Kunstenfestival Watou sluit af met 21.000 bezoekers

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Kunstenfestival Watou sluit editie 2023 af met ruim 21 000 bezoekers. Dat is een stijging met 5% ten opzichte van vorig jaar. "De eerste weken van juli haalden we 10% meer bezoekers, maar daarna speelde het kwakkelweer ons wat parten", aldus schepen van cultuur Loes Vandromme. "Het sterkt ons wel in de idee dat de Watou-bezoeker komt voor het totaalplaatje: kunst beleven, fietsen en wandelen, een terrasje doen. En dan is het weer toch een bepalende factor. Nog een vaststelling: veel bezoekers maken er een meerdaagse van. Onze boodschap 'traag beleven' is aangekomen. "

De stijging in het bezoekersaantal is ook een opsteker voor het vernieuwde concept van het kunstenfestival: nieuw in situ werk, zowel voor beeldende kunst als voor poëzie. "Onder het motto Patchwwwork kamperen kunstenaars tijdens de zomer in Watou. Ze zijn geselecteerd door een internationale jury onder het voorzitterschap van Koen Vanmechelen. Het zijn de projecten van deze kunstenaars die worden gerealiseerd. Dat houdt een zeker risico in, maar het resultaat is fris en vernieuwend. Onze bezoekers stappen mee in dit verhaal en dat is fijn om vast te stellen. De dertig Patchwwworkers die deze zomer hun tentje hebben opgeslagen in Watou, broeden nu de projecten uit voor de volgende editie. De koppeling beeldende kunstenaars - dichters is een schot in de roos. Dat blijft toch de uniciteit van Watou. Geen enkel festival legt zo nadrukkelijk de link met poëzie", vertelt coördinator Annemie Morisse.

Wie nog even wil nagenieten, kan tot eind september het gedichtenparcours affietsen. "Zoo groeien wij in slijk" brengt je langs dertien oorlogsgedichten die geselecteerd of geschreven zijn door hedendaagse dichters: Geert Buelens, Andy Fierens, Ruth Lasters, David Van Reybrouck, Maud Vanhauwaert, Bart F.M. Droog, Alicja Gescinska, Peter Theunynck, Herman Leenders, Lieke Marsman, Astrid Lampe, Marjoleine de Vos en Max Temmerman.Elk gedicht is voorzien van een QR-code. Als je die scant, hoor je de oorlogsgedichten, gebracht door acteur Tijmen Govaerts. De gratis fietskaart kan je afhalen bij Toerisme Poperinge, Grote Markt 1.

Nieuws

Bezoek de archeologische werf op de Vroonhofsite

De komende maanden wordt de Vroonhofsite archeologisch onderzocht. Op vrijdag 24 mei kan je de werf bezoeken tijdens het publieksmoment 'Vroonhof: verrassend verleden'. De archeologen van het bedrijf Ruben Willaert nemen je mee en vertellen je alles over de verwachtingen in het oudste hart van de stad en hoe ze te werk zullen gaan.

Je hoeft niet in te schrijven. De rondleidingen starten om 13 u., om 14 u., om 15 u. en om 16 u.

Zorg voor stevig schoeisel.

Project 'Boterhamsters' zorgt voor gezonde brooddozen in VABI Roeselare

Sinds januari 2024 slaan beweging.net West-Vlaanderen, Gezonde Buurt (CM-zone Midden-West-Vlaanderen) en Kotee (Thuiszorgdienst Motena) de handen in elkaar omtrent de lege brooddoos-problematiek, gericht naar middelbare scholieren. Via steun van de stad Roeselare (Elk Telt-subsidies) kregen Hanne Lewyllie (Gezonde Buurt) en Jasminka Poppe (beweging.net) de mogelijkheid om een proefproject op te starten in VABI, scholengroep Sint-Michiel. Vandaag wordt de 500e brooddoos gesmeerd en wordt het project nog eens extra in de kijker gezet.

 

Eindtermen lager onderwijs worden op de lange baan geschoven