Levende bib: ontmoet de mens achter het verhaal

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Ontmoet een Levend Boek. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het is mogelijk op zaterdag 3 februari 2024 in Bibliotheek Poperinge. In de Levende Bibliotheek zijn de boeken mensen van vlees en bloed. Stuk voor stuk ondervonden ze aan de lijve vooroordelen. De Levende Bibliotheek maakt ruimte om die kwetsbaarheid en anders-zijn bespreekbaar te maken.
Na het enthousiasme voor de eerste editie in 2022 hernemen Bibliotheek Poperinge samen met Heilig Hart Ieper en Avansa Oostende-Westhoek dit warme  initiatief. Dit keer zijn ook het Sociaal Huis Poperinge en vzw Thûs medeorganisator.

Als bezoeker van de Levende Bibliotheek kies je het overzicht van de Levende Boeken het verhaal dat jou het meest aanspreekt en maak je kennis met de man of vrouw achter het verhaal. Je luistert naar inspirerende en soms ook aangrijpende verhalen over verlies, geluk, ziekte, hoop en herstel.
Elk gesprek duurt 20 tot 30 minuten. In die tijd krijg je de gelegenheid om het Levend Boek te leren kennen, in een persoonlijk gesprek, van mens tot mens.

 

Stereotypen doorbreken

‘De Levende Boeken zijn stuk voor stuk mensen die vooroordelen aan de lijve ondervonden’, vertelt schepen van cultuur Loes Vandromme. ‘De verhalen gaan over leven met een spierziekte, het gevecht tegen alcohol- en drugsverslaving, slecht zien/blind zijn, herstel na een opname, seksueel misbruik, crisispleegzorg, als nieuwkomen integreren in de maatschappij, als landbouwer leven en transgender zijn. Allemaal flarden van een verhaal die onmiddellijk clichés oproepen, maar klopt  wat we denken over mensen op basis van hun buitenkant wel met de werkelijkheid? Het gaat niet zozeer over verhalen vertellen, maar echt contact leggen. In een open gesprek met respect voor elkaar kunnen bezoekers van de Levende Bibliotheek veel vragen stellen en hun vooroordelen bespreken met een persoon die ze in het dagelijkse leven misschien niet snel zouden ontmoeten.’

 

Praktisch

ism Bibliotheek Poperinge - De Letterbeek, P.Z.H. Hart, Sociaal Huis Poperinge, Thus
Zaterdag 3 februari 2024 van 14 u. tot 17 u.
Bibliotheek Poperinge - De Letterbeek, Veurnestraat 71, Poperinge
gratis

Vooraf inschrijven www.poperinge.bibliotheek.be/levende-bibliotheek

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!