Lokale dienstencentra in de kijker

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Lokale dienstencentra zijn in Vlaanderen al 50 jaar lang een warme thuis voor tienduizenden mensen. In Poperinge bestaat De Bres intussen al 17 jaar. De BuurtBres, met antennepunten in de deelgemeenten, vierde onlangs haar eerste verjaardag. In mei en juni zet Poperinge de lokale dienstencentra in de kijker. Wie een affiche ophangt maakt kans op een leuke prijs.

Iedereen is welkom in een lokaal dienstencentrum. Op zoek naar een gezellige babbel of een fijne job als vrijwilliger, heb je fysieke of mentale ondersteuning nodig? De voorbije 50 jaar konden lokale dienstencentra al heel wat mensen verbinden.

Initiatieven vertrekken vanuit een buurtanalyse. Die verankering in de buurt maakt elk lokaal dienstencentrum laagdrempelig en uniek. Elk centrum heeft eigen accenten met vrijwilligers uit de buurt. Wie lokaal dienstencentrum zegt, zegt zorgzame buurt. Elk centrum heeft een uitgebreid netwerk met zorg- en ondersteuningspartners; van wijkagent tot postbode of buurtvereniging.

Focus op preventie

De centra organiseren onder andere vormingen, ontmoetingsmomenten, verzorging, uitstappen en maaltijden. Ze willen sociaal contact stimuleren en zo isolement voorkomen. Ook medische problemen kunnen vermeden worden door infomomenten, workshops of diensten zoals pedicure. Informatiesessies en computercursussen zorgen ervoor dat mensen zelfredzaam blijven. Alle initiatieven kan je zien als een uitnodiging om zorg te dragen voor jezelf en voor anderen. Zorgzame buurten zorgen ervoor dat mensen langer in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven.

Wedstrijd

De Poperingse lokale dienstencentra lanceren een wedstrijd naar aanleiding van dit feestjaar. Haal een affiche bij De Bres of in een van de buurtsalons, daarop schrijf je waarom je graag naar De Bres of De BuurtBres komt. Wie ze uithangt maakt kans op vier consumptiebonnen ter waarde van 8 euro.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.