Wie vult de directiestoel bij de Kunstacademie Poperinge?

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Kunstacademie Poperinge is op zoek naar een voltijds directeur binnen het model van een evenwaardige directietandem. “We kijken uit naar een verbindende, daadkrachtige figuur die een positieve energie uitstraalt en de huidige bruisende artistieke werking mee helpt uitdragen”, aldus schepen Loes Vandromme.

Op vandaag bestaat het huidige directieteam uit Stefanie Vandewalle als voltijds directeur, die bijgestaan wordt door twee tijdelijke halftijdse adjuncten. “Vanaf 1 augustus stappen we over op een model van een directietandem, met twee evenwaardige voltijdse directeurs die samen de belangen van de vier domeinen (muziek, woordkunst-drama, dans en beeldende kunsten) zullen behartigen”, doet schepen voor Onderwijs Loes Vandromme (CD&V) uiteen. “Op die manier werken we aan een doorgedreven vorm van samenwerking over de twee instellingen en vier domeinen heen. In de praktijk verdelen de twee directeurs de taken onder elkaar. Naargelang ieders individuele sterktes krijgt elke directeur een pakket aan eindverantwoordelijkheden. Dat takenpakket kan doorheen de jaren evolueren en wijzigen volgens de noden die op dat moment leven. Tot nu behoorden het algemeen beleid, het personeelsbeleid, communicatie, beeldende kunsten en woordkunst-drama tot het takenpakket van Stefanie. Mooi meegenomen wanneer er kandidaten zich aanbieden met complementaire vaardigheden, maar véél belangrijker nog is dat het een verbindend, daadkrachtig figuur is die een positieve energie uitstraalt en de huidige bruisende artistieke werking uitdraagt. Ervaring in een leidinggevende functie is uiteraard een pluspunt.”

Over het muurtje kijken

De werking met een directietandem past volledig binnen de visie van domeinoverschrijdend denken waar de academie van doordrongen is. “Het voordeel om niet langer met aparte directeurs per domein te werken, maar met een directietandem, is dat er een veel intensere samenwerking tussen de domeinen mogelijk is. Het DNA van Kunstacademie Poperinge is doordrongen van over het muurtje heen durven kijken, op zoek naar cross-overs en spontane samenwerkingen tussen de verschillende kunsten. Al bij een eerste stap in het hoofdgebouw in de Oostlaan 11a wordt dat duidelijk: nergens anders in Vlaanderen vind je een academie waar op één en dezelfde gang een les waarnemingstekenen plaatsvindt naast pakweg een les piano.”

Teamspirit

Kunstacademie Poperinge is een groeiende en bloeiende academie. “Niet alleen qua aanbod, maar ook op vlak van leerlingenaantallen. Voor het schooljaar 2024-2025 telt de academie 1.456 leerlingen, goed voor een stijging van 60 leerlingen in vergelijking met het schooljaar daarvoor. Een team van een 60-tal leerkrachten verzorgt de lessen in de Oostlaan, het Vroonhof en zo’n 15 locaties in deelgemeentes. Doordat de academie op veel locaties actief is, vraagt dat nogal wat flexibiliteit van de leerkrachten. Net daarom wordt sterk ingezet op het teamgevoel. De sfeer op de academie is heerlijk positief, joviaal en gemoedelijk. Een aantal leerkrachten woont op een uur of verder van Poperinge, maar toch blijven ze jaar na jaar tot eindstation Poperinge sporen, net omwille van die collegiale sfeer.  En lesgeven, dat doen ze allen met een doorgedreven passie, enthousiasme en liefde voor hun vak.”

Mooie vooruitzichten

Intussen wordt ook gretig vooruitgeblikt op de toekomst. “Voorlopig ligt de hoofdvestiging nog even in het voormalige Mariaziekenhuis langs de Oostlaan, maar momenteel lopen we een heel intensief traject met Scholen van Vlaanderen om de plannen rond de bouw van een gloednieuwe kunstacademie op de Vroonhofsite heel concreet te maken. Een inspirerende plaats dus waar het heerlijk toeven en werken is, mét mooie troeven en vooruitzichten”, aldus nog schepen Loes Vandromme.

De vacature van voltijds directeur deeltijds kunstonderwijs loopt nog tot 10 april 2025. Meer info via www.poperinge.be/vacatures of www.kunstacademiepoperinge.be

Nieuws

Nieuwe oproep huursubsidies voor scholenbouw in het najaar 2025!

Heel veel scholen hebben dringend nood aan extra ruimte en kijken aan tegen hoge renovatiekosten. De Vlaamse overheid voorziet een aantal maatregelen om hiervoor financieel tussen te komen, maar de klassieke wachtlijst is lang.  Via huursubsidies kunnen scholen hun capaciteit vrij snel uitbreiden of bestaande infrastructuur renoveren. Het blijft echter wachten op een nieuwe subsidie-oproep waarop scholen kunnen intekenen. In antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) antwoordde de minister van onderwijs nu dat er dit najaar een nieuwe oproep komt. ‘Die zal geen dag te vroeg komen’, zegt Loes Vandromme tevreden. ‘De nood aan goede schoolinfrastructuur is zeer groot. Initiatieven als huursubsidies zijn zeer welkom voor scholen die snel werk willen maken van uitbreiding of renovatie.’

Groot personeelsverloop bij schooldirecties, beloofde loonafspraken on hold gezet

Het aantal wissels in directieteams in het leerplichtonderwijs, is in drie jaar tijd met 54 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) bij de minister van onderwijs opvroeg. Tijdens het schooljaar 2021-2022 waren er 1.307 wissels van directieleden. Vorig schooljaar ging het over maar liefst 1.999 wissels, pensioneringen buiten beschouwing gelaten. Eerdere loonafspraken om de job aantrekkelijker te maken werden on hold gezet. “Schooldirecteurs verdienen meer respect van de overheid. Kwaliteitsvol onderwijs staat of valt met standvastige, sterke schoolleiders. Die dreigen we vandaag te verliezen”, stelt Vandromme.

Parlementair werk, werkt: versnelde evaluatie decreet onderwijsinternaten komt er tegen eind dit jaar!

Op vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme die de situatie van de onderwijsinternaten al meerdere malen aankaartte, gaf de minister in de commissie Onderwijs te kennen dat ze tegen eind dit jaar een eerste evaluatie van het decreet op onderwijsinternaten wil klaar hebben.

‘Dat is bijzonder goed nieuws,’ vindt Vandromme. ‘Het nieuwe decreet voor onderwijsinternaten is sinds 2023 van kracht. De regelgeving is dus behoorlijk recent maar toch is een eerste evaluatie een absolute must.’