cd&v en N-VA botsen over inclusief onderwijs

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Cd&v en N-VA zijn het niet eens over de omgang met doven en slechthorenden in het reguliere onderwijs. Dat bleek donderdag in het Vlaams Parlement bij de behandeling van het ontwerpdecreet over gebarentaal.

Tot nu toe konden dove en slechthorende kinderen enkel les krijgen in het buitengewoon onderwijs. Een nieuw decreet moet het voor die leerlingen mogelijk maken om school te lopen in het reguliere basisonderwijs. Vanaf september 2024 kunnen basisscholen een taalafdeling Nederlands-Vlaamse Gebarentaal oprichten. Dove en slechthorende kinderen zitten dan samen in een klas met horende kinderen en communiceren in gebarentaal met de reguliere leerkracht. Er komt een financiële ondersteuning voor de opleiding.
Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) vindt dat ouders wel de keuze moeten krijgen of hun horende kind in een 'tweetalige' klas terechtkomt. "Als er een school is waar tweetalig wordt onderwezen, lijkt het me een evidentie dat ouders de keuze hebben om daar voor te gaan of niet", zei Weyts donderdag in het parlement.
Loes Vandromme van cd&v had het over een gevaarlijke uitspraak. "Dat is niet de weg die wij als cd&v willen volgen om tot inclusie te komen", zei ze. "We moeten absoluut vermijden dat dit een basis kan zijn om te segregeren."

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!