Volgend schooljaar toch nog pedagogische studiedagen
Op uitdrukkelijke vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) werd heel recent duidelijk hoe scholen zich volgend schooljaar kunnen organiseren rond de pedagogische studiedagen.
Lokale dienstencentra zijn in Vlaanderen al 50 jaar lang een warme thuis voor tienduizenden mensen. In Poperinge bestaat De Bres intussen al 17 jaar. De BuurtBres, met antennepunten in de deelgemeenten, vierde onlangs haar eerste verjaardag. In mei en juni zet Poperinge de lokale dienstencentra in de kijker. Wie een affiche ophangt maakt kans op een leuke prijs.
Iedereen is welkom in een lokaal dienstencentrum. Op zoek naar een gezellige babbel of een fijne job als vrijwilliger, heb je fysieke of mentale ondersteuning nodig? De voorbije 50 jaar konden lokale dienstencentra al heel wat mensen verbinden.
Initiatieven vertrekken vanuit een buurtanalyse. Die verankering in de buurt maakt elk lokaal dienstencentrum laagdrempelig en uniek. Elk centrum heeft eigen accenten met vrijwilligers uit de buurt. Wie lokaal dienstencentrum zegt, zegt zorgzame buurt. Elk centrum heeft een uitgebreid netwerk met zorg- en ondersteuningspartners; van wijkagent tot postbode of buurtvereniging.
Focus op preventie
De centra organiseren onder andere vormingen, ontmoetingsmomenten, verzorging, uitstappen en maaltijden. Ze willen sociaal contact stimuleren en zo isolement voorkomen. Ook medische problemen kunnen vermeden worden door infomomenten, workshops of diensten zoals pedicure. Informatiesessies en computercursussen zorgen ervoor dat mensen zelfredzaam blijven. Alle initiatieven kan je zien als een uitnodiging om zorg te dragen voor jezelf en voor anderen. Zorgzame buurten zorgen ervoor dat mensen langer in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven.
Wedstrijd
De Poperingse lokale dienstencentra lanceren een wedstrijd naar aanleiding van dit feestjaar. Haal een affiche bij De Bres of in een van de buurtsalons, daarop schrijf je waarom je graag naar De Bres of De BuurtBres komt. Wie ze uithangt maakt kans op vier consumptiebonnen ter waarde van 8 euro.
Op uitdrukkelijke vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) werd heel recent duidelijk hoe scholen zich volgend schooljaar kunnen organiseren rond de pedagogische studiedagen.
Wie aan de slag wil in een maatwerkbedrijf, de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen of via individueel maatwerk extra ondersteuning nodig heeft op de reguliere arbeidsmarkt, moet vaak maanden wachten op het vereiste advies van VDAB dat toegang geeft tot een plek in een maatwerkbedrijf of die extra ondersteuning. “Niet te verantwoorden dat mensen die willen werken nodeloos moeten wachten op een goedkeuring”, vindt Vlaams parlementslid Loes Vandromme. Zij wil de procedure vereenvoudigen en zo de wachttijd inperken.
Ouders van kinderen met ASS (autismespectrumstoornis) doen steeds vaker beroep op pleegzorg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) opvroeg bij de minister voor Welzijn. Autismevriendelijke pleeggezinnen of gASStvrije gezinnen maken het mogelijk voor ouders met een persoon met autisme om even op adem te komen terwijl hun kind tijdelijk opgevangen wordt. En anderzijds kunnen kinderen en jongeren met autisme ook even tot rust komen in een andere, veilige omgeving. In West-Vlaanderen sloegen vzw Pleegzorg West-Vlaanderen en vzw Victor de handen in elkaar en met succes: hoewel het project pas sinds twee jaar loopt, worden in West-Vlaanderen nu al 9 kinderen met ASS regelmatig in gASStvrije gezinnen opgevangen. Loes Vandromme ziet hier een zeer mooie vorm van hulpverlening in: ‘Kinderen of jongeren met autisme opvoeden vraagt dagelijks veel energie. Daarnaast hebben de kinderen of jongeren zelf ook eens nood aan rust. gASStvrije gezinnen zijn echt een zegen voor deze doelgroep van ouders en kinderen.’ Toch blijft de wachtlijst in de pleegzorg lang. Het parlementslid roept daarom op om dergelijke initiatieven zeker verder te ondersteunen maar ook manieren te zoeken om nog meer gASStvrije gezinnen aan te trekken.