Eerste week van de Online Veiligheid in Poperinge

Publicatiedatum

Tags

Poperinge

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Poperinge organiseert met enkele partners voor het eerst een Week van de Online Veiligheid, van 23 tot 29 oktober. Tijdens die week proef je van een rijk aanbod gratis workshops over digitale veiligheid.

Projectmedewerker Digibank Hannelore Vandenberghe: “Door de stijgende cijfers van internet- en informaticacriminaliteit willen we nadrukkelijk inzetten op sensibilisering en preventie. Via de politiediensten en de Veiligheidsmonitor weten we dat de hoeveelheid online en digitaal bedrog sinds een paar jaar sterk stijgt. Stad- en streekbewoners worden slachtoffer van phishing, oplichting via internet, hacking en psychisch geweld via internet, sociale media of andere sites en applicaties.”

Europese subsidie

Het nieuwe Digibank-project zorgt sinds midden september voor een grote impuls van nieuwe digitale cursussen. Schepen Loes Vandromme: “Digibanken zijn ontstaan met subsidies vanuit de Vlaamse en de Europese overheid. Concreet wordt nu in bijna elke Vlaamse regio een werking rond e-inclusie opgezet. In de Westhoek komen Digibanken in Veurne, Diksmuide, Ieper en Poperinge. De Digibank regio Poperinge werkt ook voor Vleteren, Mesen en Heuvelland.”

Een eerste doelstelling van Digibanken is voor opleiding en vorming zorgen. Mensen leren werken met pc, smartphone, sociale media en apps. Ten tweede zet het project specifiek in op de kennis van overheidsapplicaties, zoals MyMinfin, mypension.be en eBox Vlaanderen. Schepen Loes Vandromme: “Daarnaast willen we ook een uitleensysteem organiseren, waar mensen hardware zoals een laptop of tablet kunnen lenen. De uiteindelijke ambitie van het project is digitale achterstand bij kwetsbare groepen wegwerken en zorgen dat iedereen digitaal mee is.”

Goede respons

De belangstelling voor de cursussen tijdens de Week van de Online Veiligheid is groot. Hannelore Vandenberghe: “Onze lange cursussen in het globale aanbod zijn allemaal volzet. Ook voor de workshops eind oktober is er een goede respons, maar er zijn nog enkele plaatsen vrij. Iedereen is ook welkom tijdens de Kuj eki help’n sessies voor een-op-een digitale hulp. Daar organiseren we nu vrije inloopmomenten zonder inschrijving, op vrijdag van 9.30 u. tot 11.30 u. in de bib en iedere eerste zaterdag van de maand van 9 tot 11 u. in het buurtsalon van Watou. Je kan ook nog steeds een afspraak maken in het buurthuis Bellewijk, Lokaal Dienstencentrum De Bres, de andere buurtsalons, de bib van Vleteren en het nieuwe Digipunt in het stadhuis van Mesen.”

Je vindt het volledige programma op www.poperinge.be/digitale-hulp.

Workshops Week van de Online Veiligheid

 • Infosessie ‘online fraude’
  • maandag 23 oktober, 10 u. – 11.30 u.
  • Lokaal Dienstencentrum De Bres
 • Vorming voor ouders over cyberpesten
  • maandag 23 oktober, 20 u. – 22 u.
  • bibliotheek Poperinge
 • Workshop Itsme, MyMinfin en mypension.be
  • woensdag 25 oktober, 9 u. – 12 u.
  • Lokaal Dienstencentrum De Bres
 • 10 praktische tips bij computer- en internetgebruik
  • donderdag 26 oktober, 19.30 u. – 21.30 u.
  • bibliotheek Poperinge
 • Veilig op Facebook
  • vrijdag 27 oktober, 9 u. – 12 u.
  • Lokaal Dienstencentrum De Bres

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.