Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.

Vlotte werking

‘De stad streeft naar een uniforme aanpak van ons IBO over alle vestigingen heen, die niet alleen de administratie verbetert, maar ook voor tevreden ouders en medewerkers zorgt,’ zegt schepen Vandromme. ‘Vorig jaar vingen we met ons IBO 756 verschillende kinderen op, dat is 45% van de kinderen tussen 2.5 en 10 jaar uit Poperinge. Hopsakee is dus echt een onmisbare partner voor onze Poperingse ouders.’

Ouders betalen een bijdrage per begonnen half uur opvang voor hun kind. Het nieuwe systeem vereenvoudigt nu de administratieve opvolging en zorgt voor een zeer nauwkeurige tijdsregistratie.

Vanaf 1 juni scannen de ouders of opvoedverantwoordelijken zelf de badge van hun kind in bij aankomst en uit bij vertrek. Die badge kan ook bevestigd worden aan de (boeken)tas van hun kind of men kan er voor kiezen die zelf bij te houden.

Verder groeien

De werking van IBO Hopsakee groeide de voorbije jaren steeds verder uit waardoor er nu in elk dorp waar een school is, ook buitenschoolse opvang georganiseerd wordt. ‘Er is een heel nauwe samenwerking met de verschillende stadsdiensten zoals de jeugd-, sport- en sociale dienst maar ook met externe partners zoals De Lettergreep en JOKI om kinderen met een verhoogde zorgbehoefte beter te ondersteunen. In de hoofdvestiging in het centrum van Poperinge waren er in het voorjaar dan weer omgevingswerken die het speelplezier van de kinderen er nóg vergroten. En nu zetten we een belangrijke stap in het digitaliseren van deze dienst. In het najaar vieren we trouwens 10 jaar Hopsakee en we zullen dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan,’ vertelt schepen Vandromme.

Ondertussen werken een twintigtal kinderbegeleiders bij IBO Hopsakee. In de vakanties worden jobstudenten ingeschakeld en verschillende scholieren volgen er een deel van hun opleiding via duaal leren.

‘Met de verdere uitbouw en professionalisering van ons IBO blijven we verder werken aan een stad waar het goed is om te leven, wonen en werken!’ besluit Loes Vandromme.

Nieuws

Opstart Samen Lezen-project in de bib

Op 21 januari lanceert het Poperingse leerecosysteem Aster in samenwerking met de bib ‘Samen Lezen’. Om de twee weken kan je een bijeenkomst bijwonen in de bib. Een vrijwilliger leest hardop een verhaal of een gedicht voor. De groep gaat dan in gesprek over gedachten en gevoelens die dit bij hen oproept. Aster is een Europees initiatief, voor dit project zijn naast de bib ook Avansa Oostende-Westhoek, De Lovie vzw, Ligo, OverKop en hogeschool VIVES partners.

Steeds meer kwetsbare jongeren dreigen van het leerpad af te geraken

Deeltijds beroepsonderwijs kantelt binnenkort volledig in, in duaal leren, maar voor veel jongeren is er geen geschikt traject. Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor cd&v en onderwijsexperte trekt aan de alarmbel: ‘Het is hoog tijd om werk te maken van meer flexibele leerwegen om ook het leerrecht van de meest kwetsbare leerlingen te garanderen op weg naar een onderwijskwalificatie.’

Lezen wordt voor iedereen toegankelijk in Vlaanderen

In 2025 wordt werk gemaakt van de koppeling tussen de online catalogus van alle bibliotheken en de bijzondere bibliotheken zoals Luisterpunt, een specifieke Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Blinden, slechtzienden, maar ook personen met dyslexie kunnen er terecht voor luisterboeken of DAISY-boeken. Binnenkort zal er ook meer Vlaamse content aangeboden worden op het e-platform en vanuit de Vlaamse regering wordt het gesprek met de federale collega’s omtrent een uitzonderingsregel in de auteurswetgeving aangegaan. Die regeling moet het mogelijk maken dat mensen die Nederlands leren, maar geen leesstoornis hebben, ook gebruik kunnen maken van DAISY-boeken van Luisterpunt.

Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) is tevreden dat er verder werk gemaakt wordt van inclusie op vlak van lezen. ‘Zo verlagen we de drempel voor vele mensen om makkelijker en sneller boeken te vinden.’