Fedasil Poelkapelle richt computerklas in, dankzij steun van Lerian Communications

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Met de financiële steun van Lerian kan de VZW Open Kijk op Vijfwegen binnenkort een degelijke computerklas in het asielcentrum van Fedasil Poelkapelle uitbouwen en installeren. ‘Een grote sprong vooruit, in de kwaliteit van dienstverlening aan de bewoners van ons centrum,’ stelt  Sofie Desseyn, centrumverantwoordelijke.

Lerian Communications, een bedrijf dat onder meer taalcursussen op maat van bedrijven of organisaties uitwerkt, voorziet in een tussenkomst van 8.200 euro. Willem Hardeman, algemeen directeur van Lerian Communications is tevreden dat het geld goed besteed wordt: ‘We kijken verder dan onze corebusiness en hebben hierbij vooral oog voor taal als katalysator voor een geslaagde integratie. Via Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en streekgenote, hoorde ik  over de zoektocht naar financiering voor het project in het asielcentrum van Poelkapelle. Dit is een mooi voorbeeld van integratie via taal, aangepast aan de hedendaagse maatschappij waar digitalisering aan een razendsnelle opmars bezig is.’

Loes Vandromme trad op als verbindingsfiguur tussen Lerian en het asielcentrum: ‘Zelf volg ik het thema onderwijs  van heel nabij op in het Vlaams Parlement. Taal is een vitale toegangspoort tot  inclusief en aangepast onderwijs, het ontwikkelen van ieders talenten en interesses en zorgt finaal voor de juiste toeleiding naar de arbeidsmarkt. We weten dat het beheersen van de taal van het allergrootste belang is om tot leren te komen. Het is goed dat daar overal heel sterk op ingezet wordt. Dit project draagt daar zeker toe bij.’

Met de steun kunnen  de VZW Open Kijk op Vijfwegen en Fedasil Poelkapelle eindelijk werk maken van een degelijk uitgebouwde computerklas. ‘Nu beschikt het centrum over slechts 6 laptops. Deze moeten gedeeld worden met meer dan 100 studenten: leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs volgen afstandsonderwijs of moeten taken met de computer maken.  Maar ook volwassenen volgen taallessen via de computer of leren er verder op eigen tempo,’ legt Caroline Ameloot (animatie/buurtwerking Fedasil Poelkapelle) uit.

Ook de FACT-app zal nu veel meer gebruikt kunnen worden. Deze handige tool vergemakkelijkt de communicatie  tussen werkgever en werknemer. De grootste drempel voor anderstaligen is het jargon dat op de werkvloer gehanteerd wordt. De FACT-app zorgt voor combinatie van beeld, geschreven taal en uitspraak zodat de medewerker de sectorspecifieke woordenschat sneller onder de knie krijgen. 

De VZW Open Kijk op Vijwegen organiseert onder andere een huiswerkklas voor alle schoolgaande kinderen. Daarnaast zijn er ook plannen om te starten met het project Coderdojo: een workshopreeks rond programmeren voor jongeren die in het centrum verblijven of in de buurt wonen.

‘We hebben heel veel mooie plannen die al een tijdje klaarlagen en die we nu dus, dankzij deze steun gefaseerd zullen kunnen uitrollen,’ besluit Sofie Desseyn. We zijn dan ook heel dankbaar.

Nieuws

Opstart Samen Lezen-project in de bib

Op 21 januari lanceert het Poperingse leerecosysteem Aster in samenwerking met de bib ‘Samen Lezen’. Om de twee weken kan je een bijeenkomst bijwonen in de bib. Een vrijwilliger leest hardop een verhaal of een gedicht voor. De groep gaat dan in gesprek over gedachten en gevoelens die dit bij hen oproept. Aster is een Europees initiatief, voor dit project zijn naast de bib ook Avansa Oostende-Westhoek, De Lovie vzw, Ligo, OverKop en hogeschool VIVES partners.

Steeds meer kwetsbare jongeren dreigen van het leerpad af te geraken

Deeltijds beroepsonderwijs kantelt binnenkort volledig in, in duaal leren, maar voor veel jongeren is er geen geschikt traject. Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor cd&v en onderwijsexperte trekt aan de alarmbel: ‘Het is hoog tijd om werk te maken van meer flexibele leerwegen om ook het leerrecht van de meest kwetsbare leerlingen te garanderen op weg naar een onderwijskwalificatie.’

Lezen wordt voor iedereen toegankelijk in Vlaanderen

In 2025 wordt werk gemaakt van de koppeling tussen de online catalogus van alle bibliotheken en de bijzondere bibliotheken zoals Luisterpunt, een specifieke Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Blinden, slechtzienden, maar ook personen met dyslexie kunnen er terecht voor luisterboeken of DAISY-boeken. Binnenkort zal er ook meer Vlaamse content aangeboden worden op het e-platform en vanuit de Vlaamse regering wordt het gesprek met de federale collega’s omtrent een uitzonderingsregel in de auteurswetgeving aangegaan. Die regeling moet het mogelijk maken dat mensen die Nederlands leren, maar geen leesstoornis hebben, ook gebruik kunnen maken van DAISY-boeken van Luisterpunt.

Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) is tevreden dat er verder werk gemaakt wordt van inclusie op vlak van lezen. ‘Zo verlagen we de drempel voor vele mensen om makkelijker en sneller boeken te vinden.’