Bib De Letterbeek sluit 2023 af met goede cijfers

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

De Poperingse bibliotheek De Letterbeek kan opnieuw uitpakken met stijgende cijfers. ‘We noteerden vorig jaar meer dan 1000 extra ontleningen in vergelijking met het jaar daarvoor. Lezers ontleenden méér boeken en we verwelkomden ook meer nieuwe leners,’ zegt een trotse schepen Loes Vandromme.

Vorig jaar verwelkomde de bib maar liefst 728 nieuwe leden en werden er 125.920 uitleningen voor de hoofdbib en de dorpsbibs samen genoteerd. Ter vergelijking: in 2022 ging het om 715 nieuwe leden en 124.715 ontleningen. In 2023 waren er dan weer 4.551 actieve leners: dat zijn er 109 meer dan in 2022.

Bovendien breidde het uitleenaanbod van de bib ook gevoelig uit: in 2023 kwamen er 6.185 boeken en films bij in de collectie. Zo staat de teller momenteel op 87.488 exemplaren.

69% van de ontleningen gebeurt bij de jeugdmaterialen, waarbij de jeugdboeken met 43.968 uitleningen en jeugdstrips met 25.484 uitleningen de toppers zijn. Volwassenen ontlenen vooral romans-fictie: in deze categorie noteerde de bib 26.619 uitleningen.

‘Sinds enkele jaren kan je bij de bib ook e-boeken ontlenen via een online platform,’ ligt schepen Loes Vandromme toe. ‘Het lezerpubliek van e-boeken groeit gestaag: het aantal unieke gebruikers van steeg van 227 in 2022 naar 300, goed voor in totaal ongeveer 3.000 ontleningen.  

Ook de dorpsbibliotheken in Poperinge en Vleteren gaan er op vooruit. In Reningelst was de dorpsbib een tijdje gesloten maar kreeg nu een nieuwe locatie bij in het Buurtsalon nabij de Kinderbrouwerij en het ontmoetingscentrum Rookop. Na Roesbrugge, Watou en Krombeke, is dit al de vierde dorpsbib die ingebed zit in werking van de buurtsalons.

Ruim aanbod boeiende activiteiten

In 2023 kon je in de bib ook terecht voor een rijk aanbod activiteiten. Voorleesvrijwilligers van de bib lazen voor aan 814 kinderen tijdens 66 voorleessessies in de hoofdbibliotheek en het buurthuis. Ook in het Woonzorgcentrum Huize Proventier gingen er 11 voorleessessies door. 373 kinderen gingen aan de slag met lasercutters, snijplotters, elektronica, stop motion, … tijdens één van de 25 open labsessies of workshops.

Op vlak van schoolwerking is het klassieke hoogtepunt de Jeugdboekenmaand: in 2023 bereikte de bib bijna 1.000 leerlingen met workshops en auteurslezingen, zowel uit scholen van het centrum als van de dorpen. Bibliotheek Poperinge werkt in het schooljaar mee aan het pilootproject ‘Boekstart voor kleuters’ van Iedereen leest.  De kinderen uit de eerste kleuterklas van VBS De Akker, Sint-Benedictus en GO! basisschool De Ster krijgen een mooi boekenpakketje met twee voorleesboeken voor thuis.

Daarnaast is de bib een zeer belangrijke partner in het project Digibank regio Poperinge. Sinds september kan iedereen met een digitale vraag op vrijdag tussen 9.30u en 11.30u  zonder afspraak terecht in de hoofdbib. Ook in de dorpen kan je terecht met digitale vragen tijdens Kuj’ eki help’n op afspraak. En in samenwerking met verschillende andere organisaties worden tal van digitale vormingen aangeboden.

‘De bib is een plek waar van alles te beleven valt: lezingen, film, boekenkaftdag, boekenruildag en nog zoveel meer. Maar er is ook ruimte voor nieuwe initiatieven zoals Levende Bibliotheek,’ vertelt schepen Vandromme. Die laatste activiteit kende een eerste uitgave in februari 2022, uniek in de hele Westhoek. Zaterdag 3 februari 2024 komt er een nieuwe editie waarbij je unieke verhalen van mensen kan ontdekken tijdens een gesprek met een Levend Boek.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.