Europese middelen voor bestrijding wateroverlast in Westhoek

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) lanceert Vlaams minister Jo Brouns een nieuwe oproep die zich richt zich op het thema 'Bevorderen van klimaatadaptatie - Weerbare Westhoek'. Het doel is om het watersysteem in de Westhoek te versterken en te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte, overstromingen en verzilting.

Deze oproep kadert binnen de watersnood waarmee West-Vlaanderen eind 2023 te maken had. Toen werd de Westhoek getroffen door hevige regenval die leidde tot overstromingen, modderstromen en schade aan huizen en landbouwpercelen. De noodtoestand werd afgekondigd en er werden preventieve evacuaties uitgevoerd. Met deze oproep wil de Vlaamse overheid verder investeren in structurele maatregelen om het risico op wateroverlast in de toekomst te verminderen.

De klimaatverandering heeft verschillende effecten op ons leefmilieu en onze gezondheid. Een daarvan is de hogere kans op wateroverlast. Dit betekent dat we meer extreme neerslag zullen hebben, vooral in de winter. Dit kan leiden tot overstromingen, erosie, modderstromen en schade aan infrastructuur en eigendommen. Ook de waterkwaliteit, de volksgezondheid en de biodiversiteit kunnen negatief beïnvloed worden door wateroverlast. Het hele Vlaamse grondgebied is gevoelig voor wateroverlast, maar sommige gebieden, zoals de Westhoek, zijn meer kwetsbaar dan andere, afhankelijk van het reliëf, de bodemsoort en de mate van verharding.

De oproep staat open voor de Vlaamse waterloopbeheerders. Op Vlaams niveau zijn dat De Vlaamse Waterweg, het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Op lokaal niveau gaat het dan over de provincie, de gemeentes, en de polders en wateringen. Ook andere organisaties kunnen een project indienen, mits ze samenwerken met één van deze partners. De projecten moeten gericht zijn op het creëren van een Weerbare Westhoek, bijvoorbeeld door het verbeteren van de waterveiligheid bij overstromingen, het verhogen van de waterbeschikbaarheid en de waterkwaliteit, of het versterken van de biodiversiteit. Dat kan bijvoorbeeld door versterking van dijken, het aanleggen van bufferbekkens of het creëren van overstromingsgebieden.

Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns: "Water is een kostbaar goed waar we zuinig mee moeten omgaan. Zeker in tijden van klimaatverandering is het essentieel om ons watersysteem weerbaar te maken tegen droogte en overstromingen. Met deze oproep willen we innovatieve projecten stimuleren die bijdragen aan een duurzaam en klimaatbestendig waterbeheer in de Westhoek. We zetten hiervoor 5 miljoen euro Europese middelen maar ik leg daar vanuit mijn beleidsmiddelen nog eens 10 miljoen euro naast."

Voor deze oproep wordt een budget van 15 miljoen euro voorzien, waarvan 5 miljoen euro EFRO-middelen en 10 miljoen euro cofinanciering gereserveerd wordt via het Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO) cofinanciering. De EFRO-steun per project bedraagt maximaal 30% van de totale kosten. Vanuit FIO kan de cofinanciering 60% bedragen. Er is dus een minimale eigen inbreng van de waterloopbeheerders van 10% vereist. 

Voor meer informatie over de oproep en de indieningsprocedure kan u contact opnemen met het EFRO-team via [email protected] ofafdelingshoofd Bart Dewandeleer 0499 865162.

Nieuws

Watou 2024 klokt af op meer dan 20.000 bezoekers

Kunstenfestival Watou heeft zijn editie van 2024 afgesloten met meer dan 20.000 bezoekers. Het enthousiasme van de bezoekers voor 'Landscape of the Imagination' was groot, wat zich weerspiegelde in een mooie stijging van de daggemiddelden, zelfs met de latere start van het festival en een extra sluitingsdag per week. 

Digibank regio Poperinge verlengd

Digibank regio Poperinge krijgt bijkomende middelen van Vlaanderen tot 31 juli 2026 om de huidige werking verder te zetten. Met het project digibanken wil de Vlaamse overheid het risico op digitale uitsluiting verkleinen via drie gerichte doelstellingen: toegang tot digitale technologie, digitale vaardigheden versterken en een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten.

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.