Vlaams Parlementsleden vragen dringend luchtbehandelingsplan voor onderwijs

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Vlaams parlementsleden Loes Vandromme (CD&V) en Jean Jacques De Gucht (Open Vld) vragend in een gezamenlijke communicatie om dringend werk te maken van een luchtbehandelingsplan in het Vlaamse onderwijs. “Een goede luchtbehandeling en -ventilatie in klaslokalen zijn één van de belangrijkste wapens tegen de verspreiding van covid19 in het onderwijs. We moeten zo snel mogelijk werk maken van een onderbouwd en breed uitgerold luchtbehandelingsplan,” zeggen de parlementsleden.

Eén van de meest efficiënte manieren om de verspreiding van covid19 tegen te gaan in binnenruimtes met een beperkte oppervlakte zoals klaslokalen is inzetten op betere luchtkwaliteit. Dit kan via ventilatie maar ook luchtbehandeling – en reiniging zijn een belangrijk wapen. Alle commissarissen onderwijs van CD&V en Open VLD, Loes Vandromme, Hilâl Yalcin, Gwendolyn Rutten en Jean Jacques De Gucht zijn er van overtuigd dat deze investeringen noodzakelijk zijn zodat we niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn onderwijs in de meest optimale manier onderwijs kunnen organiseren. Luchtkwaliteit is essentieel voor goed onderwijs. Het zorgt voor betere concentratie en laat toe om mondmaskers desgevallend achterwege te laten. Het pleidooi voor de investering in luchtbehandeling past perfect in pleidooi voor de beste kwaliteit van onderwijs.

 

In het verleden werd er al actie ondernomen om de luchtkwaliteit in de scholen te verbeteren en zijn er budgetten voorzien om ventilatiesystemen te installeren. Uit cijfers blijkt echter dat die budgetten hiervoor niet benut of onderbenut zijn. De reden? Het is bijzonder complex om de schoolinfrastructuur op korte termijn aan te passen. “Op lange termijn moeten we inzetten op aangepaste schoolinfrastructuur maar op korte termijn kunnen luchtreinigingstoestellen scholen helpen om de verspreiding van corona tegen te gaan,” zo zeggen Vlaams parlementsleden Loes Vandromme (CD&V) en Jean Jacques De Gucht (Open Vld). Samen pleiten zij voor de uitrol van een lucthtbehandelingsplan in het Vlaams onderwijs.

 

CO2-meters slechts eerste stap

Volgens Vlaams parlementslid Loes Vandromme  is in het onderwijs het verplicht invoeren van CO2-meters, zoals het Overlegcomité eerder besliste, slechts een eerste stap om te gaan naar daar het écht om draait: goed geventileerde klaslokalen. “Een CO2-meter is als een ‘kanarie in een koolmijn’, dat aangeeft dat er iets fout is, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost,” aldus Vandromme. Vandaar stelt het parlementslid voor om net die budgetten te voorzien voor ventilatie die nu niet benut zijn, in te zetten voor de aankoop van luchtreinigingsapparatuur, die veel minder ingrijpende werken vergen dan de traditionele ventilatiesystemen.

 

“Ventilatie en luchtreiniging in het klaslokaal is het probleem effectief aanpakken en dat draagt onze voorkeur weg. We moeten de schoolinfrastructuur aanpassen zodat de luchtcirculatie in klassen verbetert,” legt Loes Vandromme uit. “Hiervoor zijn recent middelen vrijgemaakt door de Vlaamse regering maar het probleem hierbij is dat veel scholen niet weten hoe ze hieraan moeten beginnen. Het gaat vaak om té grote aanpassingen voor scholen, soms hele verbouwingen. Resultaat? Veel middelen worden nu niet opgebruikt,” vult Jean Jacques De Gucht aan. “Van januari 2020 tot september 2021 – toch een lange periode – zijn er welgeteld maar twaalf aanvragen voor de installatie van ventilatiesystemen goedgekeurd.”

 

“Laat ons de middelen die nu niet gebruikt worden inzetten om ventilatie-apparatuur te versterken waar zo een ingrijpende aanpassingen niet voor nodig zijn, zoals toestellen die inzetten op luchtreiniging,” vinden de parlementsleden. Zo gaf professor bouwfysica aan KULeuven Bert Blocken aan dat een ‘huiskamertoestel’, dat je dus gewoon kan plaatsen zonder ingrijpende aanpassingswerken, al in ontwikkeling zijn. In een aantal Limburgse scholen is men recent gestart met de uitrol van luchtreinigingstoestellen.  “Laat ons Vlaanderenbreed werk maken van een luchtbehandelingsplan, middelen investeren in de verdere ontwikkeling hiervan en zo snel mogelijk werk maken van goed geventileerde klaslokalen voor alle leerlingen,” besluiten Vandromme en De Gucht.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.