87 procent van de Poperingenaars voelt zich gelukkig in de Hoppestad

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

In de Hoppestad voelt 87% van de Poperingenaars zich gelukkig, 85 procent is tevreden over de gemeente, ook 85 procent is tevreden over de buurt. Wat vertrouwen in het gemeentebestuur betreft, scoort Poperinge 36 procent.

Om de drie jaar organiseert het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid een grootschalige bevraging van de bevolking over geluksgevoel tot tevredenheid over loketdiensten en onveiligheidsgevoel in de gemeente. Wat Poperinge betreft kunnen positieve cijfers genoteerd worden. Het overgrote deel van de 19.947 inwoners, 87 procent, voelt er zich gelukkig. In 2020 scoorde de stad 86 procent.

De meeste cijfers lopen gelijklopend met de resultaten uit 2020. Uit de bevraging blijkt dat 85 procent tevreden is over de gemeente, hetzelfde cijfer voor de tevredenheid over de buurt. In Poperinge vindt 82 procent dat er voldoende groen in de buurt is en 61 procent vindt dat er een sterk sociaal weefsel in de stad is. “Het verbindende dat we wilden realiseren binnen de stad is ons gelukt. Het is fijn om te zien dat onze inwoners hier gelukkig zijn. Uit de cijfers blijkt dat 94 procent graag in onze stad woont, dat is mooi. Het belangrijkste is dat onze inwoners gelukkig zijn en hier graag zijn”, zegt schepen Loes Vandromme.

In 2020 had 39 procent vertrouwen in het gemeentebestuur. De nieuwe cijfers tonen 36 procent aan. Op vlak van voldoende consultatie naar de bewoners krijgt de stad 49 procent en in 2020 scoorden ze 52 procent. “Dat zijn cijfers die gelijklopen met 2020. Op het inzetten om mensen meer te betrekken, kunnen we nog beter.” 66 procent is tevreden over de loketdiensten en 70 procent is content met de digitale diensten. Drie procent voelt zich onveilig in de Hoppestad.

Tekst: Laurie Bailliu

Nieuws

Opstart Samen Lezen-project in de bib

Op 21 januari lanceert het Poperingse leerecosysteem Aster in samenwerking met de bib ‘Samen Lezen’. Om de twee weken kan je een bijeenkomst bijwonen in de bib. Een vrijwilliger leest hardop een verhaal of een gedicht voor. De groep gaat dan in gesprek over gedachten en gevoelens die dit bij hen oproept. Aster is een Europees initiatief, voor dit project zijn naast de bib ook Avansa Oostende-Westhoek, De Lovie vzw, Ligo, OverKop en hogeschool VIVES partners.

Steeds meer kwetsbare jongeren dreigen van het leerpad af te geraken

Deeltijds beroepsonderwijs kantelt binnenkort volledig in, in duaal leren, maar voor veel jongeren is er geen geschikt traject. Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor cd&v en onderwijsexperte trekt aan de alarmbel: ‘Het is hoog tijd om werk te maken van meer flexibele leerwegen om ook het leerrecht van de meest kwetsbare leerlingen te garanderen op weg naar een onderwijskwalificatie.’

Lezen wordt voor iedereen toegankelijk in Vlaanderen

In 2025 wordt werk gemaakt van de koppeling tussen de online catalogus van alle bibliotheken en de bijzondere bibliotheken zoals Luisterpunt, een specifieke Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Blinden, slechtzienden, maar ook personen met dyslexie kunnen er terecht voor luisterboeken of DAISY-boeken. Binnenkort zal er ook meer Vlaamse content aangeboden worden op het e-platform en vanuit de Vlaamse regering wordt het gesprek met de federale collega’s omtrent een uitzonderingsregel in de auteurswetgeving aangegaan. Die regeling moet het mogelijk maken dat mensen die Nederlands leren, maar geen leesstoornis hebben, ook gebruik kunnen maken van DAISY-boeken van Luisterpunt.

Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) is tevreden dat er verder werk gemaakt wordt van inclusie op vlak van lezen. ‘Zo verlagen we de drempel voor vele mensen om makkelijker en sneller boeken te vinden.’