Vrijwilligers pakken onderhoud jaagpad langs de Ijzer in eigen handen. Is onderhoud jaagpad geen prioriteit voor ANB?

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Het dossier over het onderhoud en herstel van het jaagpad langs de Yzer tussen Roesbrugge en Stavele sleept al lange tijd aan. Ondertussen is het jaagpad volledig overwoekerd geraakt. Het is er levensgevaarlijk voor fietsers maar ook te voet is er geen doorkomen aan. Deze week namen vrijwilligers zelf initiatief: met enkele maaimachines en haagscharen in de aanslag maakten ze de doorgang voor voetgangers weer mogelijk. Vlaams Volksvertegenwoordiger Loes Vandromme (cd&v) kaartte de problematiek van de erbarmelijke staat van het pad en de lange procedureslag al verschillende keren aan bij de bevoegde ministers: ‘Het initiatief van deze vrijwilligers is absoluut hartverwarmend, maar eigenlijk faalt de verantwoordelijke overheid hier. Nochtans is het duidelijk: het groenbeheer langs het pad is een taak van de Vlaamse Waterweg’, zegt de politica. ‘Ondertussen werd de omgevingsvergunning voor de grondige heraanleg van het jaagpad geweigerd waardoor het dossier moet worden herwerkt. Ik roep daarom ook alle betrokkenen op hun verantwoordelijkheid op te nemen en snel tot een consensus te komen zodat het jaagpad het elan krijgt dat het verdient.’

Erbarmelijke toestand

Het jaagpad langs de Yzer tussen Roesbrugge en Alveringem loopt langs een prachtig stukje open ruimte in de Broeken. Al vele jaren is het pad echter verwaarloosd: het wegdek is beschadigd, verschillende bruggetjes zijn vernield en er wordt geen groenbeheer toegepast. Verschillende overheden schuiven de verantwoordelijkheid naar elkaar door. ‘In 2020 kwam er schot in de zaak’, weet Volksvertegenwoordiger Loes Vandromme. ‘Toen werd er een overeenkomst gesloten tussen de Vlaamse Waterweg en de Provincie West-Vlaanderen om het wegdek en de 11 bruggetjes langs dit traject te vernieuwen. De Vlaamse Waterweg maakte ondertussen ook de nodige plannen op, maar de omgevingsvergunning werd recent geweigerd. ‘Het dossier moet dus herwerkt en bijgestuurd worden,’ weet Loes Vandromme.

Terwijl de administratieve procedure nu nog maar eens verlengd wordt, blijft de situatie op het terrein erbarmelijk. Onlangs namen vrijwilligers het initiatief om het pad met eigen maaimachines en haagscharen weer toegankelijk te maken.

‘Op heden is het groenbeheer langs het jaagpad de verantwoordelijkheid van de Vlaamse Waterweg, maar in de praktijk is er van enig beheer al verschillende jaren geen sprake. De voorbije jaren werd er wel geremedieerd na klachten. Ik kan alleen maar concluderen dat het onderhoud van het jaagpad blijkbaar geen prioriteit is, ‘zegt Vandromme.

Een nieuwe vergunningsaanvraag wordt in het najaar ingediend. Na de heraanleg zal de Vlaamse Waterweg het beheer (ook het groenbeheer) overlaten aan de Provincie West-Vlaanderen. Zo kan het pad ook opgenomen worden in het zogenaamde ‘blauwgroene wandel- en fietsnetwerk. In tussentijd doet het parlementslid een oproep aan alle verantwoordelijke overheden om tot aan die overname toch de nodige verantwoordelijkheid te nemen en het pad toegankelijk te houden.

Nieuws

Eindtermen lager onderwijs worden op de lange baan geschoven

Pamperbank krijgt steun van Rotary Club Poperinge

Rotary Club Poperinge schenkt 1000 euro aan de pamperbank. Via de pamperbank van Huis van het Kind Poperinge-Vleteren kunnen gezinnen met financiële moeilijkheden voordelig luiers kopen.  

Bibliotheek en De Lovie vzw slaan de handen in elkaar op Erfgoeddag

Op Erfgoeddag, zondag 21 april, kan je dit jaar opnieuw het kasteelpark De Lovie bezoeken. Het thema is dit jaar ‘Samen uit, samen thuis’. Je geniet er van het lokale aanbod met de jaarlijkse Bloemendagen en kan gezellig rondkuieren in de historisch rijke omgeving. Een nieuwigheid dit jaar is een samenwerking met de bibliotheek voor extra activiteiten en een boekenverkoop.