Ook in West-Vlaanderen binnenkort opleiding 'Master in het basisonderwijs'

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Vanaf het academiejaar 2025-2026 zal je in Vlaanderen de opleiding Master in het Basisonderwijs kunnen volgen. Vlaams Parlementsleden Loes Vandromme (cd&v) en Maaike De Vreese (N-VA) ijverden er voor om het mogelijk te maken een volledige masteropleiding in West-Vlaanderen te kunnen volgen. Deze regeling werd opgenomen in het verzameldecreet ‘OD34’ dat vanmiddag in de commissie onderwijs besproken en gestemd werd. ‘Het blijft van groot belang dat we dergelijke opleidingen geografisch goed spreiden over Vlaanderen,’ vindt Vandromme. ‘Zo spreiden we ook de expertise van onze toekomstige masters ten volle over de vele Vlaamse basisscholen.’

Een opleiding voor leerkracht in het lager of kleuteronderwijs volgen, kan momenteel enkel aan de hogeschool. Een opleiding aan de universiteit bestaat niet, maar daarin komt nu dus verandering. Tegen begin volgend jaar zullen de hogescholen en universiteiten een masteropleiding basisonderwijs uitwerken die in september 2025 van start kan gaan. Het zal gaan om een aanvullend traject en bouwt dus verder op de kennis en vaardigheden van leerkrachten basisonderwijs. ‘De bestaande bacheloropleidingen aan de hogeschool blijven bestaan. Wie al zo'n diploma op zak heeft en de nieuwe masteropleiding volgt, zal in het traject vooral kennis verwerven van academische vaardigheden,’ weet Maaike De Vreese. ‘Wie omgekeerd al een masterdiploma heeft, zal vooral bijleren over de klaspraktijk in het kleuter- en lager onderwijs.’

Vandromme en Devreese ijverden er voor om een dergelijke masteropleiding zeker ook mogelijk te maken in West-Vlaanderen.  ‘Net zoals onze Vlaamse basisscholen wijd verspreid over Vlaanderen gevestigd zijn, willen we de expertise van deze masters zo goed mogelijk spreiden. Vandaar het grote belang om dergelijke opleidingen ook in West-Vlaanderen mogelijk te maken,’ besluiten Vandromme en De Vreese tevreden.

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!