Ook in West-Vlaanderen binnenkort opleiding 'Master in het basisonderwijs'

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Vanaf het academiejaar 2025-2026 zal je in Vlaanderen de opleiding Master in het Basisonderwijs kunnen volgen. Vlaams Parlementsleden Loes Vandromme (cd&v) en Maaike De Vreese (N-VA) ijverden er voor om het mogelijk te maken een volledige masteropleiding in West-Vlaanderen te kunnen volgen. Deze regeling werd opgenomen in het verzameldecreet ‘OD34’ dat vanmiddag in de commissie onderwijs besproken en gestemd werd. ‘Het blijft van groot belang dat we dergelijke opleidingen geografisch goed spreiden over Vlaanderen,’ vindt Vandromme. ‘Zo spreiden we ook de expertise van onze toekomstige masters ten volle over de vele Vlaamse basisscholen.’

Een opleiding voor leerkracht in het lager of kleuteronderwijs volgen, kan momenteel enkel aan de hogeschool. Een opleiding aan de universiteit bestaat niet, maar daarin komt nu dus verandering. Tegen begin volgend jaar zullen de hogescholen en universiteiten een masteropleiding basisonderwijs uitwerken die in september 2025 van start kan gaan. Het zal gaan om een aanvullend traject en bouwt dus verder op de kennis en vaardigheden van leerkrachten basisonderwijs. ‘De bestaande bacheloropleidingen aan de hogeschool blijven bestaan. Wie al zo'n diploma op zak heeft en de nieuwe masteropleiding volgt, zal in het traject vooral kennis verwerven van academische vaardigheden,’ weet Maaike De Vreese. ‘Wie omgekeerd al een masterdiploma heeft, zal vooral bijleren over de klaspraktijk in het kleuter- en lager onderwijs.’

Vandromme en Devreese ijverden er voor om een dergelijke masteropleiding zeker ook mogelijk te maken in West-Vlaanderen.  ‘Net zoals onze Vlaamse basisscholen wijd verspreid over Vlaanderen gevestigd zijn, willen we de expertise van deze masters zo goed mogelijk spreiden. Vandaar het grote belang om dergelijke opleidingen ook in West-Vlaanderen mogelijk te maken,’ besluiten Vandromme en De Vreese tevreden.

Nieuws

Bibliotheek en De Lovie vzw slaan de handen in elkaar op Erfgoeddag

Op Erfgoeddag, zondag 21 april, kan je dit jaar opnieuw het kasteelpark De Lovie bezoeken. Het thema is dit jaar ‘Samen uit, samen thuis’. Je geniet er van het lokale aanbod met de jaarlijkse Bloemendagen en kan gezellig rondkuieren in de historisch rijke omgeving. Een nieuwigheid dit jaar is een samenwerking met de bibliotheek voor extra activiteiten en een boekenverkoop.

Poperinge opent rouwregister voor Gwy Mandelinck

Gwy Mandelinck, bezieler van de Poëziezomers in Watou, is overleden op vrijdag 5 april. Het stadsbestuur opent een rouwregister in de kerk van Watou. Je kan er dagelijks terecht tussen 9 u. en 17.30 u .

Onderwijsinspectie moet te allen tijde onafhankelijk kunnen werken!

Lieven Viaene, topman van de onderwijsinspectie, gaat met pensioen. In een afscheidsinterview uit hij zijn bezorgdheid over de richting die de onderwijsminister de inspectie induwt. De inspectie werd de afgelopen jaren 'geremd in het benoemen wat er op het veld niet goed loopt,' zo stelde de man in De Ochtend op Radio 1.

Wat mij betreft, is het van primordiaal belang dat de inspectie onafhankelijk haar werk kan doen, zodat de overheid gevoed wordt door een objectief en breed beeld van hoe onze scholen, hoe onze lerarenteams werken. Vandaar dat het ook belangrijk is dat inspecteurs ervaring op het terrein, in de klas, hebben. Ongeoorloofde politieke druk kan nooit de bedoeling zijn. Als er gevraagd wordt dat de inspectie doet wat de democratie vraagt, dan rapport de inspectie beter aan het parlement dan aan de minister van Onderwijs.