87 procent van de Poperingenaars voelt zich gelukkig in de Hoppestad

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

In de Hoppestad voelt 87% van de Poperingenaars zich gelukkig, 85 procent is tevreden over de gemeente, ook 85 procent is tevreden over de buurt. Wat vertrouwen in het gemeentebestuur betreft, scoort Poperinge 36 procent.

Om de drie jaar organiseert het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid een grootschalige bevraging van de bevolking over geluksgevoel tot tevredenheid over loketdiensten en onveiligheidsgevoel in de gemeente. Wat Poperinge betreft kunnen positieve cijfers genoteerd worden. Het overgrote deel van de 19.947 inwoners, 87 procent, voelt er zich gelukkig. In 2020 scoorde de stad 86 procent.

De meeste cijfers lopen gelijklopend met de resultaten uit 2020. Uit de bevraging blijkt dat 85 procent tevreden is over de gemeente, hetzelfde cijfer voor de tevredenheid over de buurt. In Poperinge vindt 82 procent dat er voldoende groen in de buurt is en 61 procent vindt dat er een sterk sociaal weefsel in de stad is. “Het verbindende dat we wilden realiseren binnen de stad is ons gelukt. Het is fijn om te zien dat onze inwoners hier gelukkig zijn. Uit de cijfers blijkt dat 94 procent graag in onze stad woont, dat is mooi. Het belangrijkste is dat onze inwoners gelukkig zijn en hier graag zijn”, zegt schepen Loes Vandromme.

In 2020 had 39 procent vertrouwen in het gemeentebestuur. De nieuwe cijfers tonen 36 procent aan. Op vlak van voldoende consultatie naar de bewoners krijgt de stad 49 procent en in 2020 scoorden ze 52 procent. “Dat zijn cijfers die gelijklopen met 2020. Op het inzetten om mensen meer te betrekken, kunnen we nog beter.” 66 procent is tevreden over de loketdiensten en 70 procent is content met de digitale diensten. Drie procent voelt zich onveilig in de Hoppestad.

Tekst: Laurie Bailliu

Nieuws

Volgend schooljaar toch nog pedagogische studiedagen

Op uitdrukkelijke vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) werd heel recent duidelijk hoe scholen zich volgend schooljaar kunnen organiseren rond de pedagogische studiedagen.

cd&v wil snellere procedures voor maatwerkers

Wie aan de slag wil in een maatwerkbedrijf, de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen of via individueel maatwerk extra ondersteuning nodig heeft op de reguliere arbeidsmarkt, moet vaak maanden wachten op het vereiste advies van VDAB dat toegang geeft tot een plek in een maatwerkbedrijf of die extra ondersteuning. “Niet te verantwoorden dat mensen die willen werken nodeloos moeten wachten op een goedkeuring”, vindt Vlaams parlementslid Loes Vandromme. Zij wil de procedure vereenvoudigen en zo de wachttijd inperken.

gASStvrije gezinnen bieden ademruimte aan gezinnen met kinderen met autisme

Ouders van kinderen met ASS (autismespectrumstoornis) doen steeds vaker beroep op pleegzorg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) opvroeg bij de minister voor Welzijn. Autismevriendelijke pleeggezinnen of gASStvrije gezinnen maken het mogelijk voor ouders met een persoon met autisme om even op adem te komen terwijl hun kind tijdelijk opgevangen wordt.  En anderzijds kunnen kinderen en jongeren met autisme ook even tot rust komen in een andere, veilige  omgeving. In West-Vlaanderen sloegen vzw Pleegzorg West-Vlaanderen en vzw Victor de handen in elkaar en met succes: hoewel het project pas sinds twee jaar loopt, worden in West-Vlaanderen nu al 9 kinderen met ASS regelmatig in gASStvrije gezinnen opgevangen. Loes Vandromme ziet hier een zeer mooie vorm van hulpverlening in: ‘Kinderen of jongeren met autisme opvoeden vraagt dagelijks veel energie. Daarnaast hebben de kinderen of jongeren zelf ook eens nood aan rust. gASStvrije gezinnen zijn echt een zegen voor deze doelgroep van ouders en kinderen.’ Toch blijft de wachtlijst in de pleegzorg lang. Het parlementslid roept daarom op om dergelijke initiatieven zeker verder te ondersteunen maar ook manieren te zoeken om nog meer gASStvrije gezinnen aan te trekken.