Weer Bier- en Hoppefeesten in Poperinge

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Poperinge organiseert tijdens het weekend van 15, 16 en 17 september 2023 de Bier- en Hoppefeesten. Naar de 25e editie was het zes jaar uitkijken, maar nu draaien de voorbereidingen op volle toeren en pakt de organisatie uit met een vernieuwd en uitgebreider feestprogramma.

De driejaarlijkse Bier- en Hoppefeesten staan telkens garant voor een bomvolle feesttent op het Oudstrijdersplein, een spannende Hopkoninginverkiezing en de kleurrijke Hoppestoet als kers op de taart. Het stadsbestuur en heel wat verenigingen, scholen en vrijwilligers werken enthousiast samen om een topfeestweekend te presenteren. Naast de gekende deelevenementen pakt Poperinge dit jaar uit met enkele nieuwigheden. Zo is er extra aandacht voor de jonge bezoekers met de kinderparade en het kinderdorp vol activiteiten. Met het nieuwe event op de Grote Markt, als alternatief voor Lekker Westhoeks, wordt teruggegrepen naar de aloude Hommelpaptraditie.

Kinderparade op vrijdag

Een vrolijke kinderparade trekt de jubileumeditie vrijdagmiddag op gang. Mascotte Popernicus nodigt alle basisscholen uit om mee te stappen. Een tiental scholen zegden hun deelname al toe en maken dit schooljaar kostuums en zelfs stoetwagentjes met kosteloos materiaal. De optocht start aan zaal Maeke-Blyde en gaat via de centrumstraten richting het Oudstrijdersplein. In de feesttent verbroederen jong en oud door samen het hoppelied te zingen. Daarna gaat het seniorenfeest lustig verder.  

Op vrijdagavond wordt het feest officieel geopend met een verbroederingsavond. Je waant je in een Münchens brouwershuis. Tussen de lange houten tafels en de schuimende potten bier leer je de vrienden uit de zustersteden kennen. Enkele live-orkesten geven de avond een muzikale toets.  

Sfeer op de Grote Markt

Muziekkorpsen uit binnen- en buitenland vullen op zaterdagnamiddag de centrumstraten om vervolgens op de Paardenmarkt een fantastisch taptoe-spektakel te brengen.

De Grote Markt wordt op zaterdag- en zondagnamiddag omgetoverd tot een hopveld waar vreemde plukkers met hun woonwagens neerstrijken.  Er is kinderanimatie, je kan proeven van heerlijke traditionele pannenkoeken en iedereen mag meebouwen aan de hommelvent van stro die op zondagavond in vuur en vlam gezet wordt.

Zaterdagavond staat volledig in het teken van de Hopkoninginverkiezing. Wie volgt dit jaar de langst regerende hopkoningin Laura en haar eredames Hanne en Manon op? Een volle feesttent moedigt de strijdende trio’s aan om nadien te genieten van de overwinning en samen te vieren tot in de vroege uurtjes.

Kleurrijke hoppestoet

De Hoppestoet op zondagnamiddag vormt het hoogtepunt van het weekend. Dit kleurrijk spektakel vertelt het verhaal van de hop in al haar facetten. Meer dan 1300 figuranten beelden het verhaal van hop in de wereld uit, de geschiedenis van de plukkers en de werking van de handmatige pluk. De kinderen charmeren het publiek als vrienden en vijanden van de hop, dit jaar krijgen de bladluizen, rode spinnen, libellen en vlinders een nieuwe outfit. De Poperingse Hopbellen getooid in de roodgele stadkleuren en groene hopbellenhoed krijgen een make-over. Tientallen paarden en ruiters flaneren fier in de stoet en trekken de vernieuwde wagens voort van ‘Hop in de wereld’,  het Hommelpapfeest en de hopkoninginwagen.

Bij het vallen van de avond wordt het Hommelpapfeest op de Grote Markt gevierd. De verbranding van de Hommelpapvent en ‘Poperinge zingt faut’ luiden het einde van de oogst en het feestweekend in. In de feesttent gaat het dak er nog af met topmuziek van topartiesten. Die Verdammte Spielerei is er eentje van en krijgt bijzonder goed gezelschap op het podium. Benieuwd? Volg de Bier- en Hoppefeesten op sociale media om de volledige muzikale line-up van het weekend te ontdekken.

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.