Vlaams Parlementsleden vragen dringend luchtbehandelingsplan voor onderwijs

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Vlaams parlementsleden Loes Vandromme (CD&V) en Jean Jacques De Gucht (Open Vld) vragend in een gezamenlijke communicatie om dringend werk te maken van een luchtbehandelingsplan in het Vlaamse onderwijs. “Een goede luchtbehandeling en -ventilatie in klaslokalen zijn één van de belangrijkste wapens tegen de verspreiding van covid19 in het onderwijs. We moeten zo snel mogelijk werk maken van een onderbouwd en breed uitgerold luchtbehandelingsplan,” zeggen de parlementsleden.

Eén van de meest efficiënte manieren om de verspreiding van covid19 tegen te gaan in binnenruimtes met een beperkte oppervlakte zoals klaslokalen is inzetten op betere luchtkwaliteit. Dit kan via ventilatie maar ook luchtbehandeling – en reiniging zijn een belangrijk wapen. Alle commissarissen onderwijs van CD&V en Open VLD, Loes Vandromme, Hilâl Yalcin, Gwendolyn Rutten en Jean Jacques De Gucht zijn er van overtuigd dat deze investeringen noodzakelijk zijn zodat we niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn onderwijs in de meest optimale manier onderwijs kunnen organiseren. Luchtkwaliteit is essentieel voor goed onderwijs. Het zorgt voor betere concentratie en laat toe om mondmaskers desgevallend achterwege te laten. Het pleidooi voor de investering in luchtbehandeling past perfect in pleidooi voor de beste kwaliteit van onderwijs.

 

In het verleden werd er al actie ondernomen om de luchtkwaliteit in de scholen te verbeteren en zijn er budgetten voorzien om ventilatiesystemen te installeren. Uit cijfers blijkt echter dat die budgetten hiervoor niet benut of onderbenut zijn. De reden? Het is bijzonder complex om de schoolinfrastructuur op korte termijn aan te passen. “Op lange termijn moeten we inzetten op aangepaste schoolinfrastructuur maar op korte termijn kunnen luchtreinigingstoestellen scholen helpen om de verspreiding van corona tegen te gaan,” zo zeggen Vlaams parlementsleden Loes Vandromme (CD&V) en Jean Jacques De Gucht (Open Vld). Samen pleiten zij voor de uitrol van een lucthtbehandelingsplan in het Vlaams onderwijs.

 

CO2-meters slechts eerste stap

Volgens Vlaams parlementslid Loes Vandromme  is in het onderwijs het verplicht invoeren van CO2-meters, zoals het Overlegcomité eerder besliste, slechts een eerste stap om te gaan naar daar het écht om draait: goed geventileerde klaslokalen. “Een CO2-meter is als een ‘kanarie in een koolmijn’, dat aangeeft dat er iets fout is, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost,” aldus Vandromme. Vandaar stelt het parlementslid voor om net die budgetten te voorzien voor ventilatie die nu niet benut zijn, in te zetten voor de aankoop van luchtreinigingsapparatuur, die veel minder ingrijpende werken vergen dan de traditionele ventilatiesystemen.

 

“Ventilatie en luchtreiniging in het klaslokaal is het probleem effectief aanpakken en dat draagt onze voorkeur weg. We moeten de schoolinfrastructuur aanpassen zodat de luchtcirculatie in klassen verbetert,” legt Loes Vandromme uit. “Hiervoor zijn recent middelen vrijgemaakt door de Vlaamse regering maar het probleem hierbij is dat veel scholen niet weten hoe ze hieraan moeten beginnen. Het gaat vaak om té grote aanpassingen voor scholen, soms hele verbouwingen. Resultaat? Veel middelen worden nu niet opgebruikt,” vult Jean Jacques De Gucht aan. “Van januari 2020 tot september 2021 – toch een lange periode – zijn er welgeteld maar twaalf aanvragen voor de installatie van ventilatiesystemen goedgekeurd.”

 

“Laat ons de middelen die nu niet gebruikt worden inzetten om ventilatie-apparatuur te versterken waar zo een ingrijpende aanpassingen niet voor nodig zijn, zoals toestellen die inzetten op luchtreiniging,” vinden de parlementsleden. Zo gaf professor bouwfysica aan KULeuven Bert Blocken aan dat een ‘huiskamertoestel’, dat je dus gewoon kan plaatsen zonder ingrijpende aanpassingswerken, al in ontwikkeling zijn. In een aantal Limburgse scholen is men recent gestart met de uitrol van luchtreinigingstoestellen.  “Laat ons Vlaanderenbreed werk maken van een luchtbehandelingsplan, middelen investeren in de verdere ontwikkeling hiervan en zo snel mogelijk werk maken van goed geventileerde klaslokalen voor alle leerlingen,” besluiten Vandromme en De Gucht.

Nieuws

Watou 2024 klokt af op meer dan 20.000 bezoekers

Kunstenfestival Watou heeft zijn editie van 2024 afgesloten met meer dan 20.000 bezoekers. Het enthousiasme van de bezoekers voor 'Landscape of the Imagination' was groot, wat zich weerspiegelde in een mooie stijging van de daggemiddelden, zelfs met de latere start van het festival en een extra sluitingsdag per week. 

Digibank regio Poperinge verlengd

Digibank regio Poperinge krijgt bijkomende middelen van Vlaanderen tot 31 juli 2026 om de huidige werking verder te zetten. Met het project digibanken wil de Vlaamse overheid het risico op digitale uitsluiting verkleinen via drie gerichte doelstellingen: toegang tot digitale technologie, digitale vaardigheden versterken en een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten.

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.