Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Publiek private samenwerking

Bij het soort publiek-private-samenwerkingen zoals DBFM is het de opdrachtgever, in dit geval dus het stadsbestuur die een eigen invulling geeft aan de plannen, maar een private partner die de financiering aanreikt, de verlangens van de school uitwerkt tot aanbestedingsklare projecten en alles in de markt zet. Het consortium ‘Schoolkracht’ omvat de private partners AG Real Estate, Epico2, Ethias en Rebel.

Scholen van Vlaanderen

De Kunstacademie van Poperinge, die nu voorlopig nog haar hoofdvestiging in het voormalige Mariaziekenhuis langs de Oostlaan heeft, is één van de 27 scholen die deel uitmaakt van dit grootschalig en Vlaanderenbreed project. ‘In Brussel heb ik heel erg geijverd om via dit programma ook investeringen voor infrastructuur voor het Deeltijds Kunstonderwijs mogelijk te maken en dat is gelukt. Behalve Poperinge, krijgen de West-Vlaamse gemeenten Zwevegem en Tielt overigens ook de nodige ondersteuning voor de bouw van hun nieuwe kunstacademie. ‘Schoolkracht’ zal, in nauwe samenwerking met ons, de nieuwe kunstacademie en cultuurzaal ontwerpen, bouwen en vervolgens nog 30 jaar onderhouden,’ weet schepen Vandromme.

Op de Vroonhofsite zijn er nu volop archeologische opgravingen bezig. Naast een gloednieuw gebouw voor de kunstacademie en een nieuwe cultuurzaal met minstens 350 zitjes krijgen ook IBO Hopsakee en het Huis van het Kind er hun vaste stek.

Nieuws

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!

Digibank regio Poperinge helpt mensen digitaal op weg

Digibank regio Poperinge helpt sinds 2023 de digitale kloof te dichten. Verschillende partners werken samen om iedereen op weg te helpen in de digitale wereld. Op donderdag 27 juni bespraken ze de vooruitgang en maakten ze plannen voor de toekomst tijdens een netwerkmoment.