Verdubbeling van Vlaamse middelen voor Poperinge

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Voor onze stad is er in de komende jaren een belangrijke verhoging van de jaarlijkse dotatie vanuit Vlaanderen voorzien. Vlaams Parlementslid en eerste schepen Loes Vandromme ziet de middelen vanuit het zogenaamde Open Ruimtefonds voor haar stad verdubbelen. ‘We hebben hier hard voor gewerkt en het bewijst nog maar eens hoe belangrijk het is om een stem vanuit de Westhoek in Brussel te hebben. En die stem wordt wel degelijk gehoord,’ klinkt het.

Het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse Regering heeft bijzondere aandacht voor het platteland. Om gemeenten in landelijke gebieden te versterken, wordt de ‘dotatie open ruimte’ verhoogd. Vanaf 2026 zullen er meer middelen naar de kleine gemeenten vloeien. In totaal gaat het om bijna een verdubbeling van de financiering tegen 2029.

De jaarlijkse verdeling onder de gemeenten gebeurt op basis van de kadastrale gegevens over open ruimte. Het gaat o.a. over hoeveel bos, parken, akkerland, grasland, boomgaarden en recreatieterreinen er zijn in de gemeente. Hoe meer open ruimte, en dus hoe landelijker de gemeente, hoe meer middelen een gemeente krijgt uit het fonds.

Concreet voor Poperinge stijgt de jaarlijkse dotatie van 978.522 euro naar 1.725.548,40 euro. ‘Dat is een aanzienlijk budget, maar de uitdagingen zijn ook niet min voor een kleine stad als Poperinge,’ gaat Vlaams Parlementslid Loes Vandromme verder. ‘We hebben een grote wegeninfrastructuur te onderhouden, we moeten werken aan waterbeheersing,  we willen ruimte voorzien om te ondernemen, maar ook om te wonen en te genieten. Tegelijkertijd vervult een stad als Poperinge ook een centrumfunctie voor de omliggende dorpen en kleinere gemeenten,’ zegt Vandromme. 'De extra middelen zijn dus zeker welkom en zullen goed besteed worden.’

Nieuws

Volgend schooljaar toch nog pedagogische studiedagen

Op uitdrukkelijke vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) werd heel recent duidelijk hoe scholen zich volgend schooljaar kunnen organiseren rond de pedagogische studiedagen.

cd&v wil snellere procedures voor maatwerkers

Wie aan de slag wil in een maatwerkbedrijf, de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen of via individueel maatwerk extra ondersteuning nodig heeft op de reguliere arbeidsmarkt, moet vaak maanden wachten op het vereiste advies van VDAB dat toegang geeft tot een plek in een maatwerkbedrijf of die extra ondersteuning. “Niet te verantwoorden dat mensen die willen werken nodeloos moeten wachten op een goedkeuring”, vindt Vlaams parlementslid Loes Vandromme. Zij wil de procedure vereenvoudigen en zo de wachttijd inperken.

gASStvrije gezinnen bieden ademruimte aan gezinnen met kinderen met autisme

Ouders van kinderen met ASS (autismespectrumstoornis) doen steeds vaker beroep op pleegzorg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) opvroeg bij de minister voor Welzijn. Autismevriendelijke pleeggezinnen of gASStvrije gezinnen maken het mogelijk voor ouders met een persoon met autisme om even op adem te komen terwijl hun kind tijdelijk opgevangen wordt.  En anderzijds kunnen kinderen en jongeren met autisme ook even tot rust komen in een andere, veilige  omgeving. In West-Vlaanderen sloegen vzw Pleegzorg West-Vlaanderen en vzw Victor de handen in elkaar en met succes: hoewel het project pas sinds twee jaar loopt, worden in West-Vlaanderen nu al 9 kinderen met ASS regelmatig in gASStvrije gezinnen opgevangen. Loes Vandromme ziet hier een zeer mooie vorm van hulpverlening in: ‘Kinderen of jongeren met autisme opvoeden vraagt dagelijks veel energie. Daarnaast hebben de kinderen of jongeren zelf ook eens nood aan rust. gASStvrije gezinnen zijn echt een zegen voor deze doelgroep van ouders en kinderen.’ Toch blijft de wachtlijst in de pleegzorg lang. Het parlementslid roept daarom op om dergelijke initiatieven zeker verder te ondersteunen maar ook manieren te zoeken om nog meer gASStvrije gezinnen aan te trekken.