Zevenentwintig Poperingenaren minder dan vorig jaar

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Op 31 december 2023 woonden er 19.911 Poperingenaars in de Hoppestad. In vergelijking met 2022 (nl. 19.938) is het bevolkingscijfer gedaald met 27 inwoners. De evolutie van het bevolkingscijfer is afhankelijk van twee variabelen: de natuurlijke bevolkingsaangroei of-afname en de migratie of verhuisbewegingen.

Natuurlijke bevolkingsaangroei of bevolkingsafname

Er werden in 2023 167 baby’s geboren. Dit zijn 33 geboorten minder dan in 2022. 216 inwoners zijn ons ontvallen. Dit zijn 31 overlijdens minder dan in 2022, maar er sterven dus meer Poperingenaren dat dat er geboortes zijn.

‘Wat betreft de zogenaamde natuurlijke bevolkingsgroei, merken we hier dus een negatief saldo op,’ weet schepen van burgerlijke stand Loes Vandromme. Sinds 2012 kent Poperinge een natuurlijke bevolkingsafname. In de laatste 10 jaar werden er jaarlijks gemiddeld 181 kindjes geboren, terwijl er gemiddeld 221 mensen stierven. ‘In dat opzicht is 2023 wel een atypisch jaar,’ zegt schepen Vandromme. ‘Er zijn in 2023 opvallend minder kinderen geboren maar ook minder mensen gestorven dan gemiddeld in de laatste 10 jaar. ‘

Migratie

In 2023 zijn er 22 personen meer aangekomen in Poperinge dan er vertrokken zijn. Dit is het 7de jaar op een rij dat het verschil tussen het aantal aankomsten en het aantal vertrekkers positief is. Hier zien we een belangrijk verschil met bijna 10 jaar geleden (in 20115) waar we in de migratiecijfers nog een verlies van 177 personen registreerden.

Schepen Loes Vandromme: ‘Als we de verdere analyse maken, merken we dat 83% van de vertrekkers uit Poperinge in West-Vlaanderen blijft wonen. 66% van het totaal aantal vertrekkers binnen België kiest een nieuwe woonplaats in de Westhoek. 85% van de nieuwe inwoners van Poperinge komt uit West-Vlaanderen. Uit de Westhoek verhuisden 67% van de nieuwe Poperingenaars. De regionale woningmarkt blijft dus een grote rol spelen.

‘Als besluit kunnen we dus stellend dat het verlies van het totaal aantal inwoners van Poperinge door de grote natuurlijke bevolkingsafname deels wordt goedgemaakt door een stijging van het aantal aangekomen personen ten opzichte van het aantal vertrekkers’, zegt schepen Vandromme.

En nog dit…

In 2023 werden er in Poperinge 60 huwelijken voltrokken (13 huwelijken minder in vergelijking met 2022). 56 maal werd een wettelijke samenwoning aangegaan (71 keer in 2022) en 11 keer werd die beëindigd (23 keer in 2022).

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!