Situatie kerncentrale Gravelines: snelle en open communicatie over veiligheidssituatie is noodzakelijk!

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

CD&V-volksvertegenwoordigers Loes Vandromme (Vlaams Parlement) en Bercy Slegers (Kamer van Volksvertegenwoordigers) pleitten voor een snelle en open communicatie rond de veiligheidsrisico’s met betrekking tot de kerncentrale van Gravelines langs de Noord-Franse kust. In West-Vlaanderen is hier de laatste weken onrust over ontstaan.

In een rapport van de Franse nucleaire waakhond ASN werd de uitbater van de kerncentrale van Gravelines in gebreke werd gesteld omdat de externe veiligheid, in geval van een explosie in een van de reactoren, onvoldoende gegarandeerd zou zijn. Naar aanleiding van dit bericht ontstond in West-Vlaanderen wel wat bezorgdheid.

Zowel Loes Vandromme als Bercy Slegers trokken in respectievelijk het Vlaams en het Federaal parlement aan de alarmbel.

De kerncentrale ligt immers maar op 30 km van De Panne en de wind stopt natuurlijk niet aan de grens. Bij een eventuele nucleaire ramp, moeten we snel kunnen reageren,” zegt Vlaams parlementslid Loes Vandromme. “Een duidelijke en open communicatie tussen de Franse en Belgische overheid en de bevoegde diensten is daarbij cruciaal, maar ook de doorstroom van die informatie naar de West-Vlaamse gemeentes is noodzakelijk.”

In de commissie Binnenlandse Zaken stelt Kamerlid Bercy Slegers volgende week een parlementaire vraag aan minister De Crem. “De uitbater van de kerncentrale krijgt tot 31 oktober de tijd om de nodige maatregelen te nemen om de externe veiligheid te garanderen. Het is belangrijk dat we dit vanuit België ook blijven opvolgen,” vindt Bercy Slegers. “Lokale besturen moeten ook voldoende op de hoogte zijn van het crisisplan bij een eventueel rampscenario, zodat ze zich kunnen voorbereiden door bijvoorbeeld jodiumpillen te voorzien.”

Nieuws

Opstart Samen Lezen-project in de bib

Op 21 januari lanceert het Poperingse leerecosysteem Aster in samenwerking met de bib ‘Samen Lezen’. Om de twee weken kan je een bijeenkomst bijwonen in de bib. Een vrijwilliger leest hardop een verhaal of een gedicht voor. De groep gaat dan in gesprek over gedachten en gevoelens die dit bij hen oproept. Aster is een Europees initiatief, voor dit project zijn naast de bib ook Avansa Oostende-Westhoek, De Lovie vzw, Ligo, OverKop en hogeschool VIVES partners.

Steeds meer kwetsbare jongeren dreigen van het leerpad af te geraken

Deeltijds beroepsonderwijs kantelt binnenkort volledig in, in duaal leren, maar voor veel jongeren is er geen geschikt traject. Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor cd&v en onderwijsexperte trekt aan de alarmbel: ‘Het is hoog tijd om werk te maken van meer flexibele leerwegen om ook het leerrecht van de meest kwetsbare leerlingen te garanderen op weg naar een onderwijskwalificatie.’

Lezen wordt voor iedereen toegankelijk in Vlaanderen

In 2025 wordt werk gemaakt van de koppeling tussen de online catalogus van alle bibliotheken en de bijzondere bibliotheken zoals Luisterpunt, een specifieke Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Blinden, slechtzienden, maar ook personen met dyslexie kunnen er terecht voor luisterboeken of DAISY-boeken. Binnenkort zal er ook meer Vlaamse content aangeboden worden op het e-platform en vanuit de Vlaamse regering wordt het gesprek met de federale collega’s omtrent een uitzonderingsregel in de auteurswetgeving aangegaan. Die regeling moet het mogelijk maken dat mensen die Nederlands leren, maar geen leesstoornis hebben, ook gebruik kunnen maken van DAISY-boeken van Luisterpunt.

Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) is tevreden dat er verder werk gemaakt wordt van inclusie op vlak van lezen. ‘Zo verlagen we de drempel voor vele mensen om makkelijker en sneller boeken te vinden.’