Stad geeft extra toelages aan voorschoolse kinderopvanginitiatieven

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Nieuwe en bestaande kinderopvanginitiatieven in Poperinge krijgen een duwtje in de rug van de stad. Starters krijgen een nieuwe starttoelage, voor bestaande initiatieven wordt de speelgoedpremie uitgebreid en omgedoopt tot ‘uitrustingstoelage’.

Poperinge wil een stad zijn waar het goed is om te wonen, te werken en te leven. Ook voor gezinnen met jonge kinderen voor wie de ouders opvang zoeken tijdens de werkuren. ‘Net zoals in andere steden en gemeenten is er ook in Poperinge nood aan voldoende en kwaliteitsvolle kinderopvang,’ stelt bevoegde schepen Loes Vandromme.

‘Als stad leveren we een grote inspanning met ons Initiatief Buitenschoolse Kinderopvang (IBO) Hopsakee waar kinderen van 2.5 tot 12 jaar, verspreid over 7 vestigingen in het centrum en deelgemeenten voor- en na schooltijd, op schoolvrije dagen en tijdens schoolvakanties terecht kunnen.’

Op gebied van voorschoolse opvang, zijn er in Poperinge 32 opvanginitiatieven voor in totaal 322 baby’s en peuters, wat volgens de Vlaamse cijfers nog redelijk is. Steeds meer onthaalouders bereiken de pensioengerechtigde leeftijd en melden dat ze ook hun welverdiend pensioen willen starten. ‘Ook in onze stad groeit de vraag aan opvangplaatsen voor baby’s en peuters. Daarom voorziet de stad nu de nodige incentives om starters én bestaande kinderopvanginitiatieven een duwtje in de rug te geven’, duidt schepen Vandromme.

Starters

Wie een nieuw kinderopvanginitiatief in Poperinge opstart, krijgt vanaf 1 juni een toelage tot 1000 euro voor een opvang met maximum 18 plaatsen en tot 2000 euro voor 19 plaatsen of meer.

 

Duurzaam materiaal

Bestaande kinderopvanginitiatieven in Poperinge konden tot nu toe jaarlijks een beroep doen op een speelgoedpremie, om nieuw, educatief speelgoed aan te kopen. ‘Nu breiden we deze premie uit’, zegt schepen Vandromme. ‘Met de nieuwe ‘uitrustingstoelage’ kunnen de opvangplaatsen niet alleen speelgoed, maar ook ander duurzaam materiaal zoals boekjes, maar ook bedjes, verzorgingstafels, enz. kopen.’

Een opvanginitiatief tot 8 kinderen ontvangt de helft van het aankoopbedrag aan duurzaam materiaal, tot maximum 120 euro per jaar. Voor een initiatief met 9 kinderen of meer is dat maximum 240 euro.

‘Met deze maatregelen zetten we een concrete stap om de kinderopvangsector in onze stad te ondersteunen. We werken verder aan een stad waar het goed is om te leven, wonen en werken,’ besluit schepen Loes Vandromme.

Het reglement staat ter goedkeuring op de agenda van de gemeenteraad van 27 mei 2024 en treedt in werking vanaf 1 juni.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.