Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Poperinge mag zich sinds november 2023 pleegzorgstad noemen. Er zijn intussen 25 actieve pleeggezinnen.

Pleegkinderen of kinderen die in crisispleegzorg terecht komen, vallen soms uit de boot bij buitenschoolse activiteiten, omdat ze bijvoorbeeld niet elke week kunnen deelnemen. Daar wil Poperinge samen met jeugdverenigingen verandering in brengen. Alle jeugdbewegingen willen pleegkinderen, net als alle andere leden, een veilige en ondersteunende omgeving bieden.

Verbondenheid

Met het charter engageren de verenigingen zich om ook kinderen in crisissituaties op te nemen en te begeleiden, ook al kunnen ze maar een paar keer deelnemen aan activiteiten. De stad moedigt de jeugdbewegingen aan en geeft de nodige ondersteuning om aan een inclusieve gemeenschap te werken, waarin ook pleegkinderen alle kansen krijgen om zich verbonden te voelen.

Pleegzorg West-Vlaanderen is blij met het initiatief, dat een positieve impact zal hebben op het leven van pleegkinderen. Poperinge is de eerste stad die dit engagement aangaat.

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!

Digibank regio Poperinge helpt mensen digitaal op weg

Digibank regio Poperinge helpt sinds 2023 de digitale kloof te dichten. Verschillende partners werken samen om iedereen op weg te helpen in de digitale wereld. Op donderdag 27 juni bespraken ze de vooruitgang en maakten ze plannen voor de toekomst tijdens een netwerkmoment.