Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Publiek private samenwerking

Bij het soort publiek-private-samenwerkingen zoals DBFM is het de opdrachtgever, in dit geval dus het stadsbestuur die een eigen invulling geeft aan de plannen, maar een private partner die de financiering aanreikt, de verlangens van de school uitwerkt tot aanbestedingsklare projecten en alles in de markt zet. Het consortium ‘Schoolkracht’ omvat de private partners AG Real Estate, Epico2, Ethias en Rebel.

Scholen van Vlaanderen

De Kunstacademie van Poperinge, die nu voorlopig nog haar hoofdvestiging in het voormalige Mariaziekenhuis langs de Oostlaan heeft, is één van de 27 scholen die deel uitmaakt van dit grootschalig en Vlaanderenbreed project. ‘In Brussel heb ik heel erg geijverd om via dit programma ook investeringen voor infrastructuur voor het Deeltijds Kunstonderwijs mogelijk te maken en dat is gelukt. Behalve Poperinge, krijgen de West-Vlaamse gemeenten Zwevegem en Tielt overigens ook de nodige ondersteuning voor de bouw van hun nieuwe kunstacademie. ‘Schoolkracht’ zal, in nauwe samenwerking met ons, de nieuwe kunstacademie en cultuurzaal ontwerpen, bouwen en vervolgens nog 30 jaar onderhouden,’ weet schepen Vandromme.

Op de Vroonhofsite zijn er nu volop archeologische opgravingen bezig. Naast een gloednieuw gebouw voor de kunstacademie en een nieuwe cultuurzaal met minstens 350 zitjes krijgen ook IBO Hopsakee en het Huis van het Kind er hun vaste stek.

Nieuws

Opstart Samen Lezen-project in de bib

Op 21 januari lanceert het Poperingse leerecosysteem Aster in samenwerking met de bib ‘Samen Lezen’. Om de twee weken kan je een bijeenkomst bijwonen in de bib. Een vrijwilliger leest hardop een verhaal of een gedicht voor. De groep gaat dan in gesprek over gedachten en gevoelens die dit bij hen oproept. Aster is een Europees initiatief, voor dit project zijn naast de bib ook Avansa Oostende-Westhoek, De Lovie vzw, Ligo, OverKop en hogeschool VIVES partners.

Steeds meer kwetsbare jongeren dreigen van het leerpad af te geraken

Deeltijds beroepsonderwijs kantelt binnenkort volledig in, in duaal leren, maar voor veel jongeren is er geen geschikt traject. Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor cd&v en onderwijsexperte trekt aan de alarmbel: ‘Het is hoog tijd om werk te maken van meer flexibele leerwegen om ook het leerrecht van de meest kwetsbare leerlingen te garanderen op weg naar een onderwijskwalificatie.’

Lezen wordt voor iedereen toegankelijk in Vlaanderen

In 2025 wordt werk gemaakt van de koppeling tussen de online catalogus van alle bibliotheken en de bijzondere bibliotheken zoals Luisterpunt, een specifieke Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Blinden, slechtzienden, maar ook personen met dyslexie kunnen er terecht voor luisterboeken of DAISY-boeken. Binnenkort zal er ook meer Vlaamse content aangeboden worden op het e-platform en vanuit de Vlaamse regering wordt het gesprek met de federale collega’s omtrent een uitzonderingsregel in de auteurswetgeving aangegaan. Die regeling moet het mogelijk maken dat mensen die Nederlands leren, maar geen leesstoornis hebben, ook gebruik kunnen maken van DAISY-boeken van Luisterpunt.

Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) is tevreden dat er verder werk gemaakt wordt van inclusie op vlak van lezen. ‘Zo verlagen we de drempel voor vele mensen om makkelijker en sneller boeken te vinden.’