Fedasil Poelkapelle richt computerklas in, dankzij steun van Lerian Communications

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Met de financiële steun van Lerian kan de VZW Open Kijk op Vijfwegen binnenkort een degelijke computerklas in het asielcentrum van Fedasil Poelkapelle uitbouwen en installeren. ‘Een grote sprong vooruit, in de kwaliteit van dienstverlening aan de bewoners van ons centrum,’ stelt  Sofie Desseyn, centrumverantwoordelijke.

Lerian Communications, een bedrijf dat onder meer taalcursussen op maat van bedrijven of organisaties uitwerkt, voorziet in een tussenkomst van 8.200 euro. Willem Hardeman, algemeen directeur van Lerian Communications is tevreden dat het geld goed besteed wordt: ‘We kijken verder dan onze corebusiness en hebben hierbij vooral oog voor taal als katalysator voor een geslaagde integratie. Via Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en streekgenote, hoorde ik  over de zoektocht naar financiering voor het project in het asielcentrum van Poelkapelle. Dit is een mooi voorbeeld van integratie via taal, aangepast aan de hedendaagse maatschappij waar digitalisering aan een razendsnelle opmars bezig is.’

Loes Vandromme trad op als verbindingsfiguur tussen Lerian en het asielcentrum: ‘Zelf volg ik het thema onderwijs  van heel nabij op in het Vlaams Parlement. Taal is een vitale toegangspoort tot  inclusief en aangepast onderwijs, het ontwikkelen van ieders talenten en interesses en zorgt finaal voor de juiste toeleiding naar de arbeidsmarkt. We weten dat het beheersen van de taal van het allergrootste belang is om tot leren te komen. Het is goed dat daar overal heel sterk op ingezet wordt. Dit project draagt daar zeker toe bij.’

Met de steun kunnen  de VZW Open Kijk op Vijfwegen en Fedasil Poelkapelle eindelijk werk maken van een degelijk uitgebouwde computerklas. ‘Nu beschikt het centrum over slechts 6 laptops. Deze moeten gedeeld worden met meer dan 100 studenten: leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs volgen afstandsonderwijs of moeten taken met de computer maken.  Maar ook volwassenen volgen taallessen via de computer of leren er verder op eigen tempo,’ legt Caroline Ameloot (animatie/buurtwerking Fedasil Poelkapelle) uit.

Ook de FACT-app zal nu veel meer gebruikt kunnen worden. Deze handige tool vergemakkelijkt de communicatie  tussen werkgever en werknemer. De grootste drempel voor anderstaligen is het jargon dat op de werkvloer gehanteerd wordt. De FACT-app zorgt voor combinatie van beeld, geschreven taal en uitspraak zodat de medewerker de sectorspecifieke woordenschat sneller onder de knie krijgen. 

De VZW Open Kijk op Vijwegen organiseert onder andere een huiswerkklas voor alle schoolgaande kinderen. Daarnaast zijn er ook plannen om te starten met het project Coderdojo: een workshopreeks rond programmeren voor jongeren die in het centrum verblijven of in de buurt wonen.

‘We hebben heel veel mooie plannen die al een tijdje klaarlagen en die we nu dus, dankzij deze steun gefaseerd zullen kunnen uitrollen,’ besluit Sofie Desseyn. We zijn dan ook heel dankbaar.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.