Levende bib: ontmoet de mens achter het verhaal

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Ontmoet een Levend Boek. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het is mogelijk op zaterdag 3 februari 2024 in Bibliotheek Poperinge. In de Levende Bibliotheek zijn de boeken mensen van vlees en bloed. Stuk voor stuk ondervonden ze aan de lijve vooroordelen. De Levende Bibliotheek maakt ruimte om die kwetsbaarheid en anders-zijn bespreekbaar te maken.
Na het enthousiasme voor de eerste editie in 2022 hernemen Bibliotheek Poperinge samen met Heilig Hart Ieper en Avansa Oostende-Westhoek dit warme  initiatief. Dit keer zijn ook het Sociaal Huis Poperinge en vzw Thûs medeorganisator.

Als bezoeker van de Levende Bibliotheek kies je het overzicht van de Levende Boeken het verhaal dat jou het meest aanspreekt en maak je kennis met de man of vrouw achter het verhaal. Je luistert naar inspirerende en soms ook aangrijpende verhalen over verlies, geluk, ziekte, hoop en herstel.
Elk gesprek duurt 20 tot 30 minuten. In die tijd krijg je de gelegenheid om het Levend Boek te leren kennen, in een persoonlijk gesprek, van mens tot mens.

 

Stereotypen doorbreken

‘De Levende Boeken zijn stuk voor stuk mensen die vooroordelen aan de lijve ondervonden’, vertelt schepen van cultuur Loes Vandromme. ‘De verhalen gaan over leven met een spierziekte, het gevecht tegen alcohol- en drugsverslaving, slecht zien/blind zijn, herstel na een opname, seksueel misbruik, crisispleegzorg, als nieuwkomen integreren in de maatschappij, als landbouwer leven en transgender zijn. Allemaal flarden van een verhaal die onmiddellijk clichés oproepen, maar klopt  wat we denken over mensen op basis van hun buitenkant wel met de werkelijkheid? Het gaat niet zozeer over verhalen vertellen, maar echt contact leggen. In een open gesprek met respect voor elkaar kunnen bezoekers van de Levende Bibliotheek veel vragen stellen en hun vooroordelen bespreken met een persoon die ze in het dagelijkse leven misschien niet snel zouden ontmoeten.’

 

Praktisch

ism Bibliotheek Poperinge - De Letterbeek, P.Z.H. Hart, Sociaal Huis Poperinge, Thus
Zaterdag 3 februari 2024 van 14 u. tot 17 u.
Bibliotheek Poperinge - De Letterbeek, Veurnestraat 71, Poperinge
gratis

Vooraf inschrijven www.poperinge.bibliotheek.be/levende-bibliotheek

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.