Lokale dienstencentra in de kijker

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Lokale dienstencentra zijn in Vlaanderen al 50 jaar lang een warme thuis voor tienduizenden mensen. In Poperinge bestaat De Bres intussen al 17 jaar. De BuurtBres, met antennepunten in de deelgemeenten, vierde onlangs haar eerste verjaardag. In mei en juni zet Poperinge de lokale dienstencentra in de kijker. Wie een affiche ophangt maakt kans op een leuke prijs.

Iedereen is welkom in een lokaal dienstencentrum. Op zoek naar een gezellige babbel of een fijne job als vrijwilliger, heb je fysieke of mentale ondersteuning nodig? De voorbije 50 jaar konden lokale dienstencentra al heel wat mensen verbinden.

Initiatieven vertrekken vanuit een buurtanalyse. Die verankering in de buurt maakt elk lokaal dienstencentrum laagdrempelig en uniek. Elk centrum heeft eigen accenten met vrijwilligers uit de buurt. Wie lokaal dienstencentrum zegt, zegt zorgzame buurt. Elk centrum heeft een uitgebreid netwerk met zorg- en ondersteuningspartners; van wijkagent tot postbode of buurtvereniging.

Focus op preventie

De centra organiseren onder andere vormingen, ontmoetingsmomenten, verzorging, uitstappen en maaltijden. Ze willen sociaal contact stimuleren en zo isolement voorkomen. Ook medische problemen kunnen vermeden worden door infomomenten, workshops of diensten zoals pedicure. Informatiesessies en computercursussen zorgen ervoor dat mensen zelfredzaam blijven. Alle initiatieven kan je zien als een uitnodiging om zorg te dragen voor jezelf en voor anderen. Zorgzame buurten zorgen ervoor dat mensen langer in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven.

Wedstrijd

De Poperingse lokale dienstencentra lanceren een wedstrijd naar aanleiding van dit feestjaar. Haal een affiche bij De Bres of in een van de buurtsalons, daarop schrijf je waarom je graag naar De Bres of De BuurtBres komt. Wie ze uithangt maakt kans op vier consumptiebonnen ter waarde van 8 euro.

Nieuws

Opstart Samen Lezen-project in de bib

Op 21 januari lanceert het Poperingse leerecosysteem Aster in samenwerking met de bib ‘Samen Lezen’. Om de twee weken kan je een bijeenkomst bijwonen in de bib. Een vrijwilliger leest hardop een verhaal of een gedicht voor. De groep gaat dan in gesprek over gedachten en gevoelens die dit bij hen oproept. Aster is een Europees initiatief, voor dit project zijn naast de bib ook Avansa Oostende-Westhoek, De Lovie vzw, Ligo, OverKop en hogeschool VIVES partners.

Steeds meer kwetsbare jongeren dreigen van het leerpad af te geraken

Deeltijds beroepsonderwijs kantelt binnenkort volledig in, in duaal leren, maar voor veel jongeren is er geen geschikt traject. Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor cd&v en onderwijsexperte trekt aan de alarmbel: ‘Het is hoog tijd om werk te maken van meer flexibele leerwegen om ook het leerrecht van de meest kwetsbare leerlingen te garanderen op weg naar een onderwijskwalificatie.’

Lezen wordt voor iedereen toegankelijk in Vlaanderen

In 2025 wordt werk gemaakt van de koppeling tussen de online catalogus van alle bibliotheken en de bijzondere bibliotheken zoals Luisterpunt, een specifieke Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Blinden, slechtzienden, maar ook personen met dyslexie kunnen er terecht voor luisterboeken of DAISY-boeken. Binnenkort zal er ook meer Vlaamse content aangeboden worden op het e-platform en vanuit de Vlaamse regering wordt het gesprek met de federale collega’s omtrent een uitzonderingsregel in de auteurswetgeving aangegaan. Die regeling moet het mogelijk maken dat mensen die Nederlands leren, maar geen leesstoornis hebben, ook gebruik kunnen maken van DAISY-boeken van Luisterpunt.

Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) is tevreden dat er verder werk gemaakt wordt van inclusie op vlak van lezen. ‘Zo verlagen we de drempel voor vele mensen om makkelijker en sneller boeken te vinden.’