Lied over dementie helpt taboe doorbreken

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Kunstacademie Poperinge schreef het lied 'Hey maat' in opdracht van de werkgroep Dementievriendelijk Poperinge. Ze willen met het lied zoveel mogelijk inwoners bereiken en het taboe rond dementie doorbreken.

Werkgroep Dementievriendelijk Poperinge zet sinds 2018 in op sensibilisering. Onder andere een dementievriendelijke wandeling, de actie 'zoek de zakdoek', lessen over dementie op scholen en een kinderboekje maakten het thema bespreekbaar bij verschillende doelgroepen.

In het najaar van 2022 klopte de werkgroep aan bij Kunstacademie Poperinge. Directeur Wim Chielens schreef samen met zijn leerlingen een lied voor hen. 'Hey maat'  werd intussen al enkele keren gezongen op acties van de werkgroep. In september brachten leerlingen van de Sint-Benedictusschool het op een lezing in Lokaal Dienstencentrum De Bres, naar aanleiding van Werelddag Dementie. Op de vrijdagmarkt werd toen soep verkocht en kon je het lied ook beluisteren.

De onderliggende boodschap van het lied is de slagzin van Dementievriendelijk Poperinge: vergeet dementie, onthou MENS!

De werkgroep wil met 'Hey maat' zoveel mogelijk Poperingenaars bereiken. Beluister het nummer via www.poperinge.be/heymaat.

Liedtekst

Hey maat

Hey maat, weet je, ik weet het niet meer

en als ik het weet, dan doet het zo’n zeer

         

Want ik ben niet de hele tijd weg

en ik ben niet altijd zo afwezig

Ik doe echt nog graag eens mijn zeg

en ik ben ook nog heel dikwijls bezig

         

Hey maat, weet je, ik pieker zo veel

de woorden en beelden ontglippen me steeds

nee, ik ben geen partij in ’t gesprek

met mij kan je niet discussiëren

dus denk ik soms, ik hou mijn bek

van mij kan niemand nog wat leren

         

Hey maat, ik vloek soms en maak me zo kwaad

die gaten, die lekken, mijn hoofd is een zeef

en dan denk ik, ik lijk wel een kind   

moest mij dat nu juist overkomen

‘k verlies alles wat me verbindt

en toch blijft het feest in mijn dromen

         

Want weet je, ik ben niet van steen

waarom zou je mij dan vermijden

Toe prik door dat mistscherm heen

want eenzaamheid, dat is pas lijden

         

Hey maat, weet je, ik weet het niet meer

en als ik het weet, dan doet het zo’n zeer

         

Hey maat, weet je, ik weet het niet meer

en als ik het weet, dan doet het...

dan doet, dan doet het.. zo’n zeer

Nieuws

Opstart Samen Lezen-project in de bib

Op 21 januari lanceert het Poperingse leerecosysteem Aster in samenwerking met de bib ‘Samen Lezen’. Om de twee weken kan je een bijeenkomst bijwonen in de bib. Een vrijwilliger leest hardop een verhaal of een gedicht voor. De groep gaat dan in gesprek over gedachten en gevoelens die dit bij hen oproept. Aster is een Europees initiatief, voor dit project zijn naast de bib ook Avansa Oostende-Westhoek, De Lovie vzw, Ligo, OverKop en hogeschool VIVES partners.

Steeds meer kwetsbare jongeren dreigen van het leerpad af te geraken

Deeltijds beroepsonderwijs kantelt binnenkort volledig in, in duaal leren, maar voor veel jongeren is er geen geschikt traject. Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor cd&v en onderwijsexperte trekt aan de alarmbel: ‘Het is hoog tijd om werk te maken van meer flexibele leerwegen om ook het leerrecht van de meest kwetsbare leerlingen te garanderen op weg naar een onderwijskwalificatie.’

Lezen wordt voor iedereen toegankelijk in Vlaanderen

In 2025 wordt werk gemaakt van de koppeling tussen de online catalogus van alle bibliotheken en de bijzondere bibliotheken zoals Luisterpunt, een specifieke Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Blinden, slechtzienden, maar ook personen met dyslexie kunnen er terecht voor luisterboeken of DAISY-boeken. Binnenkort zal er ook meer Vlaamse content aangeboden worden op het e-platform en vanuit de Vlaamse regering wordt het gesprek met de federale collega’s omtrent een uitzonderingsregel in de auteurswetgeving aangegaan. Die regeling moet het mogelijk maken dat mensen die Nederlands leren, maar geen leesstoornis hebben, ook gebruik kunnen maken van DAISY-boeken van Luisterpunt.

Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) is tevreden dat er verder werk gemaakt wordt van inclusie op vlak van lezen. ‘Zo verlagen we de drempel voor vele mensen om makkelijker en sneller boeken te vinden.’