Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) is geen voorstander van één centraal, online aanmeldingssysteem voor alle scholen in het buitengewoon basis- en secundair onderwijs in Vlaanderen, waarin bij de toekenning van een school zal gekeken worden naar de afstand tussen de woonplaats van het kind en de school. “Dit kan er net voor zorgen dat de busritten voor die leerlingen die nu al lang onderweg zijn naar en van school, alleen maar langer worden”, stelt het parlementslid.
“We moeten absoluut af van de fysieke wachtrijen aan de scholen voor buitengewoon onderwijs. Ouders die uren tot dagen in de rij staan aanschuiven aan een schoolpoort om hun kind in een school voor buitengewoon onderwijs te kunnen inschrijven, dat is niet oké, niet eerlijk en nefast voor de ouders én hun kinderen. Want niet elke ouder kan zich hiervoor vrijmaken”, stelt Vandromme.
Het is volgens Vandromme hallucinant dat alleen voor het buitengewoon onderwijs nog een regelgeving geldt uit 2012, die toen op maat van het gewoon onderwijs was geschreven. “Al langer dringt cd&v, tevergeefs, aan op een nieuw inschrijvingsrecht voor het buitengewoon onderwijs om een einde te maken aan de lange wachtrijen aan de scholen voor buitengewoon onderwijs”, aldus Vandromme. “Dat de minister nu komt met het voorstel om één centraal aanmeldingssysteem te installeren voor leerlingen in het buitengewoon onderwijs, zonder het fundament van het probleem aan te pakken, is louter een bliksemafleider. Er moet werk gemaakt worden van een complete herziening van de regelgeving die het inschrijvingsrecht voor alle leerlingen in het buitengewoon onderwijs garandeert.”
Cd&v stelt zich grote vragen bij het afstandscriterium van dit nieuwe aanmeldingssysteem. “Met één aanmeldingssysteem voor alle kinderen in Vlaanderen, waarbij enkel rekening gehouden wordt met het criterium afstand, wordt de keuzevrijheid van veel ouders en kinderen wel heel erg ingeperkt. Zo zou een leerling die in de eigen gemeente of onmiddellijke regio niet het geluk heeft om een gepaste school te vinden, door het aanmeldingssysteem met afstandscriterium steeds verder weg van thuis een school voor buitengewoon onderwijs moeten gaan zoeken. Dat kan voor cd&v niet.”
“Voor cd&v is het alvast uitgesloten dat leerlingen in het buitengewoon onderwijs met steeds langere busritten worden geconfronteerd om een gepaste school in het buitengewoon onderwijs te vinden van hun eigen keuze”, besluit Vandromme. Zij wijst erop dat er prioriteit moet gegeven worden aan het creëren van meer plaatsen. “Voor cd&v blijft het evident om verder te blijven inzetten op voldoende capaciteit in het buitengewoon onderwijs, in alle regio’s. Waar geen capaciteitsprobleem is, is er ook geen aanmeldingssysteem nodig en kan de voorkeur van ouders en leerlingen voluit spelen.”
Geen enkel aanmeldingssysteem creëert extra plaatsen. Een aanmeldingssysteem kan wel zorgen voor een meer billijke toewijzing van beschikbare plaatsen en het kan een bijkomende basis vormen om voor alle leerlingen een plaats te garanderen. “Voor we kunnen oordelen of een aanmeldingssysteem dat het hele Vlaamse en Brusselse grondgebied vat, voor een meerwaarde kan zorgen, zal eerst duidelijk moeten worden welke criteria een rol zullen spelen en of een afstandscriterium daarin een plaats kan hebben”, besluit Vandromme.