Archeologisch onderzoek op Vroonhofsite gestart

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Een team archeologen van Ruben Willaert nv is sinds 16 mei aan het werk op de Vroonhofsite. Naar aanleiding van de Archeologiedagen konden bezoekers de werf op vrijdag 24 mei bezoeken. De archeologen organiseren tot eind september maandelijks rondleidingen waar je uitleg krijgt over de opgravingen.

In februari werd de ondergrond van de Vroonhofsite nagekeken op archeologische sporen. Archeologen vonden in proefsleuven restanten van muren, waterputten, grachten en een mogelijke ijskelder. De oudste muurresten gaan minstens terug tot het begin van de 13de eeuw en zijn goed bewaard. Met de resultaten werd de verdere aanpak van het onderzoek bepaald.

De Vroonhofsite was minstens 800 jaar lang het belangrijkste machtscentrum in Poperinge, tot en met de Franse revolutie. Hier stond het gebouwencomplex van de proosdij. Op deze plaats verbleef de proost uit de Sint-Bertinusabdij van Saint-Omer, waarvan Poperinge afhankelijk was. In de komende maanden wordt dan ook het historische hart van de stad opgegraven.

Bezoek de werf

Je kan de archeologen elke dag aan het werk zien als je langs de site loopt, tussen het Rekhof en het Vroonhof. Daarnaast ben je maandelijks welkom voor een rondleiding, op vrijdagen 28 juni, 26 juli, 30 augustus en 27 september. Rondleidingen starten telkens om 13 u., 14 u., 15 u. en 16 u. 

Leerlingen van Poperingse scholen krijgen een rondleiding op 25 juni en ook op Open Monumentendag, 8 september, kan je de site tussen 10 en 16 u. bezoeken

Nieuws

Poperinge biedt steun bij zomerse zorgen

Ouder zijn van een tiener is uitdagend. Zeker in de zomer, wanneer structuur wegvalt en spanningen kunnen oplopen. Ook voor jongeren zelf kunnen er vragen of zorgen ontstaan. Om zowel ouders als tieners een hart onder de riem te steken, voorziet Poperinge net voor de start van de zomervakantie een informatieve postkaart.

Moestuin brengt buurt tot leven

Op het binnenplein van de seniorenwoningen in ’t Schellewerk en de Hoveniersstraat kan je sinds kort twee moestuinbakken vinden. De dienst Seniorenzorg, LDC De Bres en Velt sloegen de handen in elkaar om dit project te verwezenlijken. De moestuin brengt niet alleen de buurt samen, maar zorgt binnenkort ook voor lekkere groenten.

Grotere oefening rond volwassenenonderwijs op komst: "Nabijheid van het aanbod en flexibiliteit blijft voor ons cruciaal."

Vandaag is er heel wat te doen rond de inschrijvingsgelden in het volwassenenonderwijs maar eigenlijk is dit nog maat een eerste stap in een hervormingsoperatie. De Vlaamse Minister van Onderwijs wil de komende periode een grondige oefening doen om het aanbod van levenslang leren beter af te stemmen. Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) benadrukt dat de nabijheid van het aanbod cruciaal is. ‘Voor wie zich verder wil ontwikkelen en bijscholen in een snel veranderende arbeidsmarkt moet dat aanbod toegankelijk, bereikbaar en voldoende flexibel blijven.’