Archeologisch onderzoek op Vroonhofsite gestart

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Een team archeologen van Ruben Willaert nv is sinds 16 mei aan het werk op de Vroonhofsite. Naar aanleiding van de Archeologiedagen konden bezoekers de werf op vrijdag 24 mei bezoeken. De archeologen organiseren tot eind september maandelijks rondleidingen waar je uitleg krijgt over de opgravingen.

In februari werd de ondergrond van de Vroonhofsite nagekeken op archeologische sporen. Archeologen vonden in proefsleuven restanten van muren, waterputten, grachten en een mogelijke ijskelder. De oudste muurresten gaan minstens terug tot het begin van de 13de eeuw en zijn goed bewaard. Met de resultaten werd de verdere aanpak van het onderzoek bepaald.

De Vroonhofsite was minstens 800 jaar lang het belangrijkste machtscentrum in Poperinge, tot en met de Franse revolutie. Hier stond het gebouwencomplex van de proosdij. Op deze plaats verbleef de proost uit de Sint-Bertinusabdij van Saint-Omer, waarvan Poperinge afhankelijk was. In de komende maanden wordt dan ook het historische hart van de stad opgegraven.

Bezoek de werf

Je kan de archeologen elke dag aan het werk zien als je langs de site loopt, tussen het Rekhof en het Vroonhof. Daarnaast ben je maandelijks welkom voor een rondleiding, op vrijdagen 28 juni, 26 juli, 30 augustus en 27 september. Rondleidingen starten telkens om 13 u., 14 u., 15 u. en 16 u. 

Leerlingen van Poperingse scholen krijgen een rondleiding op 25 juni en ook op Open Monumentendag, 8 september, kan je de site tussen 10 en 16 u. bezoeken

Nieuws

Watou 2024 klokt af op meer dan 20.000 bezoekers

Kunstenfestival Watou heeft zijn editie van 2024 afgesloten met meer dan 20.000 bezoekers. Het enthousiasme van de bezoekers voor 'Landscape of the Imagination' was groot, wat zich weerspiegelde in een mooie stijging van de daggemiddelden, zelfs met de latere start van het festival en een extra sluitingsdag per week. 

Digibank regio Poperinge verlengd

Digibank regio Poperinge krijgt bijkomende middelen van Vlaanderen tot 31 juli 2026 om de huidige werking verder te zetten. Met het project digibanken wil de Vlaamse overheid het risico op digitale uitsluiting verkleinen via drie gerichte doelstellingen: toegang tot digitale technologie, digitale vaardigheden versterken en een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten.

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.