Vlaams Parlementsleden vragen dringend luchtbehandelingsplan voor onderwijs

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Vlaams parlementsleden Loes Vandromme (CD&V) en Jean Jacques De Gucht (Open Vld) vragend in een gezamenlijke communicatie om dringend werk te maken van een luchtbehandelingsplan in het Vlaamse onderwijs. “Een goede luchtbehandeling en -ventilatie in klaslokalen zijn één van de belangrijkste wapens tegen de verspreiding van covid19 in het onderwijs. We moeten zo snel mogelijk werk maken van een onderbouwd en breed uitgerold luchtbehandelingsplan,” zeggen de parlementsleden.

Eén van de meest efficiënte manieren om de verspreiding van covid19 tegen te gaan in binnenruimtes met een beperkte oppervlakte zoals klaslokalen is inzetten op betere luchtkwaliteit. Dit kan via ventilatie maar ook luchtbehandeling – en reiniging zijn een belangrijk wapen. Alle commissarissen onderwijs van CD&V en Open VLD, Loes Vandromme, Hilâl Yalcin, Gwendolyn Rutten en Jean Jacques De Gucht zijn er van overtuigd dat deze investeringen noodzakelijk zijn zodat we niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn onderwijs in de meest optimale manier onderwijs kunnen organiseren. Luchtkwaliteit is essentieel voor goed onderwijs. Het zorgt voor betere concentratie en laat toe om mondmaskers desgevallend achterwege te laten. Het pleidooi voor de investering in luchtbehandeling past perfect in pleidooi voor de beste kwaliteit van onderwijs.

 

In het verleden werd er al actie ondernomen om de luchtkwaliteit in de scholen te verbeteren en zijn er budgetten voorzien om ventilatiesystemen te installeren. Uit cijfers blijkt echter dat die budgetten hiervoor niet benut of onderbenut zijn. De reden? Het is bijzonder complex om de schoolinfrastructuur op korte termijn aan te passen. “Op lange termijn moeten we inzetten op aangepaste schoolinfrastructuur maar op korte termijn kunnen luchtreinigingstoestellen scholen helpen om de verspreiding van corona tegen te gaan,” zo zeggen Vlaams parlementsleden Loes Vandromme (CD&V) en Jean Jacques De Gucht (Open Vld). Samen pleiten zij voor de uitrol van een lucthtbehandelingsplan in het Vlaams onderwijs.

 

CO2-meters slechts eerste stap

Volgens Vlaams parlementslid Loes Vandromme  is in het onderwijs het verplicht invoeren van CO2-meters, zoals het Overlegcomité eerder besliste, slechts een eerste stap om te gaan naar daar het écht om draait: goed geventileerde klaslokalen. “Een CO2-meter is als een ‘kanarie in een koolmijn’, dat aangeeft dat er iets fout is, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost,” aldus Vandromme. Vandaar stelt het parlementslid voor om net die budgetten te voorzien voor ventilatie die nu niet benut zijn, in te zetten voor de aankoop van luchtreinigingsapparatuur, die veel minder ingrijpende werken vergen dan de traditionele ventilatiesystemen.

 

“Ventilatie en luchtreiniging in het klaslokaal is het probleem effectief aanpakken en dat draagt onze voorkeur weg. We moeten de schoolinfrastructuur aanpassen zodat de luchtcirculatie in klassen verbetert,” legt Loes Vandromme uit. “Hiervoor zijn recent middelen vrijgemaakt door de Vlaamse regering maar het probleem hierbij is dat veel scholen niet weten hoe ze hieraan moeten beginnen. Het gaat vaak om té grote aanpassingen voor scholen, soms hele verbouwingen. Resultaat? Veel middelen worden nu niet opgebruikt,” vult Jean Jacques De Gucht aan. “Van januari 2020 tot september 2021 – toch een lange periode – zijn er welgeteld maar twaalf aanvragen voor de installatie van ventilatiesystemen goedgekeurd.”

 

“Laat ons de middelen die nu niet gebruikt worden inzetten om ventilatie-apparatuur te versterken waar zo een ingrijpende aanpassingen niet voor nodig zijn, zoals toestellen die inzetten op luchtreiniging,” vinden de parlementsleden. Zo gaf professor bouwfysica aan KULeuven Bert Blocken aan dat een ‘huiskamertoestel’, dat je dus gewoon kan plaatsen zonder ingrijpende aanpassingswerken, al in ontwikkeling zijn. In een aantal Limburgse scholen is men recent gestart met de uitrol van luchtreinigingstoestellen.  “Laat ons Vlaanderenbreed werk maken van een luchtbehandelingsplan, middelen investeren in de verdere ontwikkeling hiervan en zo snel mogelijk werk maken van goed geventileerde klaslokalen voor alle leerlingen,” besluiten Vandromme en De Gucht.

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.