Verdubbeling van Vlaamse middelen voor Poperinge

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Voor onze stad is er in de komende jaren een belangrijke verhoging van de jaarlijkse dotatie vanuit Vlaanderen voorzien. Vlaams Parlementslid en eerste schepen Loes Vandromme ziet de middelen vanuit het zogenaamde Open Ruimtefonds voor haar stad verdubbelen. ‘We hebben hier hard voor gewerkt en het bewijst nog maar eens hoe belangrijk het is om een stem vanuit de Westhoek in Brussel te hebben. En die stem wordt wel degelijk gehoord,’ klinkt het.

Het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse Regering heeft bijzondere aandacht voor het platteland. Om gemeenten in landelijke gebieden te versterken, wordt de ‘dotatie open ruimte’ verhoogd. Vanaf 2026 zullen er meer middelen naar de kleine gemeenten vloeien. In totaal gaat het om bijna een verdubbeling van de financiering tegen 2029.

De jaarlijkse verdeling onder de gemeenten gebeurt op basis van de kadastrale gegevens over open ruimte. Het gaat o.a. over hoeveel bos, parken, akkerland, grasland, boomgaarden en recreatieterreinen er zijn in de gemeente. Hoe meer open ruimte, en dus hoe landelijker de gemeente, hoe meer middelen een gemeente krijgt uit het fonds.

Concreet voor Poperinge stijgt de jaarlijkse dotatie van 978.522 euro naar 1.725.548,40 euro. ‘Dat is een aanzienlijk budget, maar de uitdagingen zijn ook niet min voor een kleine stad als Poperinge,’ gaat Vlaams Parlementslid Loes Vandromme verder. ‘We hebben een grote wegeninfrastructuur te onderhouden, we moeten werken aan waterbeheersing,  we willen ruimte voorzien om te ondernemen, maar ook om te wonen en te genieten. Tegelijkertijd vervult een stad als Poperinge ook een centrumfunctie voor de omliggende dorpen en kleinere gemeenten,’ zegt Vandromme. 'De extra middelen zijn dus zeker welkom en zullen goed besteed worden.’

Nieuws

Opstart Samen Lezen-project in de bib

Op 21 januari lanceert het Poperingse leerecosysteem Aster in samenwerking met de bib ‘Samen Lezen’. Om de twee weken kan je een bijeenkomst bijwonen in de bib. Een vrijwilliger leest hardop een verhaal of een gedicht voor. De groep gaat dan in gesprek over gedachten en gevoelens die dit bij hen oproept. Aster is een Europees initiatief, voor dit project zijn naast de bib ook Avansa Oostende-Westhoek, De Lovie vzw, Ligo, OverKop en hogeschool VIVES partners.

Steeds meer kwetsbare jongeren dreigen van het leerpad af te geraken

Deeltijds beroepsonderwijs kantelt binnenkort volledig in, in duaal leren, maar voor veel jongeren is er geen geschikt traject. Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor cd&v en onderwijsexperte trekt aan de alarmbel: ‘Het is hoog tijd om werk te maken van meer flexibele leerwegen om ook het leerrecht van de meest kwetsbare leerlingen te garanderen op weg naar een onderwijskwalificatie.’

Lezen wordt voor iedereen toegankelijk in Vlaanderen

In 2025 wordt werk gemaakt van de koppeling tussen de online catalogus van alle bibliotheken en de bijzondere bibliotheken zoals Luisterpunt, een specifieke Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Blinden, slechtzienden, maar ook personen met dyslexie kunnen er terecht voor luisterboeken of DAISY-boeken. Binnenkort zal er ook meer Vlaamse content aangeboden worden op het e-platform en vanuit de Vlaamse regering wordt het gesprek met de federale collega’s omtrent een uitzonderingsregel in de auteurswetgeving aangegaan. Die regeling moet het mogelijk maken dat mensen die Nederlands leren, maar geen leesstoornis hebben, ook gebruik kunnen maken van DAISY-boeken van Luisterpunt.

Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) is tevreden dat er verder werk gemaakt wordt van inclusie op vlak van lezen. ‘Zo verlagen we de drempel voor vele mensen om makkelijker en sneller boeken te vinden.’