Bib De Letterbeek sluit 2023 af met goede cijfers

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

De Poperingse bibliotheek De Letterbeek kan opnieuw uitpakken met stijgende cijfers. ‘We noteerden vorig jaar meer dan 1000 extra ontleningen in vergelijking met het jaar daarvoor. Lezers ontleenden méér boeken en we verwelkomden ook meer nieuwe leners,’ zegt een trotse schepen Loes Vandromme.

Vorig jaar verwelkomde de bib maar liefst 728 nieuwe leden en werden er 125.920 uitleningen voor de hoofdbib en de dorpsbibs samen genoteerd. Ter vergelijking: in 2022 ging het om 715 nieuwe leden en 124.715 ontleningen. In 2023 waren er dan weer 4.551 actieve leners: dat zijn er 109 meer dan in 2022.

Bovendien breidde het uitleenaanbod van de bib ook gevoelig uit: in 2023 kwamen er 6.185 boeken en films bij in de collectie. Zo staat de teller momenteel op 87.488 exemplaren.

69% van de ontleningen gebeurt bij de jeugdmaterialen, waarbij de jeugdboeken met 43.968 uitleningen en jeugdstrips met 25.484 uitleningen de toppers zijn. Volwassenen ontlenen vooral romans-fictie: in deze categorie noteerde de bib 26.619 uitleningen.

‘Sinds enkele jaren kan je bij de bib ook e-boeken ontlenen via een online platform,’ ligt schepen Loes Vandromme toe. ‘Het lezerpubliek van e-boeken groeit gestaag: het aantal unieke gebruikers van steeg van 227 in 2022 naar 300, goed voor in totaal ongeveer 3.000 ontleningen.  

Ook de dorpsbibliotheken in Poperinge en Vleteren gaan er op vooruit. In Reningelst was de dorpsbib een tijdje gesloten maar kreeg nu een nieuwe locatie bij in het Buurtsalon nabij de Kinderbrouwerij en het ontmoetingscentrum Rookop. Na Roesbrugge, Watou en Krombeke, is dit al de vierde dorpsbib die ingebed zit in werking van de buurtsalons.

Ruim aanbod boeiende activiteiten

In 2023 kon je in de bib ook terecht voor een rijk aanbod activiteiten. Voorleesvrijwilligers van de bib lazen voor aan 814 kinderen tijdens 66 voorleessessies in de hoofdbibliotheek en het buurthuis. Ook in het Woonzorgcentrum Huize Proventier gingen er 11 voorleessessies door. 373 kinderen gingen aan de slag met lasercutters, snijplotters, elektronica, stop motion, … tijdens één van de 25 open labsessies of workshops.

Op vlak van schoolwerking is het klassieke hoogtepunt de Jeugdboekenmaand: in 2023 bereikte de bib bijna 1.000 leerlingen met workshops en auteurslezingen, zowel uit scholen van het centrum als van de dorpen. Bibliotheek Poperinge werkt in het schooljaar mee aan het pilootproject ‘Boekstart voor kleuters’ van Iedereen leest.  De kinderen uit de eerste kleuterklas van VBS De Akker, Sint-Benedictus en GO! basisschool De Ster krijgen een mooi boekenpakketje met twee voorleesboeken voor thuis.

Daarnaast is de bib een zeer belangrijke partner in het project Digibank regio Poperinge. Sinds september kan iedereen met een digitale vraag op vrijdag tussen 9.30u en 11.30u  zonder afspraak terecht in de hoofdbib. Ook in de dorpen kan je terecht met digitale vragen tijdens Kuj’ eki help’n op afspraak. En in samenwerking met verschillende andere organisaties worden tal van digitale vormingen aangeboden.

‘De bib is een plek waar van alles te beleven valt: lezingen, film, boekenkaftdag, boekenruildag en nog zoveel meer. Maar er is ook ruimte voor nieuwe initiatieven zoals Levende Bibliotheek,’ vertelt schepen Vandromme. Die laatste activiteit kende een eerste uitgave in februari 2022, uniek in de hele Westhoek. Zaterdag 3 februari 2024 komt er een nieuwe editie waarbij je unieke verhalen van mensen kan ontdekken tijdens een gesprek met een Levend Boek.

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.