Vrouw & Maatschappij voert Witte Lintjesactie en sensibiliseert rond 'deepnudes'

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Op 24 november 2023 trekken 150 afdelingen van Vrouw & Maatschappij, de politieke vrouwenbeweging van cd&v, met de Wittelintjesactie ten strijde tegen geweld tegen vrouwen. Ook Vrouw & Maatschappij Poperinge doet hieraan mee. ‘Op vrijdagmorgen 24 november vatten we post aan de schoolpoort van de Secundaire Freinetschool om vooral jongeren te sensibiliseren,’ zegt Loes Vandromme, eerste schepen in Poperinge. ‘Dit jaar wil de actie een bewustmaking creëren over deepnudes, een nieuwe vorm van online seksueel geweld tegen vrouwen.’

Deepnudes: geen kunst, wel misbruik

Met behulp van artificiële intelligentie kan elke onschuldige foto of video tegenwoordig omgevormd worden tot een naaktbeeld. Die beelden zijn dan ook zeer moeilijk te onderscheiden als fake. Met deze verontrustende trend kan dus elke vrouw slachtoffer worden van online seksueel geweld.

Vrouw & Maatschappij Poperinge gaat daarom bij de Secundaire Freinetschool met jong en oud het gesprek aan over de gevaren van deepnudes.

Korpschef Kenneth Coigné van de politie arro Ieper steunt onze sensibiliseringsactie: ‘Omdat de beelden niet ‘echt’ zouden zijn, denken sommigen dat het maken en verspreiden van dergelijke foto’s of video’s niet strafbaar is. Nochtans hangt overtreders een gevangenisstraf tot 5 jaar boven het hoofd. Bovendien is het voor slachtoffers niet van belang of de beelden echt of fake zijn. We roepen op om elke vorm van dergelijk geweld te melden. Deze aangifte maakt het onderzoek naar verdachten mogelijk.’

De impact voor slachtoffers is verwoestend en de gevolgen kunnen bijzonder ver gaan. Slachtoffers worden overmand door een gevoel van schaamte. In uiterste gevallen groeit dat uit tot depressie en zelfmoord.

Vrouw & Maatschappij Poperinge hoopt met hun krachtig beeld te sensibiliseren. Want deepnudes zijn geen kunst, wel misbruik.

 

Voor meer info:

Loes Vandromme, eerste schepen Stad Poperinge en Vlaams Parlementslid, [email protected], 0478/60 91 05.

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!