Stadsarchieven Ieper en Poperinge op zoek naar foto's en verhalen over gedeeld verleden

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

‘De Ieperlingen zijn kindjes’. ‘De Poperingenaars zijn keikoppen’. Al eeuwenlang is er onderhuids of duidelijk voelbaar concurrentie tussen de inwoners van Ieper en Poperinge. De stadsarchieven van beide steden slaan de handen in elkaar en gaan op zoek naar wat de Ieperlingen en Poperingenaars scheidt, maar ook vooral naar wat hen bindt. Dat doen ze tijdens een ontmoetingsdag op zaterdag 21 oktober.

Lakenstrijd

Over de strijd tussen Ieper en Poperinge is er al heel wat inkt gevloeid. De oorsprong van de vete gaat terug naar de bloeiende lakennijverheid in de middeleeuwen. Op 7 februari 1324 beveelt de graaf van Vlaanderen dat steden op minder dan drie uur stappen van Ieper geen laken meer mogen weven, scheren of verven. De Poperingenaars leggen dit besluit naast zich neer en blijven koppig laken produceren. Het is de start van een hevige strijd tussen de twee steden. De Poperingse weefgetouwen worden vernield en in brand gestoken. Er vallen slachtoffers aan beide kanten en een proces moet uiteindelijk de zaak beslechten.

Ontmoetingsdag

700 jaar later leeft de onderlinge rivaliteit tussen de twee Westhoeksteden nog altijd. Het inspireert de Stadarchieven van Ieper en Poperinge om hun gedeeld verleden uit te spitten. De archiefmedewerkers baseren zich hiervoor op documenten en foto’s uit hun eigen depots, maar omdat papieren archieven niet alles blootgeven, doen ze ook een oproep naar alle inwoners van Ieper en Poperinge. Tijdens een ontmoetingsdag sprokkelen ze anekdotes en foto’s die elk op hun eigen manier tonen wie de Ieperlingen en Poperingenaars zijn en hoe ze naar elkaar kijken.  

Wie een cliché over de Poperingse ‘keikoppen’ en de Ieperse ‘kindjes’ kan bevestigen of ontkrachten, is welkom op zaterdag 21 oktober van 14 tot 17 uur in het ontmoetingscentrum van Vlamertinge. Ook mooie foto’s en aandenkens van een verbroedering of een derby tussen de twee steden zijn welkom. Archiefmedewerkers,  vrijwilligers van ‘Westhoek verbeeldt’ en heemkundigen van de heemkringen Flambertus en Aan de Schreve zitten klaar om foto’s te digitaliseren en verhalen te registeren. Ondertussen kan je genieten van een kopje koffie met Ieperse lukken of een lekker stuk Poperingse Mazarinetaart.

Kan je er niet bij zijn, maar wil je jouw verhaal of foto’s toch delen, dan kan je contact opnemen met de stadsarchieven van Ieper en Poperinge. Alle info vind je via archief.ieper.be/kindjesenkeikoppen.  

Kindjes en keikoppen

De mooiste foto’s en getuigenissen krijgen een plaatsje in de erfgoedbank www.westhoekverbeeldt.be en worden verwerkt in een gezamenlijk project van de stadsarchieven. Het resultaat van deze unieke samenwerking wordt voorgesteld in het voorjaar van 2024. Met de steun van CO7 en de cultuurdienst van Poperinge plannen de stadsarchieven een fietstocht, een quiz en twee lezingen onder de noemer ’Kindjes en Keikoppen, een grensgeval’.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.