Kunstacademie Poperinge blijft groeien en innoveren

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Op zaterdag 22 februari openen alle academies voor deeltijds kunstonderwijs in Vlaanderen hun deuren voor de ‘Dag van de Academies’. Ook in Poperinge gaat dit niet onopgemerkt voorbij. Daar organiseert de academie een Kunstmarathon met een afsluitend concert in De Kring. De academie blijft er trouwens ook in het schooljaar 2024-2025 verder groeien. Niet alleen qua aantal leerlingen is de kunstacademie weer helemaal back- in-business na enkele uitdagende jaren van corona en de onfortuinlijke brand in het hoofdgebouw langs de Oostlaan middenin de inschrijvingsperiode. Maar ook op gebied van aanbod blijft de academie hoge ogen gooien. ‘Onze kunstacademie groeit en bloeit’, zegt schepen voor onderwijs Loes Vandromme. ‘En we zijn volop bezig om die toekomst nog mooier te maken’, waarmee de schepen verwijst naar het nieuwbouwproject op de Vroonhofsite.

Leerlingenaantallen

Schooljaar 2024-2025

Voor het schooljaar 2024-225 schreven zich 1456 leerlingen in voor één of meerdere opleidingen aan de Kunstacademie Poperinge. Dat zijn er 61 meer dan het jaar voordien. Daarmee volgt de Poperingse academie ook de Vlaamse trend: nog nooit volgden zoveel leerlingen les in het deeltijds kunstonderwijs dat dit schooljaar afklokt op 200.983 leerlingen. Na een coronadip blijft de belangstelling groeien.

In Poperinge is er vooral een stijging binnen het domein ‘Beeldende Kunsten’ (+ 26 lln.) en ‘Dans’ (+ 20 lln.).  ‘Beeldende Kunsten’ blijft ook veruit het grootste domein met 640 leerlingen, gevolgd door  ‘Muziek’ met 537 leerlingen.

Door de jaren heen

Het domein ‘Dans’ heeft sinds de opstart in 2020-2021 een verviervoudiging van het aantal leerlingen gezien, met een stijging van 66 naar 92 leerlingen in 2024-2025 .

In de afgelopen vijf schooljaren is ‘Beeldende Kunsten’ met 10 procent gestegen: van 581 leerlingen in 2020-2021 naar 640 leerlingen in 2024-2025.  Tegenover de Vlaamse cijfers is dat wel zeer opmerkelijk: gemiddeld stijgt het aantal leerlingen met ‘slechts’ 3.7% in Vlaanderen.

De leerlingenaantallen voor ‘Domeinoverschrijdende initiatie’, gaan afwisselend met ups en downs: dit domein telt n nu exact evenveel leerlingen als vier jaar geleden.

Ook het aantal leerlingen in ‘Muziek’ blijft relatief stabiel en schommelt rond de 540 leerlingen. Opmerkelijk: de opleiding ‘piano’ en ‘pianolab’ zagen een aanzienlijke toename, met respectievelijk 141 en 27 leerlingen in 2024-2025. Ook ‘zang’ kende een sterke groei met 46 leerlingen. Andere instrumenten zoals ‘eufonium’, ‘hoorn’ en ‘ritmisch slagwerk’ zagen eveneens een stijging.

In het domein ‘Woord’ is er een heel lichte daling: dit jaar zijn er 160 leerlingen tegenover 190 leerlingen vier jaar geleden. Deze evolutie ligt in de lijn van het Vlaams gemiddelde: ook daar wordt een daling vastgesteld.

Divers opleidingsaanbod

‘Het opleidingsaanbod van onze academie is aanzienlijk uitgebreid’, vervolgt schepen Vandromme. In ‘Beeldende Kunsten’ zijn er nieuwe ateliers en specialisaties toegevoegd, zoals het Cross-overproject sinds 2021, dat nu al 22 leerlingen telt. Het "Cross-over-atelier” biedt studenten de mogelijkheid om hun eigen kunstprojecten te ontwikkelen zonder vaste opdrachten. Een mentor helpt hen bij het ontdekken van een persoonlijke stijl en het professioneel presenteren van hun werk. Het atelier fungeert als een laboratorium voor ideeën, waarbij alle technieken en invalshoeken mogelijk zijn.

Wat ook heel sterk opvalt is de spectaculaire stijging van het aantal leerlingen in de vierde graad (+18-jarigen) en dat in bijna alle richtingen. ‘Die trend zien we ook op Vlaams niveau’, weet Loes Vandromme. ‘Terwijl velen er tijdens corona voor kozen om de academie on hold te zetten, stellen we vandaag vast dat de leerlingencijfers in de groep volwassenen het felst stijgen.’

Een overzicht:

  • Tekenkunst: van 7 naar 23 leerlingen
  • Schilderkunst: van 15 naar 21
  • Grafiekkunst: van 8 naar 9
  • Kantwerk: van 8 naar 17
  • Textiele kunst: van 10 naar 17
  • Glaskunst: van 12 naar 27
  • Keramiekkunst: van 19 naar 22
  • Cross-overproject: van 0 naar 22

In het domein ‘Woord’ werd de opleiding ‘Radio maken’ geïntroduceerd en was er de heropstart van het schooltoneel.

 

Gespreid over Poperinge, Lo-Reninge, Vleteren én Diksmuide

‘Onze kunstacademie kiest er bewust voor het aanbod ook zeer gespreid over het werkingsgebied te organiseren. In een landelijke context als de onze is dat zeker niet de gemakkelijkste en goedkoopste manier, maar toch een doelbewuste keuze. We willen letterlijk bereikbaar zijn voor iedereen die zijn of haar artistieke talenten wil ontplooien’, stelt schepen Vandromme. Behalve de vestigingsplaatsen in Poperinge-centrum worden er ook lessen georganiseerd in Roesbrugge, Proven, Krombeke, Reningelst, Watou, Abele, Westouter, De Klijte, Reninge en Woesten. De evolutie in leerlingenaantallen is per locatie wat wisselend. Er is wel een duidelijke stijging in Reninge en Proven. In Diksmuide wordt alleen het domein ‘Beeldende Kunst’ georganiseerd en was er de voorbije jaren een grote stijging dankzij extra vestigingsplaatsen in Pervijze en Keiem.

 

Samenwerken en ‘buitenkomen’

De Kunstacademie blijft zich ook in de kijker zetten in haar samenwerkingen met de lagere scholen in Poperinge. ‘Dit zijn altijd zeer intensieve, maar ook heel dankbare projecten’, weet schepen Vandromme. ‘Leerkrachten uit het Deeltijds Kunstonderwijs kunnen leren van leerkrachten uit het leerplichtonderwijs en vice versa. We krijgen daar alleen maar positieve reacties over bij leerkrachten, leerlingen én ouders. ‘

Bovendien komt de Kunstacademie ook vaak naar buiten voor het brede publiek met bijvoorbeeld de nocturne in november, Café Artistiek, Artist Talks, eindexpo’s, Congé Pistolet, enz.

 

De toekomst tegemoet

‘We borgen wat goed is en richten ons ondertussen ook op de toekomst’, gaat schepen Loes Vandromme verder. ‘Momenteel lopen we een heel intensief traject met Scholen van Vlaanderen om de plannen rond de bouw van een gloednieuwe kunstacademie op de Vroonhofsite heel concreet te maken. We kunnen daarvoor rekenen op 8.2 miljoen euro subsidies uit Vlaanderen,’ geeft schepen Vandromme nog mee.

Nieuws

Nieuwe oproep huursubsidies voor scholenbouw in het najaar 2025!

Heel veel scholen hebben dringend nood aan extra ruimte en kijken aan tegen hoge renovatiekosten. De Vlaamse overheid voorziet een aantal maatregelen om hiervoor financieel tussen te komen, maar de klassieke wachtlijst is lang.  Via huursubsidies kunnen scholen hun capaciteit vrij snel uitbreiden of bestaande infrastructuur renoveren. Het blijft echter wachten op een nieuwe subsidie-oproep waarop scholen kunnen intekenen. In antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) antwoordde de minister van onderwijs nu dat er dit najaar een nieuwe oproep komt. ‘Die zal geen dag te vroeg komen’, zegt Loes Vandromme tevreden. ‘De nood aan goede schoolinfrastructuur is zeer groot. Initiatieven als huursubsidies zijn zeer welkom voor scholen die snel werk willen maken van uitbreiding of renovatie.’

Groot personeelsverloop bij schooldirecties, beloofde loonafspraken on hold gezet

Het aantal wissels in directieteams in het leerplichtonderwijs, is in drie jaar tijd met 54 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) bij de minister van onderwijs opvroeg. Tijdens het schooljaar 2021-2022 waren er 1.307 wissels van directieleden. Vorig schooljaar ging het over maar liefst 1.999 wissels, pensioneringen buiten beschouwing gelaten. Eerdere loonafspraken om de job aantrekkelijker te maken werden on hold gezet. “Schooldirecteurs verdienen meer respect van de overheid. Kwaliteitsvol onderwijs staat of valt met standvastige, sterke schoolleiders. Die dreigen we vandaag te verliezen”, stelt Vandromme.

Parlementair werk, werkt: versnelde evaluatie decreet onderwijsinternaten komt er tegen eind dit jaar!

Op vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme die de situatie van de onderwijsinternaten al meerdere malen aankaartte, gaf de minister in de commissie Onderwijs te kennen dat ze tegen eind dit jaar een eerste evaluatie van het decreet op onderwijsinternaten wil klaar hebben.

‘Dat is bijzonder goed nieuws,’ vindt Vandromme. ‘Het nieuwe decreet voor onderwijsinternaten is sinds 2023 van kracht. De regelgeving is dus behoorlijk recent maar toch is een eerste evaluatie een absolute must.’