Poperinge opent sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Wanneer je kindje sterft na minder dan 140 dagen zwangerschap, kan je het niet laten registreren. Poperinge brengt daar verandering in met een sterrenregister. De stad wil ouders van sterrenkindjes een hart onder de riem steken, want erkenning kan ongeacht de zwangerschapsduur belangrijk zijn.

Schepen Loes Vandromme: “Een kindje verliezen is een ingrijpende en emotionele ervaring. Ook na minder dan 140 dagen zwangerschap kan het ouders helpen om hun kindje te laten erkennen. Het sterrenregister is symbolisch, maar het is een bevestiging dat het kindje ook deel uitmaakt van hun gezin.”

Symbolisch
Als een kindje na meer dan 140 dagen zwangerschap overlijdt, kunnen ouders aangifte doen in het stadhuis van de geboorteplaats. Vanaf 180 dagen zwangerschap is dit verplicht. Wanneer de zwangerschap minder dan 140 dagen duurde, kan je het kindje niet wettelijk aangeven.
Vanaf 1 februari kunnen ouders die kindjes laten opnemen in het sterrenregister van Poperinge. De aangifte is niet verplicht en heeft geen juridische gevolgen. Je hebt geen bewijsstukken nodig. Ook ouders die hun kindje in het verleden verloren, kunnen het nu alsnog registreren.
Loes Vandromme: “Op www.poperinge.be/sterrenregister kan je je gegevens zelf invullen of je kan een afspraak maken bij dienst Burgerzaken. Na de registratie krijg je een symbolische akte en een uitnodiging om een geboorteboom te planten.”

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.