Kunstenfestival Watou sluit af met 21.000 bezoekers

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Kunstenfestival Watou sluit editie 2023 af met ruim 21 000 bezoekers. Dat is een stijging met 5% ten opzichte van vorig jaar. "De eerste weken van juli haalden we 10% meer bezoekers, maar daarna speelde het kwakkelweer ons wat parten", aldus schepen van cultuur Loes Vandromme. "Het sterkt ons wel in de idee dat de Watou-bezoeker komt voor het totaalplaatje: kunst beleven, fietsen en wandelen, een terrasje doen. En dan is het weer toch een bepalende factor. Nog een vaststelling: veel bezoekers maken er een meerdaagse van. Onze boodschap 'traag beleven' is aangekomen. "

De stijging in het bezoekersaantal is ook een opsteker voor het vernieuwde concept van het kunstenfestival: nieuw in situ werk, zowel voor beeldende kunst als voor poëzie. "Onder het motto Patchwwwork kamperen kunstenaars tijdens de zomer in Watou. Ze zijn geselecteerd door een internationale jury onder het voorzitterschap van Koen Vanmechelen. Het zijn de projecten van deze kunstenaars die worden gerealiseerd. Dat houdt een zeker risico in, maar het resultaat is fris en vernieuwend. Onze bezoekers stappen mee in dit verhaal en dat is fijn om vast te stellen. De dertig Patchwwworkers die deze zomer hun tentje hebben opgeslagen in Watou, broeden nu de projecten uit voor de volgende editie. De koppeling beeldende kunstenaars - dichters is een schot in de roos. Dat blijft toch de uniciteit van Watou. Geen enkel festival legt zo nadrukkelijk de link met poëzie", vertelt coördinator Annemie Morisse.

Wie nog even wil nagenieten, kan tot eind september het gedichtenparcours affietsen. "Zoo groeien wij in slijk" brengt je langs dertien oorlogsgedichten die geselecteerd of geschreven zijn door hedendaagse dichters: Geert Buelens, Andy Fierens, Ruth Lasters, David Van Reybrouck, Maud Vanhauwaert, Bart F.M. Droog, Alicja Gescinska, Peter Theunynck, Herman Leenders, Lieke Marsman, Astrid Lampe, Marjoleine de Vos en Max Temmerman.Elk gedicht is voorzien van een QR-code. Als je die scant, hoor je de oorlogsgedichten, gebracht door acteur Tijmen Govaerts. De gratis fietskaart kan je afhalen bij Toerisme Poperinge, Grote Markt 1.

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.