Bijna 1500 West-Vlaamse kinderen gingen naar zomerschool

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Het aantal zomerscholen dat afgelopen vakantie werd georganiseerd kreeg dit jaar een flinke boost in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) opvroeg bij de minister voor Onderwijs. Bij de allereerste editie van zomerscholen in 2020 waren er in West-Vlaanderen 18 initiatieven met telkens kleine groepjes van een 10-tal leerlingen. ‘Vorige zomer konden in totaal 1.454 leerlingen op 26 plaatsen in West-Vlaanderen ondersteuning krijgen en extra oefenen op Nederlands en wiskunde. De lessen werden afgewisseld met ontspanning. Scholen of lokale besturen die een zomerschool inrichten kunnen rekenen op een tussenkomst van de Vlaamse overheid,’ weet het parlementslid.

In een zomerschool volgen kinderen en jongeren minstens tien dagen lang een lesaanbod op maat om leerachterstand te vorkomen of te verhelpen. De lessen worden afgewisseld met sport, spel en cultuur. Deelname aan een zomerschool is vrijwillig en gratis.

De zomerscholen werden een eerste keer geïntroduceerd tijdens de coronapandemie. In 2020 moesten de scholen een tijd lang sluiten en dat zorgde bij veel kinderen voor een leerachterstand. Om die achterstand op te vangen werden er die zomer in Vlaanderen 122 zomerscholen georganiseerd. Een jaar later waren er dat 125. Ondertussen zijn de zomerscholen ook structureel verankerd in een decretaal kader met duidelijke voorwaarden en afspraken. Het aantal aanvragen steeg dit jaar opvallend én in alle provincies, maar niet overal even snel. 

In heel Vlaanderen organiseerden 122 lokale besturen of scholen in totaal 206 zomerscholen voor iets meer dan 16.000 leerlingen. Vooral in Antwerpen kennen zomerscholen een groot succes. Daar verdubbelde het aantal initiatieven in vier jaar tijd tot 78. Met de 26 zomerscholen in West-Vlaanderen laat onze provincie nog Vlaams-Brabant (22 zomerscholen) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (8 initiatieven) achter zich.

Zomerscholen zijn een goed initiatief, vooral voor onze meest kwetsbare kinderen,’ vindt Loes Vandromme. ‘Maar het is niet zaligmakend natuurlijk. We bereiken een deel van de kwetsbare kinderen, maar lang niet allemaal. Zomerscholen hebben in onze landelijke regio’s van de provincie bijvoorbeeld nog geen ingang gevonden. Als cd&v blijven we daarom pleiten om in te zetten op extra ondersteuning in de klas: tijdens de lesuren en tussen de klasmuren,’ besluit Vandromme.

Nieuws

Nieuwe oproep huursubsidies voor scholenbouw in het najaar 2025!

Heel veel scholen hebben dringend nood aan extra ruimte en kijken aan tegen hoge renovatiekosten. De Vlaamse overheid voorziet een aantal maatregelen om hiervoor financieel tussen te komen, maar de klassieke wachtlijst is lang.  Via huursubsidies kunnen scholen hun capaciteit vrij snel uitbreiden of bestaande infrastructuur renoveren. Het blijft echter wachten op een nieuwe subsidie-oproep waarop scholen kunnen intekenen. In antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) antwoordde de minister van onderwijs nu dat er dit najaar een nieuwe oproep komt. ‘Die zal geen dag te vroeg komen’, zegt Loes Vandromme tevreden. ‘De nood aan goede schoolinfrastructuur is zeer groot. Initiatieven als huursubsidies zijn zeer welkom voor scholen die snel werk willen maken van uitbreiding of renovatie.’

Groot personeelsverloop bij schooldirecties, beloofde loonafspraken on hold gezet

Het aantal wissels in directieteams in het leerplichtonderwijs, is in drie jaar tijd met 54 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) bij de minister van onderwijs opvroeg. Tijdens het schooljaar 2021-2022 waren er 1.307 wissels van directieleden. Vorig schooljaar ging het over maar liefst 1.999 wissels, pensioneringen buiten beschouwing gelaten. Eerdere loonafspraken om de job aantrekkelijker te maken werden on hold gezet. “Schooldirecteurs verdienen meer respect van de overheid. Kwaliteitsvol onderwijs staat of valt met standvastige, sterke schoolleiders. Die dreigen we vandaag te verliezen”, stelt Vandromme.

Parlementair werk, werkt: versnelde evaluatie decreet onderwijsinternaten komt er tegen eind dit jaar!

Op vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme die de situatie van de onderwijsinternaten al meerdere malen aankaartte, gaf de minister in de commissie Onderwijs te kennen dat ze tegen eind dit jaar een eerste evaluatie van het decreet op onderwijsinternaten wil klaar hebben.

‘Dat is bijzonder goed nieuws,’ vindt Vandromme. ‘Het nieuwe decreet voor onderwijsinternaten is sinds 2023 van kracht. De regelgeving is dus behoorlijk recent maar toch is een eerste evaluatie een absolute must.’