Vier extra OverKophuizen in West-Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

In Poperinge, Ieper, Menen en Kortrijk wordt heel binnenkort van start gegaan met een OverKophuis: een pleisterplaats voor jongeren waar in een ongedwongen sfeer ook hulp geboden wordt op vlak van mentaal welzijn. Tot nu toe waren er slechts 5 dergelijke initiatieven voor jongeren in Vlaanderen waaronder 1 in West-Vlaanderen (Oostende). Minister Beke trekt nu extra budget uit om nog 25 nieuwe OverKopHuizen te organiseren. Ook in Poperinge, Ieper, Menen en Kortrijk komt er nu een OverKophuis.

Een OverKop-huis is een plek waar jongeren en jongvolwassenen in een fijne, ontspannende sfeer kunnen vertoeven, waardoor problemen sneller bespreekbaar worden en men sneller kan inzetten op laagdrempelige ondersteuning en hulp voor jongeren die daar nood aan hebben.

‘De nood om te luisteren naar jongeren en in te zetten op hun mentaal welbevinden is ontzettend nodig,’ benadrukt Loes Vandromme Vlaams Volksvertegenwoordiger voor CD&V.  ‘Jongeren groeien op in een steeds complexere samenleving en hebben het gevoel dat ze vaak onder druk staan. Bovendien is de juiste hulpverlening vaak niet nabij én overbevraagd. Zeker in onze streek vormt dat een reële drempel om hulp in te schakelen.

Vindplaats wordt werkplaats

OverKop nestelt zich op een uniek kruispunt tussen onderwijs, jeugdwerk, geestelijke gezondheidszorg, jeugdhulp, welzijnswerk en de lokale besturen. Actoren in geestelijke gezondheidszorg en brede jeugdzorg krijgen in deze OverKophuizen een hele mooie kans om van deze ‘vindplaatsen’ voor jongeren ook hun ‘werkplaatsen’ te maken.

‘In een OverKophuis vinden jongeren een veilige plek, waar ze zichzelf kunnen zijn met al hun krachten en kwetsbaarheden. Niet alleen wanneer het goed gaat, maar ook wanneer jongeren signalen geven dat ze het moeilijk hebben.

Van start in Poperinge en Ieper

Van bij de start slaan beide stadsbesturen de handen in elkaar om een fysiek huis in centrum Poperinge en een fysiek huis in centrum Ieper, dicht bij de clusters rond het secundair onderwijs en waar de jongeren sowieso in de buurt zijn buiten de schooluren, uit te bouwen. ‘Op die manier zijn we dicht bij waar jongeren komen en kunnen we het aanbod afstemmen op de noden van de stad/regio,’ licht Loes Vandromme toe. ‘We vertrekken ook telkens vanuit één fysiek vertrouwd persoon die, samen met de jongeren, de draaischijf in het huis wordt. Rond een laagdrempelig aanbod wordt dan een netwerk  van professionele partners opgericht, die acties op maat uitwerkt.’

Tegen het einde van de zomervakantie zou het OverKophuis in Poperinge en Ieper operationeel moeten zijn.

 

4 extra OverKophuizen voor West-Vlaanderen

De Vlaamse overheid voorziet 100.000 euro per jaar voor de regionale OverKop-werkingen. Het budget is voorzien voor de lange termijn, maar wordt in een eerste fase voor 3 jaar toegekend. Na een positieve evaluatie kunnen de OverKop-huizen rekenen op een recurrente subsidie vanaf 2024.

In Oostende was er eerder als een OverKophuis actief. Voor West-Vlaanderen komen er extra initiatieven in Kortrijk, Menen, Ieper en Poperinge.

‘Dit initiatief is meer dan welkom in onze streek: we pakken deze kans met beide handen!,’ besluit schepen Loes Vandromme.

Nieuws

Watou 2024 klokt af op meer dan 20.000 bezoekers

Kunstenfestival Watou heeft zijn editie van 2024 afgesloten met meer dan 20.000 bezoekers. Het enthousiasme van de bezoekers voor 'Landscape of the Imagination' was groot, wat zich weerspiegelde in een mooie stijging van de daggemiddelden, zelfs met de latere start van het festival en een extra sluitingsdag per week. 

Digibank regio Poperinge verlengd

Digibank regio Poperinge krijgt bijkomende middelen van Vlaanderen tot 31 juli 2026 om de huidige werking verder te zetten. Met het project digibanken wil de Vlaamse overheid het risico op digitale uitsluiting verkleinen via drie gerichte doelstellingen: toegang tot digitale technologie, digitale vaardigheden versterken en een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten.

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.