Bijna 1500 West-Vlaamse kinderen gingen naar zomerschool

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Het aantal zomerscholen dat afgelopen vakantie werd georganiseerd kreeg dit jaar een flinke boost in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) opvroeg bij de minister voor Onderwijs. Bij de allereerste editie van zomerscholen in 2020 waren er in West-Vlaanderen 18 initiatieven met telkens kleine groepjes van een 10-tal leerlingen. ‘Vorige zomer konden in totaal 1.454 leerlingen op 26 plaatsen in West-Vlaanderen ondersteuning krijgen en extra oefenen op Nederlands en wiskunde. De lessen werden afgewisseld met ontspanning. Scholen of lokale besturen die een zomerschool inrichten kunnen rekenen op een tussenkomst van de Vlaamse overheid,’ weet het parlementslid.

In een zomerschool volgen kinderen en jongeren minstens tien dagen lang een lesaanbod op maat om leerachterstand te vorkomen of te verhelpen. De lessen worden afgewisseld met sport, spel en cultuur. Deelname aan een zomerschool is vrijwillig en gratis.

De zomerscholen werden een eerste keer geïntroduceerd tijdens de coronapandemie. In 2020 moesten de scholen een tijd lang sluiten en dat zorgde bij veel kinderen voor een leerachterstand. Om die achterstand op te vangen werden er die zomer in Vlaanderen 122 zomerscholen georganiseerd. Een jaar later waren er dat 125. Ondertussen zijn de zomerscholen ook structureel verankerd in een decretaal kader met duidelijke voorwaarden en afspraken. Het aantal aanvragen steeg dit jaar opvallend én in alle provincies, maar niet overal even snel. 

In heel Vlaanderen organiseerden 122 lokale besturen of scholen in totaal 206 zomerscholen voor iets meer dan 16.000 leerlingen. Vooral in Antwerpen kennen zomerscholen een groot succes. Daar verdubbelde het aantal initiatieven in vier jaar tijd tot 78. Met de 26 zomerscholen in West-Vlaanderen laat onze provincie nog Vlaams-Brabant (22 zomerscholen) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (8 initiatieven) achter zich.

Zomerscholen zijn een goed initiatief, vooral voor onze meest kwetsbare kinderen,’ vindt Loes Vandromme. ‘Maar het is niet zaligmakend natuurlijk. We bereiken een deel van de kwetsbare kinderen, maar lang niet allemaal. Zomerscholen hebben in onze landelijke regio’s van de provincie bijvoorbeeld nog geen ingang gevonden. Als cd&v blijven we daarom pleiten om in te zetten op extra ondersteuning in de klas: tijdens de lesuren en tussen de klasmuren,’ besluit Vandromme.

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.