Officiële certificering opent grenzen voor Vlaamse hoptelers

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Vlaanderen werkt aan regels om het plantmateriaal voor hop officieel te kunnen certificeren en het plantmateriaal voortaan te kunnen voorzien van een plantenpaspoort. Dat heeft minister van Landbouw Jo Brouns geantwoord op een vraag van Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en eerste schepen in Poperinge. Dit verzekert kwaliteitsvol materiaal dat Vlaams hoptelers ook binnen de EU verder kunnen commercialiseren.

“Onze hoptelers zijn al langer bezig met een eigen veredelingsprogramma. Poperinge is het Belgisch epicentrum van de hop. Samen met de hoptelers, de begeleidende instanties en de stad Poperinge werken we al vele jaren aan een toekomstgerichte en stevige positie op de internationale hopmarkt”, weet Vandromme. “Daarenboven moet het plantmateriaal van hop voorzien zijn van een plantenpaspoort om de Belgische maar ook de Europese markt op te kunnen gaan.” Het certificeringssysteem dat nu in het leven geroepen wordt, garandeert daarnaast ook de rasechtheid en algemene kwaliteit van het materiaal.

Samen met een aantal copromotoren, zoals o.a. Inagro en het ILVO, richtte de stad een eigen veredelingsprogramma op en liep via het Europees subsidieprogramma Leader een projectdossier ‘HopBel- ontwikkelen van streekeigen Belgische hopvariëteiten’.

“Hop is een paspoortplichtige plant maar buiten deze verplichting bestaat er toch geen bijkomend regelgevend kader voor de handel en productie ervan voor op Europees niveau omdat het te veel een nichemarkt is”, antwoordde minister Jo Brouns in de commissie Landbouw, “Op vraag van de sector gaat Vlaanderen daarom zelf initiatieven nemen, zodat afnemers garanties hebben op vlak van herkomst en de afwezigheid van ziekten bijvoorbeeld. Het gebeurt niet vaak dat ondernemers zélf naar extra reglementering vragen, maar in deze kwestie is dit van groot belang om mee te kunnen spelen op de Europese markt. We werken hier graag aan mee.”

Brouns brengt het kader vrijdag naar de Vlaamse Regering.  “Zo kan de officiële certificering voortaan in Vlaanderen gebeuren, wat een noodzaak is voor de ontwikkeling van de verdere commercialisering van streekeigen hopvariëteiten”, besluit Loes Vandromme.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.