'72 Krombeekse K(l)oppen' brengt geschiedenis tot leven

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Op woensdag 28 mei wordt in Krombeke de interactieve erfgoedwandeling ‘72 Krombeekse K(l)oppen’ feestelijk geopend. Deze unieke route van 6,5 km zet het lokale erfgoed, bijzondere verhalen en markante dorpsfiguren in de kijker. 

De wandeling is een initiatief van stad Poperinge (dienst Archief, Toerisme, Kunstacademie en Lokaal Dienstencentrum De BuurtBres) in samenwerking met het Dorpspunt van Krombeke en het leerecosysteem Aster, met financiële steun van Europa WSE.

Een wandeling vol verhalen en gezichten

Schepen voor cultuur, Loes Vandromme, zag het initiatief groeien vanuit een intensieve samenwerking tussen het Lokaal Dienstencentrum De BuurtBres en het Dorpspunt Krombeke van De Lovie vzw. "We gingen op zoek naar een manier om een aantal zaken samen te brengen", vertelt de schepen. "Enerzijds willen we inwoners van Krombeke en omstreken samenbrengen, lokale verhalen verzamelen en een duurzaam, gemeenschapsversterkend aanbod creëren. Ook informeel leren kreeg een plek binnen het project: in het voorjaar van 2025 organiseerde leerecosysteem Aster twee "apéro-klaps", waarbij inwoners 72 figuren en plekken selecteerden met een bijzondere betekenis voor het dorp."

Zo groeide de erfgoedwandeling uit tot een unieke route langs 72 opmerkelijke “koppen” en betekenisvolle plekken in Krombeke. De wandeling is geïnspireerd op de legende van ridder Cornelius Witsoone, die ooit 72 uur verdwaald zou zijn in de Sint-Sixtusbossen. Sindsdien luiden de klokken van Krombeke dagelijks 72 keer – een traditie die al eeuwen standhoudt.

Interactief via de Erfgoedapp

Tijdens de zomervakantie zijn er een aantal begeleide wandelingen gepland, maar je kan de wandeling ook zonder gids ontdekken. Wandelaars kunnen hun beleving verrijken via de Erfgoedapp, die te downloaden is via QR-codes langs het parcours. Wie de smaak te pakken heeft, kan de wandeling uitbreiden via een aansluiting op de Provenade (12 km) of de Sint-Sixtuswandeling (7,7 km).

Creatieve bijdrage van VBS De Kastanje

Leerlingen van VBS De Kastanje leverden een bijzondere artistieke bijdrage. Ze selecteerden enkele historische plekken in de dorpskern en gebruikten de etstechniek om unieke kunstwerken te maken. Ze bouwden bovendien een papieren reconstructie van het verdwenen kasteel van Krombeke. Daarnaast componeerden ze een muzikaal werk op basis van de 72 klokslagen van de dorpskerk. Met behulp van Boomwhackers verweefden ze muziek en woord tot een creatief eerbetoon aan deze rijke traditie.

Activiteitenprogramma

Ter gelegenheid van de lancering en tijdens de zomermaanden staan er heel wat activiteiten gepland:

Begeleide wandelingen met gids Hans Vandenbroucke

▪ Woensdag 2 juli en woensdag 20 augustus om 14 u.
▪ Start: Dorpspunt Krombeke
▪ Aansluitend: koffie en taart (8,50 euro)
▪ Inschrijven ten laatste één week vooraf bij het Dorpspunt in Krombeke of LDC De BuurtBres (zolang er plaatsen beschikbaar zijn)

Workshop: Werken met QR-codes en de Erfgoedapp

▪ Woensdag 11 juni van 14 tot 15.30 u.
▪ Gratis deelname
▪ Inschrijven bij het Dorpspunt in Krombeke of LDC De BuurtBres

Feestelijke afsluiting 'Kunstenbad' Kunstacademie

▪ Woensdag 28 mei om 10.40 u.
▪ Muzikale stoet van VBS De Kastanje naar de Sint-Blasiuskerk

Tentoonstelling 'Kunstenbad' in de Sint-Blasiuskerk

▪ Van 28 mei tot en met eind augustus
▪ Dagelijks van 10 tot 18 u. (gesloten op 22 juni, 23 juni en 26 juli)

Nieuws

Poperinge biedt steun bij zomerse zorgen

Ouder zijn van een tiener is uitdagend. Zeker in de zomer, wanneer structuur wegvalt en spanningen kunnen oplopen. Ook voor jongeren zelf kunnen er vragen of zorgen ontstaan. Om zowel ouders als tieners een hart onder de riem te steken, voorziet Poperinge net voor de start van de zomervakantie een informatieve postkaart.

Moestuin brengt buurt tot leven

Op het binnenplein van de seniorenwoningen in ’t Schellewerk en de Hoveniersstraat kan je sinds kort twee moestuinbakken vinden. De dienst Seniorenzorg, LDC De Bres en Velt sloegen de handen in elkaar om dit project te verwezenlijken. De moestuin brengt niet alleen de buurt samen, maar zorgt binnenkort ook voor lekkere groenten.

Grotere oefening rond volwassenenonderwijs op komst: "Nabijheid van het aanbod en flexibiliteit blijft voor ons cruciaal."

Vandaag is er heel wat te doen rond de inschrijvingsgelden in het volwassenenonderwijs maar eigenlijk is dit nog maat een eerste stap in een hervormingsoperatie. De Vlaamse Minister van Onderwijs wil de komende periode een grondige oefening doen om het aanbod van levenslang leren beter af te stemmen. Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) benadrukt dat de nabijheid van het aanbod cruciaal is. ‘Voor wie zich verder wil ontwikkelen en bijscholen in een snel veranderende arbeidsmarkt moet dat aanbod toegankelijk, bereikbaar en voldoende flexibel blijven.’