Levende bib: ontmoet de mens achter het verhaal

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Ontmoet een Levend Boek. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het is mogelijk op zaterdag 3 februari 2024 in Bibliotheek Poperinge. In de Levende Bibliotheek zijn de boeken mensen van vlees en bloed. Stuk voor stuk ondervonden ze aan de lijve vooroordelen. De Levende Bibliotheek maakt ruimte om die kwetsbaarheid en anders-zijn bespreekbaar te maken.
Na het enthousiasme voor de eerste editie in 2022 hernemen Bibliotheek Poperinge samen met Heilig Hart Ieper en Avansa Oostende-Westhoek dit warme  initiatief. Dit keer zijn ook het Sociaal Huis Poperinge en vzw Thûs medeorganisator.

Als bezoeker van de Levende Bibliotheek kies je het overzicht van de Levende Boeken het verhaal dat jou het meest aanspreekt en maak je kennis met de man of vrouw achter het verhaal. Je luistert naar inspirerende en soms ook aangrijpende verhalen over verlies, geluk, ziekte, hoop en herstel.
Elk gesprek duurt 20 tot 30 minuten. In die tijd krijg je de gelegenheid om het Levend Boek te leren kennen, in een persoonlijk gesprek, van mens tot mens.

 

Stereotypen doorbreken

‘De Levende Boeken zijn stuk voor stuk mensen die vooroordelen aan de lijve ondervonden’, vertelt schepen van cultuur Loes Vandromme. ‘De verhalen gaan over leven met een spierziekte, het gevecht tegen alcohol- en drugsverslaving, slecht zien/blind zijn, herstel na een opname, seksueel misbruik, crisispleegzorg, als nieuwkomen integreren in de maatschappij, als landbouwer leven en transgender zijn. Allemaal flarden van een verhaal die onmiddellijk clichés oproepen, maar klopt  wat we denken over mensen op basis van hun buitenkant wel met de werkelijkheid? Het gaat niet zozeer over verhalen vertellen, maar echt contact leggen. In een open gesprek met respect voor elkaar kunnen bezoekers van de Levende Bibliotheek veel vragen stellen en hun vooroordelen bespreken met een persoon die ze in het dagelijkse leven misschien niet snel zouden ontmoeten.’

 

Praktisch

ism Bibliotheek Poperinge - De Letterbeek, P.Z.H. Hart, Sociaal Huis Poperinge, Thus
Zaterdag 3 februari 2024 van 14 u. tot 17 u.
Bibliotheek Poperinge - De Letterbeek, Veurnestraat 71, Poperinge
gratis

Vooraf inschrijven www.poperinge.bibliotheek.be/levende-bibliotheek

Nieuws

Opstart Samen Lezen-project in de bib

Op 21 januari lanceert het Poperingse leerecosysteem Aster in samenwerking met de bib ‘Samen Lezen’. Om de twee weken kan je een bijeenkomst bijwonen in de bib. Een vrijwilliger leest hardop een verhaal of een gedicht voor. De groep gaat dan in gesprek over gedachten en gevoelens die dit bij hen oproept. Aster is een Europees initiatief, voor dit project zijn naast de bib ook Avansa Oostende-Westhoek, De Lovie vzw, Ligo, OverKop en hogeschool VIVES partners.

Steeds meer kwetsbare jongeren dreigen van het leerpad af te geraken

Deeltijds beroepsonderwijs kantelt binnenkort volledig in, in duaal leren, maar voor veel jongeren is er geen geschikt traject. Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor cd&v en onderwijsexperte trekt aan de alarmbel: ‘Het is hoog tijd om werk te maken van meer flexibele leerwegen om ook het leerrecht van de meest kwetsbare leerlingen te garanderen op weg naar een onderwijskwalificatie.’

Lezen wordt voor iedereen toegankelijk in Vlaanderen

In 2025 wordt werk gemaakt van de koppeling tussen de online catalogus van alle bibliotheken en de bijzondere bibliotheken zoals Luisterpunt, een specifieke Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Blinden, slechtzienden, maar ook personen met dyslexie kunnen er terecht voor luisterboeken of DAISY-boeken. Binnenkort zal er ook meer Vlaamse content aangeboden worden op het e-platform en vanuit de Vlaamse regering wordt het gesprek met de federale collega’s omtrent een uitzonderingsregel in de auteurswetgeving aangegaan. Die regeling moet het mogelijk maken dat mensen die Nederlands leren, maar geen leesstoornis hebben, ook gebruik kunnen maken van DAISY-boeken van Luisterpunt.

Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) is tevreden dat er verder werk gemaakt wordt van inclusie op vlak van lezen. ‘Zo verlagen we de drempel voor vele mensen om makkelijker en sneller boeken te vinden.’