Volgend schooljaar toch nog pedagogische studiedagen
Op uitdrukkelijke vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) werd heel recent duidelijk hoe scholen zich volgend schooljaar kunnen organiseren rond de pedagogische studiedagen.
Vlaams parlementslid, eerste schepen Poperinge
Loes Vandromme is Vlaams parlementslid en eerste schepen van de Hoofdstad van het goede leven: Poperinge.
In het Vlaams Parlement is zij dé onderwijsspecialiste voor cd&v. Daarnaast volgt ze ook sociale economie/inclusieve werkvloer, toerisme en belangrijke Westhoekthema's van heel nabij op.
Als eerste schepen in Poperinge is ze er bevoegd voor cultuur, bibliotheek, Huis van het Kind, kinderopvang, onderwijs en burgerzaken.
Loes werd geboren in 1979 in Poperinge en is pedagoge van opleiding. Ze is de partner van Ben en mama van twee tienerzonen Lomme en Boris.
Voor ze zich fulltime in de politiek engageerde, gaf ze een 10-tal jaar les in het technisch en beroepsonderwijs.
Op uitdrukkelijke vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) werd heel recent duidelijk hoe scholen zich volgend schooljaar kunnen organiseren rond de pedagogische studiedagen.
Wie aan de slag wil in een maatwerkbedrijf, de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen of via individueel maatwerk extra ondersteuning nodig heeft op de reguliere arbeidsmarkt, moet vaak maanden wachten op het vereiste advies van VDAB dat toegang geeft tot een plek in een maatwerkbedrijf of die extra ondersteuning. “Niet te verantwoorden dat mensen die willen werken nodeloos moeten wachten op een goedkeuring”, vindt Vlaams parlementslid Loes Vandromme. Zij wil de procedure vereenvoudigen en zo de wachttijd inperken.
Ouders van kinderen met ASS (autismespectrumstoornis) doen steeds vaker beroep op pleegzorg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) opvroeg bij de minister voor Welzijn. Autismevriendelijke pleeggezinnen of gASStvrije gezinnen maken het mogelijk voor ouders met een persoon met autisme om even op adem te komen terwijl hun kind tijdelijk opgevangen wordt. En anderzijds kunnen kinderen en jongeren met autisme ook even tot rust komen in een andere, veilige omgeving. In West-Vlaanderen sloegen vzw Pleegzorg West-Vlaanderen en vzw Victor de handen in elkaar en met succes: hoewel het project pas sinds twee jaar loopt, worden in West-Vlaanderen nu al 9 kinderen met ASS regelmatig in gASStvrije gezinnen opgevangen. Loes Vandromme ziet hier een zeer mooie vorm van hulpverlening in: ‘Kinderen of jongeren met autisme opvoeden vraagt dagelijks veel energie. Daarnaast hebben de kinderen of jongeren zelf ook eens nood aan rust. gASStvrije gezinnen zijn echt een zegen voor deze doelgroep van ouders en kinderen.’ Toch blijft de wachtlijst in de pleegzorg lang. Het parlementslid roept daarom op om dergelijke initiatieven zeker verder te ondersteunen maar ook manieren te zoeken om nog meer gASStvrije gezinnen aan te trekken.
Er zijn grote zorgen over het beloofde budget om verder te werken aan de herinrichting van de N8 Ieper-Veurne. Op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v), antwoordde de minister ontwijkend: de budgetten die in 2025 zullen worden voorbehouden, zijn nog niet vastgelegd. Het is onduidelijk hoe het nu verder moet. Het parlementslid roept op om duidelijkheid te scheppen en eindelijk werk te maken van een concrete timing voor het volledige traject: we hebben al veel tijd en geld verloren, we willen nu vooral actie op het terrein. ‘
Heel veel scholen hebben dringend nood aan extra ruimte en kijken aan tegen hoge renovatiekosten. De Vlaamse overheid voorziet een aantal maatregelen om hiervoor financieel tussen te komen, maar de klassieke wachtlijst is lang. Via huursubsidies kunnen scholen hun capaciteit vrij snel uitbreiden of bestaande infrastructuur renoveren. Het blijft echter wachten op een nieuwe subsidie-oproep waarop scholen kunnen intekenen. In antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) antwoordde de minister van onderwijs nu dat er dit najaar een nieuwe oproep komt. ‘Die zal geen dag te vroeg komen’, zegt Loes Vandromme tevreden. ‘De nood aan goede schoolinfrastructuur is zeer groot. Initiatieven als huursubsidies zijn zeer welkom voor scholen die snel werk willen maken van uitbreiding of renovatie.’
Het aantal wissels in directieteams in het leerplichtonderwijs, is in drie jaar tijd met 54 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) bij de minister van onderwijs opvroeg. Tijdens het schooljaar 2021-2022 waren er 1.307 wissels van directieleden. Vorig schooljaar ging het over maar liefst 1.999 wissels, pensioneringen buiten beschouwing gelaten. Eerdere loonafspraken om de job aantrekkelijker te maken werden on hold gezet. “Schooldirecteurs verdienen meer respect van de overheid. Kwaliteitsvol onderwijs staat of valt met standvastige, sterke schoolleiders. Die dreigen we vandaag te verliezen”, stelt Vandromme.
Op vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme die de situatie van de onderwijsinternaten al meerdere malen aankaartte, gaf de minister in de commissie Onderwijs te kennen dat ze tegen eind dit jaar een eerste evaluatie van het decreet op onderwijsinternaten wil klaar hebben.
‘Dat is bijzonder goed nieuws,’ vindt Vandromme. ‘Het nieuwe decreet voor onderwijsinternaten is sinds 2023 van kracht. De regelgeving is dus behoorlijk recent maar toch is een eerste evaluatie een absolute must.’
Kunstacademie Poperinge is op zoek naar een voltijds directeur binnen het model van een evenwaardige directietandem. “We kijken uit naar een verbindende, daadkrachtige figuur die een positieve energie uitstraalt en de huidige bruisende artistieke werking mee helpt uitdragen”, aldus schepen Loes Vandromme.
Vlaams parlementslid en onderwijsexperte bij cd&v Loes Vandromme is tevreden dat er na al die jaren eindelijk werk wordt gemaakt van nieuwe eindtermen: “Een beter onderwijs, dat start voor cd&v bij meer kennis, meer Nederlands en meer vertrouwen in onze leerkrachten. We zeggen met cd&v al lang dat de onderwijskwaliteit omhoog moet, onder meer door opnieuw sterker in te zetten op meer handvaten voor scholen, leerkrachten en directies zodat zij kwaliteitsvol onderwijs voor elk kind kunnen uitwerken en garanderen. Want kennis werkt als een kapstok. Hoe meer kennis je hebt, hoe gemakkelijker je leert. Daarom is het belangrijk dat die kennisopbouw ook geleidelijk en goed doordacht gebeurt. Leerkrachten kunnen doorwerken op de kennisbasis die andere leerkrachten al opbouwden.
Langs 73 procent van alle West-Vlaamse snelwegen brandt er nooit verlichting. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) opvroeg bij de minister van mobiliteit.
Dat percentage staat in groot contrast tegenover alle andere provincies, in het bijzonder Vlaams-Brabant (13% niet verlicht) of Antwerpen (19% niet verlicht). ‘Het licht gaat uit van zodra je West-Vlaanderen binnenrijdt,’ concludeert Vandromme. Het parlementslid roept op om, waar dat mogelijk is, vaker over te schakelen op een dynamisch brandregime. ‘Bij slecht weer, ongevallen of druk verkeer bijvoorbeeld moet het ook in onze provincie mogelijk zijn om tijdelijk extra verlichting aan te steken’, vindt Vandromme.