Lied over dementie helpt taboe doorbreken

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Kunstacademie Poperinge schreef het lied 'Hey maat' in opdracht van de werkgroep Dementievriendelijk Poperinge. Ze willen met het lied zoveel mogelijk inwoners bereiken en het taboe rond dementie doorbreken.

Werkgroep Dementievriendelijk Poperinge zet sinds 2018 in op sensibilisering. Onder andere een dementievriendelijke wandeling, de actie 'zoek de zakdoek', lessen over dementie op scholen en een kinderboekje maakten het thema bespreekbaar bij verschillende doelgroepen.

In het najaar van 2022 klopte de werkgroep aan bij Kunstacademie Poperinge. Directeur Wim Chielens schreef samen met zijn leerlingen een lied voor hen. 'Hey maat'  werd intussen al enkele keren gezongen op acties van de werkgroep. In september brachten leerlingen van de Sint-Benedictusschool het op een lezing in Lokaal Dienstencentrum De Bres, naar aanleiding van Werelddag Dementie. Op de vrijdagmarkt werd toen soep verkocht en kon je het lied ook beluisteren.

De onderliggende boodschap van het lied is de slagzin van Dementievriendelijk Poperinge: vergeet dementie, onthou MENS!

De werkgroep wil met 'Hey maat' zoveel mogelijk Poperingenaars bereiken. Beluister het nummer via www.poperinge.be/heymaat.

Liedtekst

Hey maat

Hey maat, weet je, ik weet het niet meer

en als ik het weet, dan doet het zo’n zeer

         

Want ik ben niet de hele tijd weg

en ik ben niet altijd zo afwezig

Ik doe echt nog graag eens mijn zeg

en ik ben ook nog heel dikwijls bezig

         

Hey maat, weet je, ik pieker zo veel

de woorden en beelden ontglippen me steeds

nee, ik ben geen partij in ’t gesprek

met mij kan je niet discussiëren

dus denk ik soms, ik hou mijn bek

van mij kan niemand nog wat leren

         

Hey maat, ik vloek soms en maak me zo kwaad

die gaten, die lekken, mijn hoofd is een zeef

en dan denk ik, ik lijk wel een kind   

moest mij dat nu juist overkomen

‘k verlies alles wat me verbindt

en toch blijft het feest in mijn dromen

         

Want weet je, ik ben niet van steen

waarom zou je mij dan vermijden

Toe prik door dat mistscherm heen

want eenzaamheid, dat is pas lijden

         

Hey maat, weet je, ik weet het niet meer

en als ik het weet, dan doet het zo’n zeer

         

Hey maat, weet je, ik weet het niet meer

en als ik het weet, dan doet het...

dan doet, dan doet het.. zo’n zeer

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.