Weer Bier- en Hoppefeesten in Poperinge

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Poperinge organiseert tijdens het weekend van 15, 16 en 17 september 2023 de Bier- en Hoppefeesten. Naar de 25e editie was het zes jaar uitkijken, maar nu draaien de voorbereidingen op volle toeren en pakt de organisatie uit met een vernieuwd en uitgebreider feestprogramma.

De driejaarlijkse Bier- en Hoppefeesten staan telkens garant voor een bomvolle feesttent op het Oudstrijdersplein, een spannende Hopkoninginverkiezing en de kleurrijke Hoppestoet als kers op de taart. Het stadsbestuur en heel wat verenigingen, scholen en vrijwilligers werken enthousiast samen om een topfeestweekend te presenteren. Naast de gekende deelevenementen pakt Poperinge dit jaar uit met enkele nieuwigheden. Zo is er extra aandacht voor de jonge bezoekers met de kinderparade en het kinderdorp vol activiteiten. Met het nieuwe event op de Grote Markt, als alternatief voor Lekker Westhoeks, wordt teruggegrepen naar de aloude Hommelpaptraditie.

Kinderparade op vrijdag

Een vrolijke kinderparade trekt de jubileumeditie vrijdagmiddag op gang. Mascotte Popernicus nodigt alle basisscholen uit om mee te stappen. Een tiental scholen zegden hun deelname al toe en maken dit schooljaar kostuums en zelfs stoetwagentjes met kosteloos materiaal. De optocht start aan zaal Maeke-Blyde en gaat via de centrumstraten richting het Oudstrijdersplein. In de feesttent verbroederen jong en oud door samen het hoppelied te zingen. Daarna gaat het seniorenfeest lustig verder.  

Op vrijdagavond wordt het feest officieel geopend met een verbroederingsavond. Je waant je in een Münchens brouwershuis. Tussen de lange houten tafels en de schuimende potten bier leer je de vrienden uit de zustersteden kennen. Enkele live-orkesten geven de avond een muzikale toets.  

Sfeer op de Grote Markt

Muziekkorpsen uit binnen- en buitenland vullen op zaterdagnamiddag de centrumstraten om vervolgens op de Paardenmarkt een fantastisch taptoe-spektakel te brengen.

De Grote Markt wordt op zaterdag- en zondagnamiddag omgetoverd tot een hopveld waar vreemde plukkers met hun woonwagens neerstrijken.  Er is kinderanimatie, je kan proeven van heerlijke traditionele pannenkoeken en iedereen mag meebouwen aan de hommelvent van stro die op zondagavond in vuur en vlam gezet wordt.

Zaterdagavond staat volledig in het teken van de Hopkoninginverkiezing. Wie volgt dit jaar de langst regerende hopkoningin Laura en haar eredames Hanne en Manon op? Een volle feesttent moedigt de strijdende trio’s aan om nadien te genieten van de overwinning en samen te vieren tot in de vroege uurtjes.

Kleurrijke hoppestoet

De Hoppestoet op zondagnamiddag vormt het hoogtepunt van het weekend. Dit kleurrijk spektakel vertelt het verhaal van de hop in al haar facetten. Meer dan 1300 figuranten beelden het verhaal van hop in de wereld uit, de geschiedenis van de plukkers en de werking van de handmatige pluk. De kinderen charmeren het publiek als vrienden en vijanden van de hop, dit jaar krijgen de bladluizen, rode spinnen, libellen en vlinders een nieuwe outfit. De Poperingse Hopbellen getooid in de roodgele stadkleuren en groene hopbellenhoed krijgen een make-over. Tientallen paarden en ruiters flaneren fier in de stoet en trekken de vernieuwde wagens voort van ‘Hop in de wereld’,  het Hommelpapfeest en de hopkoninginwagen.

Bij het vallen van de avond wordt het Hommelpapfeest op de Grote Markt gevierd. De verbranding van de Hommelpapvent en ‘Poperinge zingt faut’ luiden het einde van de oogst en het feestweekend in. In de feesttent gaat het dak er nog af met topmuziek van topartiesten. Die Verdammte Spielerei is er eentje van en krijgt bijzonder goed gezelschap op het podium. Benieuwd? Volg de Bier- en Hoppefeesten op sociale media om de volledige muzikale line-up van het weekend te ontdekken.

Nieuws

Opstart Samen Lezen-project in de bib

Op 21 januari lanceert het Poperingse leerecosysteem Aster in samenwerking met de bib ‘Samen Lezen’. Om de twee weken kan je een bijeenkomst bijwonen in de bib. Een vrijwilliger leest hardop een verhaal of een gedicht voor. De groep gaat dan in gesprek over gedachten en gevoelens die dit bij hen oproept. Aster is een Europees initiatief, voor dit project zijn naast de bib ook Avansa Oostende-Westhoek, De Lovie vzw, Ligo, OverKop en hogeschool VIVES partners.

Steeds meer kwetsbare jongeren dreigen van het leerpad af te geraken

Deeltijds beroepsonderwijs kantelt binnenkort volledig in, in duaal leren, maar voor veel jongeren is er geen geschikt traject. Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor cd&v en onderwijsexperte trekt aan de alarmbel: ‘Het is hoog tijd om werk te maken van meer flexibele leerwegen om ook het leerrecht van de meest kwetsbare leerlingen te garanderen op weg naar een onderwijskwalificatie.’

Lezen wordt voor iedereen toegankelijk in Vlaanderen

In 2025 wordt werk gemaakt van de koppeling tussen de online catalogus van alle bibliotheken en de bijzondere bibliotheken zoals Luisterpunt, een specifieke Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Blinden, slechtzienden, maar ook personen met dyslexie kunnen er terecht voor luisterboeken of DAISY-boeken. Binnenkort zal er ook meer Vlaamse content aangeboden worden op het e-platform en vanuit de Vlaamse regering wordt het gesprek met de federale collega’s omtrent een uitzonderingsregel in de auteurswetgeving aangegaan. Die regeling moet het mogelijk maken dat mensen die Nederlands leren, maar geen leesstoornis hebben, ook gebruik kunnen maken van DAISY-boeken van Luisterpunt.

Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) is tevreden dat er verder werk gemaakt wordt van inclusie op vlak van lezen. ‘Zo verlagen we de drempel voor vele mensen om makkelijker en sneller boeken te vinden.’