Ruim vier op vijf leerkrachten klagen over onnodige administratie

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Meer dan vier op de vijf leerkrachten en directies worstelen met veel planlast in hun job. Dat blijkt uit het eerste planlastrapport van de Onderwijsinspectie.

Vlaams parlementslid en onderwijsexperte voor cd&v Loes Vandromme reageert niet verrast op die hoge cijfers. “Planlast is een enorme ergernis bij vele leerkrachten, die hierdoor de motivatie verliezen om voor de klas te staan. Zowel bij leerkrachten als directies wordt planlast bijzonder vaak ervaren als een belemmering van hun kerntaken. De administratieve rompslomp is voor velen een bron van stress en de oorzaak van burn-out of andere psychische klachten.”

 

Door vanuit de overheid alles sterk te reguleren en controleren en middelen te kleuren, belemmeren we leerkrachten in hun job. Om dit in kaart te brengen kwam de minister in de zomer met een zogenaamde ‘planlastcalculator’, die contradictorisch genoeg soms voor meer planlast zorgde bij scholen. Het was dan ook geen verrassing dat maar een klein aantal scholen er gebruik van maakte.” Volgens Vandromme moeten we net ruimte en vertrouwen geven aan scholen, aan leerkrachten en aan directies. “Laat onze leraren lesgeven. Vertrek vanuit de expertise, zonder alles te willen vatten in regeltjes, tools en andere overbodigheden. Te veel leerkrachten geven er de brui, net omwille van de vele planlast. Minder planlast en beter onderwijs? Dat start bij vertrouwen. Geef leerkrachten en directies het vertrouwen dat zij verdienen.”

Nieuws

Bibliotheek en De Lovie vzw slaan de handen in elkaar op Erfgoeddag

Op Erfgoeddag, zondag 21 april, kan je dit jaar opnieuw het kasteelpark De Lovie bezoeken. Het thema is dit jaar ‘Samen uit, samen thuis’. Je geniet er van het lokale aanbod met de jaarlijkse Bloemendagen en kan gezellig rondkuieren in de historisch rijke omgeving. Een nieuwigheid dit jaar is een samenwerking met de bibliotheek voor extra activiteiten en een boekenverkoop.

Poperinge opent rouwregister voor Gwy Mandelinck

Gwy Mandelinck, bezieler van de Poëziezomers in Watou, is overleden op vrijdag 5 april. Het stadsbestuur opent een rouwregister in de kerk van Watou. Je kan er dagelijks terecht tussen 9 u. en 17.30 u .

Onderwijsinspectie moet te allen tijde onafhankelijk kunnen werken!

Lieven Viaene, topman van de onderwijsinspectie, gaat met pensioen. In een afscheidsinterview uit hij zijn bezorgdheid over de richting die de onderwijsminister de inspectie induwt. De inspectie werd de afgelopen jaren 'geremd in het benoemen wat er op het veld niet goed loopt,' zo stelde de man in De Ochtend op Radio 1.

Wat mij betreft, is het van primordiaal belang dat de inspectie onafhankelijk haar werk kan doen, zodat de overheid gevoed wordt door een objectief en breed beeld van hoe onze scholen, hoe onze lerarenteams werken. Vandaar dat het ook belangrijk is dat inspecteurs ervaring op het terrein, in de klas, hebben. Ongeoorloofde politieke druk kan nooit de bedoeling zijn. Als er gevraagd wordt dat de inspectie doet wat de democratie vraagt, dan rapport de inspectie beter aan het parlement dan aan de minister van Onderwijs.