Met Jonas op YOUCA-dag

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Op YOUCA-dag laten duizenden scholieren de schoolbanken voor wat ze zijn en engageren zich om de handen uit de mouwen te steken. Waar ze aan de slag gaan, mogen ze zelf kiezen. Het loon dat ze verdienen gaat naar projecten van jongeren wereldwijd. Jonas Hahn, een supergeëngageerde jongeman uit Proven, ging deze week met me mee. Hij maakte een kort verslagje van een goedgevulde en gevarieerde dag. 

Hallo, ik ben Jonas in zit in het VTI van Ieper.
Donderdag mocht ik mee met Loes ten voordele van de YOUCA-dag. Youca steunt jongeren projecten van Plan International in Senegal en andere kleine projecten. In de voormiddag kreeg ik een rondleiding in het Vlaams Parlement en op de bureaus van cd&v. In de namiddag reden we naar Oostende want in het Kursaal was een beurs bezig van de Vlaamse Vereniging voor bibliotheken, archief en inventarissen. Loes deed daar een debat dat ik mocht bijwonen. Ik heb veel bijgeleerd en nieuwe dingen mogen zien. In het kort een geslaagde dag. Dank u voor deze kans.

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.