Weer Bier- en Hoppefeesten in Poperinge

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Poperinge organiseert tijdens het weekend van 15, 16 en 17 september 2023 de Bier- en Hoppefeesten. Naar de 25e editie was het zes jaar uitkijken, maar nu draaien de voorbereidingen op volle toeren en pakt de organisatie uit met een vernieuwd en uitgebreider feestprogramma.

De driejaarlijkse Bier- en Hoppefeesten staan telkens garant voor een bomvolle feesttent op het Oudstrijdersplein, een spannende Hopkoninginverkiezing en de kleurrijke Hoppestoet als kers op de taart. Het stadsbestuur en heel wat verenigingen, scholen en vrijwilligers werken enthousiast samen om een topfeestweekend te presenteren. Naast de gekende deelevenementen pakt Poperinge dit jaar uit met enkele nieuwigheden. Zo is er extra aandacht voor de jonge bezoekers met de kinderparade en het kinderdorp vol activiteiten. Met het nieuwe event op de Grote Markt, als alternatief voor Lekker Westhoeks, wordt teruggegrepen naar de aloude Hommelpaptraditie.

Kinderparade op vrijdag

Een vrolijke kinderparade trekt de jubileumeditie vrijdagmiddag op gang. Mascotte Popernicus nodigt alle basisscholen uit om mee te stappen. Een tiental scholen zegden hun deelname al toe en maken dit schooljaar kostuums en zelfs stoetwagentjes met kosteloos materiaal. De optocht start aan zaal Maeke-Blyde en gaat via de centrumstraten richting het Oudstrijdersplein. In de feesttent verbroederen jong en oud door samen het hoppelied te zingen. Daarna gaat het seniorenfeest lustig verder.  

Op vrijdagavond wordt het feest officieel geopend met een verbroederingsavond. Je waant je in een Münchens brouwershuis. Tussen de lange houten tafels en de schuimende potten bier leer je de vrienden uit de zustersteden kennen. Enkele live-orkesten geven de avond een muzikale toets.  

Sfeer op de Grote Markt

Muziekkorpsen uit binnen- en buitenland vullen op zaterdagnamiddag de centrumstraten om vervolgens op de Paardenmarkt een fantastisch taptoe-spektakel te brengen.

De Grote Markt wordt op zaterdag- en zondagnamiddag omgetoverd tot een hopveld waar vreemde plukkers met hun woonwagens neerstrijken.  Er is kinderanimatie, je kan proeven van heerlijke traditionele pannenkoeken en iedereen mag meebouwen aan de hommelvent van stro die op zondagavond in vuur en vlam gezet wordt.

Zaterdagavond staat volledig in het teken van de Hopkoninginverkiezing. Wie volgt dit jaar de langst regerende hopkoningin Laura en haar eredames Hanne en Manon op? Een volle feesttent moedigt de strijdende trio’s aan om nadien te genieten van de overwinning en samen te vieren tot in de vroege uurtjes.

Kleurrijke hoppestoet

De Hoppestoet op zondagnamiddag vormt het hoogtepunt van het weekend. Dit kleurrijk spektakel vertelt het verhaal van de hop in al haar facetten. Meer dan 1300 figuranten beelden het verhaal van hop in de wereld uit, de geschiedenis van de plukkers en de werking van de handmatige pluk. De kinderen charmeren het publiek als vrienden en vijanden van de hop, dit jaar krijgen de bladluizen, rode spinnen, libellen en vlinders een nieuwe outfit. De Poperingse Hopbellen getooid in de roodgele stadkleuren en groene hopbellenhoed krijgen een make-over. Tientallen paarden en ruiters flaneren fier in de stoet en trekken de vernieuwde wagens voort van ‘Hop in de wereld’,  het Hommelpapfeest en de hopkoninginwagen.

Bij het vallen van de avond wordt het Hommelpapfeest op de Grote Markt gevierd. De verbranding van de Hommelpapvent en ‘Poperinge zingt faut’ luiden het einde van de oogst en het feestweekend in. In de feesttent gaat het dak er nog af met topmuziek van topartiesten. Die Verdammte Spielerei is er eentje van en krijgt bijzonder goed gezelschap op het podium. Benieuwd? Volg de Bier- en Hoppefeesten op sociale media om de volledige muzikale line-up van het weekend te ontdekken.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.