e brooddoos. We hadden niet verwacht dat het project zo’n succes zou kennen. In 90% van de gevallen zijn alle brooddozen leeggegeten. Dit toont nog maar eens het belang aan van dit project. Hoe zien we het vervolg? Na de zomervakantie maken we een draaiboek op om na te gaan of andere scholen of steden ook aan de slag kunnen met Boterhamsters. We merken alvast dat er heel wat vragen bij ons binnenkomen, zowel van gemeenten als scholen. We hopen dus dat we iets in gang hebben kunnen zetten en op termijn kunnen verduurzamen.

Nieuws

Nieuwe oproep huursubsidies voor scholenbouw in het najaar 2025!

Heel veel scholen hebben dringend nood aan extra ruimte en kijken aan tegen hoge renovatiekosten. De Vlaamse overheid voorziet een aantal maatregelen om hiervoor financieel tussen te komen, maar de klassieke wachtlijst is lang.  Via huursubsidies kunnen scholen hun capaciteit vrij snel uitbreiden of bestaande infrastructuur renoveren. Het blijft echter wachten op een nieuwe subsidie-oproep waarop scholen kunnen intekenen. In antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) antwoordde de minister van onderwijs nu dat er dit najaar een nieuwe oproep komt. ‘Die zal geen dag te vroeg komen’, zegt Loes Vandromme tevreden. ‘De nood aan goede schoolinfrastructuur is zeer groot. Initiatieven als huursubsidies zijn zeer welkom voor scholen die snel werk willen maken van uitbreiding of renovatie.’

Groot personeelsverloop bij schooldirecties, beloofde loonafspraken on hold gezet

Het aantal wissels in directieteams in het leerplichtonderwijs, is in drie jaar tijd met 54 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) bij de minister van onderwijs opvroeg. Tijdens het schooljaar 2021-2022 waren er 1.307 wissels van directieleden. Vorig schooljaar ging het over maar liefst 1.999 wissels, pensioneringen buiten beschouwing gelaten. Eerdere loonafspraken om de job aantrekkelijker te maken werden on hold gezet. “Schooldirecteurs verdienen meer respect van de overheid. Kwaliteitsvol onderwijs staat of valt met standvastige, sterke schoolleiders. Die dreigen we vandaag te verliezen”, stelt Vandromme.

Parlementair werk, werkt: versnelde evaluatie decreet onderwijsinternaten komt er tegen eind dit jaar!

Op vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme die de situatie van de onderwijsinternaten al meerdere malen aankaartte, gaf de minister in de commissie Onderwijs te kennen dat ze tegen eind dit jaar een eerste evaluatie van het decreet op onderwijsinternaten wil klaar hebben.

‘Dat is bijzonder goed nieuws,’ vindt Vandromme. ‘Het nieuwe decreet voor onderwijsinternaten is sinds 2023 van kracht. De regelgeving is dus behoorlijk recent maar toch is een eerste evaluatie een absolute must.’