Stadsarchieven Ieper en Poperinge op zoek naar foto's en verhalen over gedeeld verleden

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

‘De Ieperlingen zijn kindjes’. ‘De Poperingenaars zijn keikoppen’. Al eeuwenlang is er onderhuids of duidelijk voelbaar concurrentie tussen de inwoners van Ieper en Poperinge. De stadsarchieven van beide steden slaan de handen in elkaar en gaan op zoek naar wat de Ieperlingen en Poperingenaars scheidt, maar ook vooral naar wat hen bindt. Dat doen ze tijdens een ontmoetingsdag op zaterdag 21 oktober.

Lakenstrijd

Over de strijd tussen Ieper en Poperinge is er al heel wat inkt gevloeid. De oorsprong van de vete gaat terug naar de bloeiende lakennijverheid in de middeleeuwen. Op 7 februari 1324 beveelt de graaf van Vlaanderen dat steden op minder dan drie uur stappen van Ieper geen laken meer mogen weven, scheren of verven. De Poperingenaars leggen dit besluit naast zich neer en blijven koppig laken produceren. Het is de start van een hevige strijd tussen de twee steden. De Poperingse weefgetouwen worden vernield en in brand gestoken. Er vallen slachtoffers aan beide kanten en een proces moet uiteindelijk de zaak beslechten.

Ontmoetingsdag

700 jaar later leeft de onderlinge rivaliteit tussen de twee Westhoeksteden nog altijd. Het inspireert de Stadarchieven van Ieper en Poperinge om hun gedeeld verleden uit te spitten. De archiefmedewerkers baseren zich hiervoor op documenten en foto’s uit hun eigen depots, maar omdat papieren archieven niet alles blootgeven, doen ze ook een oproep naar alle inwoners van Ieper en Poperinge. Tijdens een ontmoetingsdag sprokkelen ze anekdotes en foto’s die elk op hun eigen manier tonen wie de Ieperlingen en Poperingenaars zijn en hoe ze naar elkaar kijken.  

Wie een cliché over de Poperingse ‘keikoppen’ en de Ieperse ‘kindjes’ kan bevestigen of ontkrachten, is welkom op zaterdag 21 oktober van 14 tot 17 uur in het ontmoetingscentrum van Vlamertinge. Ook mooie foto’s en aandenkens van een verbroedering of een derby tussen de twee steden zijn welkom. Archiefmedewerkers,  vrijwilligers van ‘Westhoek verbeeldt’ en heemkundigen van de heemkringen Flambertus en Aan de Schreve zitten klaar om foto’s te digitaliseren en verhalen te registeren. Ondertussen kan je genieten van een kopje koffie met Ieperse lukken of een lekker stuk Poperingse Mazarinetaart.

Kan je er niet bij zijn, maar wil je jouw verhaal of foto’s toch delen, dan kan je contact opnemen met de stadsarchieven van Ieper en Poperinge. Alle info vind je via archief.ieper.be/kindjesenkeikoppen.  

Kindjes en keikoppen

De mooiste foto’s en getuigenissen krijgen een plaatsje in de erfgoedbank www.westhoekverbeeldt.be en worden verwerkt in een gezamenlijk project van de stadsarchieven. Het resultaat van deze unieke samenwerking wordt voorgesteld in het voorjaar van 2024. Met de steun van CO7 en de cultuurdienst van Poperinge plannen de stadsarchieven een fietstocht, een quiz en twee lezingen onder de noemer ’Kindjes en Keikoppen, een grensgeval’.

Nieuws

Watou 2024 klokt af op meer dan 20.000 bezoekers

Kunstenfestival Watou heeft zijn editie van 2024 afgesloten met meer dan 20.000 bezoekers. Het enthousiasme van de bezoekers voor 'Landscape of the Imagination' was groot, wat zich weerspiegelde in een mooie stijging van de daggemiddelden, zelfs met de latere start van het festival en een extra sluitingsdag per week. 

Digibank regio Poperinge verlengd

Digibank regio Poperinge krijgt bijkomende middelen van Vlaanderen tot 31 juli 2026 om de huidige werking verder te zetten. Met het project digibanken wil de Vlaamse overheid het risico op digitale uitsluiting verkleinen via drie gerichte doelstellingen: toegang tot digitale technologie, digitale vaardigheden versterken en een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten.

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.