Lokale dienstencentra in de kijker

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Lokale dienstencentra zijn in Vlaanderen al 50 jaar lang een warme thuis voor tienduizenden mensen. In Poperinge bestaat De Bres intussen al 17 jaar. De BuurtBres, met antennepunten in de deelgemeenten, vierde onlangs haar eerste verjaardag. In mei en juni zet Poperinge de lokale dienstencentra in de kijker. Wie een affiche ophangt maakt kans op een leuke prijs.

Iedereen is welkom in een lokaal dienstencentrum. Op zoek naar een gezellige babbel of een fijne job als vrijwilliger, heb je fysieke of mentale ondersteuning nodig? De voorbije 50 jaar konden lokale dienstencentra al heel wat mensen verbinden.

Initiatieven vertrekken vanuit een buurtanalyse. Die verankering in de buurt maakt elk lokaal dienstencentrum laagdrempelig en uniek. Elk centrum heeft eigen accenten met vrijwilligers uit de buurt. Wie lokaal dienstencentrum zegt, zegt zorgzame buurt. Elk centrum heeft een uitgebreid netwerk met zorg- en ondersteuningspartners; van wijkagent tot postbode of buurtvereniging.

Focus op preventie

De centra organiseren onder andere vormingen, ontmoetingsmomenten, verzorging, uitstappen en maaltijden. Ze willen sociaal contact stimuleren en zo isolement voorkomen. Ook medische problemen kunnen vermeden worden door infomomenten, workshops of diensten zoals pedicure. Informatiesessies en computercursussen zorgen ervoor dat mensen zelfredzaam blijven. Alle initiatieven kan je zien als een uitnodiging om zorg te dragen voor jezelf en voor anderen. Zorgzame buurten zorgen ervoor dat mensen langer in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven.

Wedstrijd

De Poperingse lokale dienstencentra lanceren een wedstrijd naar aanleiding van dit feestjaar. Haal een affiche bij De Bres of in een van de buurtsalons, daarop schrijf je waarom je graag naar De Bres of De BuurtBres komt. Wie ze uithangt maakt kans op vier consumptiebonnen ter waarde van 8 euro.

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.