Archeologisch onderzoek op Vroonhofsite gestart

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Een team archeologen van Ruben Willaert nv is sinds 16 mei aan het werk op de Vroonhofsite. Naar aanleiding van de Archeologiedagen konden bezoekers de werf op vrijdag 24 mei bezoeken. De archeologen organiseren tot eind september maandelijks rondleidingen waar je uitleg krijgt over de opgravingen.

In februari werd de ondergrond van de Vroonhofsite nagekeken op archeologische sporen. Archeologen vonden in proefsleuven restanten van muren, waterputten, grachten en een mogelijke ijskelder. De oudste muurresten gaan minstens terug tot het begin van de 13de eeuw en zijn goed bewaard. Met de resultaten werd de verdere aanpak van het onderzoek bepaald.

De Vroonhofsite was minstens 800 jaar lang het belangrijkste machtscentrum in Poperinge, tot en met de Franse revolutie. Hier stond het gebouwencomplex van de proosdij. Op deze plaats verbleef de proost uit de Sint-Bertinusabdij van Saint-Omer, waarvan Poperinge afhankelijk was. In de komende maanden wordt dan ook het historische hart van de stad opgegraven.

Bezoek de werf

Je kan de archeologen elke dag aan het werk zien als je langs de site loopt, tussen het Rekhof en het Vroonhof. Daarnaast ben je maandelijks welkom voor een rondleiding, op vrijdagen 28 juni, 26 juli, 30 augustus en 27 september. Rondleidingen starten telkens om 13 u., 14 u., 15 u. en 16 u. 

Leerlingen van Poperingse scholen krijgen een rondleiding op 25 juni en ook op Open Monumentendag, 8 september, kan je de site tussen 10 en 16 u. bezoeken

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.