Officiële certificering opent grenzen voor Vlaamse hoptelers

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Vlaanderen werkt aan regels om het plantmateriaal voor hop officieel te kunnen certificeren en het plantmateriaal voortaan te kunnen voorzien van een plantenpaspoort. Dat heeft minister van Landbouw Jo Brouns geantwoord op een vraag van Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en eerste schepen in Poperinge. Dit verzekert kwaliteitsvol materiaal dat Vlaams hoptelers ook binnen de EU verder kunnen commercialiseren.

“Onze hoptelers zijn al langer bezig met een eigen veredelingsprogramma. Poperinge is het Belgisch epicentrum van de hop. Samen met de hoptelers, de begeleidende instanties en de stad Poperinge werken we al vele jaren aan een toekomstgerichte en stevige positie op de internationale hopmarkt”, weet Vandromme. “Daarenboven moet het plantmateriaal van hop voorzien zijn van een plantenpaspoort om de Belgische maar ook de Europese markt op te kunnen gaan.” Het certificeringssysteem dat nu in het leven geroepen wordt, garandeert daarnaast ook de rasechtheid en algemene kwaliteit van het materiaal.

Samen met een aantal copromotoren, zoals o.a. Inagro en het ILVO, richtte de stad een eigen veredelingsprogramma op en liep via het Europees subsidieprogramma Leader een projectdossier ‘HopBel- ontwikkelen van streekeigen Belgische hopvariëteiten’.

“Hop is een paspoortplichtige plant maar buiten deze verplichting bestaat er toch geen bijkomend regelgevend kader voor de handel en productie ervan voor op Europees niveau omdat het te veel een nichemarkt is”, antwoordde minister Jo Brouns in de commissie Landbouw, “Op vraag van de sector gaat Vlaanderen daarom zelf initiatieven nemen, zodat afnemers garanties hebben op vlak van herkomst en de afwezigheid van ziekten bijvoorbeeld. Het gebeurt niet vaak dat ondernemers zélf naar extra reglementering vragen, maar in deze kwestie is dit van groot belang om mee te kunnen spelen op de Europese markt. We werken hier graag aan mee.”

Brouns brengt het kader vrijdag naar de Vlaamse Regering.  “Zo kan de officiële certificering voortaan in Vlaanderen gebeuren, wat een noodzaak is voor de ontwikkeling van de verdere commercialisering van streekeigen hopvariëteiten”, besluit Loes Vandromme.

Nieuws

Watou 2024 klokt af op meer dan 20.000 bezoekers

Kunstenfestival Watou heeft zijn editie van 2024 afgesloten met meer dan 20.000 bezoekers. Het enthousiasme van de bezoekers voor 'Landscape of the Imagination' was groot, wat zich weerspiegelde in een mooie stijging van de daggemiddelden, zelfs met de latere start van het festival en een extra sluitingsdag per week. 

Digibank regio Poperinge verlengd

Digibank regio Poperinge krijgt bijkomende middelen van Vlaanderen tot 31 juli 2026 om de huidige werking verder te zetten. Met het project digibanken wil de Vlaamse overheid het risico op digitale uitsluiting verkleinen via drie gerichte doelstellingen: toegang tot digitale technologie, digitale vaardigheden versterken en een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten.

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.