Poperingse Fietsbieb leende 245 fietsen uit in 2022

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

De Poperingse Fietsbieb blikt terug op een bijzonder geslaagd 2022 waarin er maar liefst 245 fietsen uitgeleend werden. De werkgroep herneemt vanaf zaterdag 4 maart hun tweewekelijkse openingen op zaterdagnamiddag vanuit hun vaste stek in de Engelstraat 10. Tot eind oktober kan je er op de eerste en derde zaterdag terecht om er een fiets te lenen. Op de heropeningszaterdag 4 maart komt Loes Vandromme, eerste schepen in Poperinge en Vlaams Parlementslid voor cd&v, ook een handje helpen in het kader van de Radio2-campagne ‘weldoeners’.

Steeds meer uitleningen

Bij de start van het vijfde werkjaar geeft verantwoordelijke vrijwilliger Marc Devos graag een woordje uitleg over de werking die jaar na jaar uitbreidt: ‘In 2020 werden nog 106 fietsjes uitgeleend, maar vorig jaar klopten we af op 245 uitleningen. Dat is meer dan een verdubbeling in een paar jaar tijd!’

 Tijdens de wintermaanden is de fietsbieb alleen op afspraak open. Dat is de periode bij uitstek om alle 332 fietsen van een degelijk onderhoud te voorzien en volledig in orde te stellen. Vrijwillige handige Harry’s steken daarvoor de handen uit de mouwen. Gedurende het werkjaar zijn ze ook beschikbaar voor kleine en grote herstellingen. ‘Vorig jaar werd er voor 3660 euro aan wisselstukken gekocht om fietsen op te knappen,’ geeft Marc Devos mee.

Fietsbieb gaat digitaal

Ondertussen heeft de fietsbieb ook de trein van de digitalisering niet gemist: sinds vorig jaar beschikt de Fietsbieb over een eigen website met een uitgebreide catalogus van alle beschikbare fietsen. Je kan er een fiets reserveren en hem op het eerstvolgende openingsmoment gaan afhalen. Betalingen kunnen nu ook via payconiq gebeuren.

Algemene tevredenheid bij de gebruikers

Vorig jaar werd een tevredenheidsbevraging gehouden bij de leners van de fietsbieb. ‘De werkgroep kan heel goede resultaten voorleggen,’ zegt schepen Loes Vandromme trots.

‘De fietsbieb Poperinge krijgt een algemene score van 8.5/10.  Gebruikers zijn heel erg tevreden over het onthaal en de service (8.5/10), maar ook over de kwaliteit van de fietsen (8.1/10) en de toegankelijkheid van de fietsbieb (8.2/10).

Als onze leners tevreden zijn, dan zijn wij dat natuurlijk ook,’ stelt Marc Devos.

‘Wie ondertussen al vertrouwd is met de Fietsbieb zal die trouwens ook altijd aanraden aan anderen (9.4/10), zo leren we nog uit de bevraging. En dat is nog het mooiste compliment en uiteindelijk de beste reclame!, besluit Loes Vandromme.

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.