cd&v en N-VA botsen over inclusief onderwijs

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Cd&v en N-VA zijn het niet eens over de omgang met doven en slechthorenden in het reguliere onderwijs. Dat bleek donderdag in het Vlaams Parlement bij de behandeling van het ontwerpdecreet over gebarentaal.

Tot nu toe konden dove en slechthorende kinderen enkel les krijgen in het buitengewoon onderwijs. Een nieuw decreet moet het voor die leerlingen mogelijk maken om school te lopen in het reguliere basisonderwijs. Vanaf september 2024 kunnen basisscholen een taalafdeling Nederlands-Vlaamse Gebarentaal oprichten. Dove en slechthorende kinderen zitten dan samen in een klas met horende kinderen en communiceren in gebarentaal met de reguliere leerkracht. Er komt een financiële ondersteuning voor de opleiding.
Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) vindt dat ouders wel de keuze moeten krijgen of hun horende kind in een 'tweetalige' klas terechtkomt. "Als er een school is waar tweetalig wordt onderwezen, lijkt het me een evidentie dat ouders de keuze hebben om daar voor te gaan of niet", zei Weyts donderdag in het parlement.
Loes Vandromme van cd&v had het over een gevaarlijke uitspraak. "Dat is niet de weg die wij als cd&v willen volgen om tot inclusie te komen", zei ze. "We moeten absoluut vermijden dat dit een basis kan zijn om te segregeren."

Nieuws

Bibliotheek en De Lovie vzw slaan de handen in elkaar op Erfgoeddag

Op Erfgoeddag, zondag 21 april, kan je dit jaar opnieuw het kasteelpark De Lovie bezoeken. Het thema is dit jaar ‘Samen uit, samen thuis’. Je geniet er van het lokale aanbod met de jaarlijkse Bloemendagen en kan gezellig rondkuieren in de historisch rijke omgeving. Een nieuwigheid dit jaar is een samenwerking met de bibliotheek voor extra activiteiten en een boekenverkoop.

Poperinge opent rouwregister voor Gwy Mandelinck

Gwy Mandelinck, bezieler van de Poëziezomers in Watou, is overleden op vrijdag 5 april. Het stadsbestuur opent een rouwregister in de kerk van Watou. Je kan er dagelijks terecht tussen 9 u. en 17.30 u .

Onderwijsinspectie moet te allen tijde onafhankelijk kunnen werken!

Lieven Viaene, topman van de onderwijsinspectie, gaat met pensioen. In een afscheidsinterview uit hij zijn bezorgdheid over de richting die de onderwijsminister de inspectie induwt. De inspectie werd de afgelopen jaren 'geremd in het benoemen wat er op het veld niet goed loopt,' zo stelde de man in De Ochtend op Radio 1.

Wat mij betreft, is het van primordiaal belang dat de inspectie onafhankelijk haar werk kan doen, zodat de overheid gevoed wordt door een objectief en breed beeld van hoe onze scholen, hoe onze lerarenteams werken. Vandaar dat het ook belangrijk is dat inspecteurs ervaring op het terrein, in de klas, hebben. Ongeoorloofde politieke druk kan nooit de bedoeling zijn. Als er gevraagd wordt dat de inspectie doet wat de democratie vraagt, dan rapport de inspectie beter aan het parlement dan aan de minister van Onderwijs.