Op voorstel van Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor cd&v en onderwijsspecialiste, komen er meer en flexibele mogelijkheden voor jongeren die ongekwalificeerd dreigen uit te stromen. Scholen voor secundair onderwijs kunnen voortaan nog meer samenwerken met andere secundaire scholen, centra voor volwassenenonderwijs of met organisaties en bedrijven uit de publieke of private sector om leerlingen die schoolmoe zijn of om heel uiteenlopende redenen niet meer voltijds naar school kunnen, zo toch deelkwalificaties te laten behalen. De regelingen worden opgenomen in het verzameldecreet ‘OD34’ dat op 21 maart in de commissie onderwijs besproken en gestemd werd.
‘Eerder was het al mogelijk dat scholen voor secundair onderwijs samenwerkten met centra voor volwassenenonderwijs voor leerlingen uit het zevende leerjaar,’ weet Loes Vandromme. 'Op mijn vraag wordt deze regeling nu ook mogelijk voor leerlingen uit het 5de en 6de jaar. De aanpak in het volwassenenonderwijs verschilt van die in het regulier secundair onderwijs en voor sommige leerlingen is dit een betere aanpak. ‘Zeker voor leerlingen die dreigen ongekwalificeerd uit te stromen kunnen we nu nog veel meer maatwerk aanbieden,’ vindt Vandromme. ‘Ik pleit al langer om echt alle kansen te benutten om deze meest kwetsbare leerlingen aan de nodige kwalificaties te helpen. Zo staan ze stevig in de schoenen om de arbeidsmarkt op te gaan. Alleen maatwerk en de nodige flexibiliteit kan hen echt vooruit helpen. Ik ben dan ook zeer tevreden dat we deze maatregel nu kunnen invoeren.’
Het leertraject dat deze leerlingen volgen, is dan een individueel traject dat wordt vastgelegd door de klassenraad en gebaseerd is op de onderwijsbehoeften van die specifieke leerling. De regeling werd via een amendement geagendeerd en is opgenomen in het verzameldecreet ‘OD34’ dat op 21 maart in de commissie onderwijs gestemd werd.