Poperingse Fietsbieb leende 245 fietsen uit in 2022

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

De Poperingse Fietsbieb blikt terug op een bijzonder geslaagd 2022 waarin er maar liefst 245 fietsen uitgeleend werden. De werkgroep herneemt vanaf zaterdag 4 maart hun tweewekelijkse openingen op zaterdagnamiddag vanuit hun vaste stek in de Engelstraat 10. Tot eind oktober kan je er op de eerste en derde zaterdag terecht om er een fiets te lenen. Op de heropeningszaterdag 4 maart komt Loes Vandromme, eerste schepen in Poperinge en Vlaams Parlementslid voor cd&v, ook een handje helpen in het kader van de Radio2-campagne ‘weldoeners’.

Steeds meer uitleningen

Bij de start van het vijfde werkjaar geeft verantwoordelijke vrijwilliger Marc Devos graag een woordje uitleg over de werking die jaar na jaar uitbreidt: ‘In 2020 werden nog 106 fietsjes uitgeleend, maar vorig jaar klopten we af op 245 uitleningen. Dat is meer dan een verdubbeling in een paar jaar tijd!’

 Tijdens de wintermaanden is de fietsbieb alleen op afspraak open. Dat is de periode bij uitstek om alle 332 fietsen van een degelijk onderhoud te voorzien en volledig in orde te stellen. Vrijwillige handige Harry’s steken daarvoor de handen uit de mouwen. Gedurende het werkjaar zijn ze ook beschikbaar voor kleine en grote herstellingen. ‘Vorig jaar werd er voor 3660 euro aan wisselstukken gekocht om fietsen op te knappen,’ geeft Marc Devos mee.

Fietsbieb gaat digitaal

Ondertussen heeft de fietsbieb ook de trein van de digitalisering niet gemist: sinds vorig jaar beschikt de Fietsbieb over een eigen website met een uitgebreide catalogus van alle beschikbare fietsen. Je kan er een fiets reserveren en hem op het eerstvolgende openingsmoment gaan afhalen. Betalingen kunnen nu ook via payconiq gebeuren.

Algemene tevredenheid bij de gebruikers

Vorig jaar werd een tevredenheidsbevraging gehouden bij de leners van de fietsbieb. ‘De werkgroep kan heel goede resultaten voorleggen,’ zegt schepen Loes Vandromme trots.

‘De fietsbieb Poperinge krijgt een algemene score van 8.5/10.  Gebruikers zijn heel erg tevreden over het onthaal en de service (8.5/10), maar ook over de kwaliteit van de fietsen (8.1/10) en de toegankelijkheid van de fietsbieb (8.2/10).

Als onze leners tevreden zijn, dan zijn wij dat natuurlijk ook,’ stelt Marc Devos.

‘Wie ondertussen al vertrouwd is met de Fietsbieb zal die trouwens ook altijd aanraden aan anderen (9.4/10), zo leren we nog uit de bevraging. En dat is nog het mooiste compliment en uiteindelijk de beste reclame!, besluit Loes Vandromme.

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!