Bijna 1500 West-Vlaamse kinderen gingen naar zomerschool

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Het aantal zomerscholen dat afgelopen vakantie werd georganiseerd kreeg dit jaar een flinke boost in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) opvroeg bij de minister voor Onderwijs. Bij de allereerste editie van zomerscholen in 2020 waren er in West-Vlaanderen 18 initiatieven met telkens kleine groepjes van een 10-tal leerlingen. ‘Vorige zomer konden in totaal 1.454 leerlingen op 26 plaatsen in West-Vlaanderen ondersteuning krijgen en extra oefenen op Nederlands en wiskunde. De lessen werden afgewisseld met ontspanning. Scholen of lokale besturen die een zomerschool inrichten kunnen rekenen op een tussenkomst van de Vlaamse overheid,’ weet het parlementslid.

In een zomerschool volgen kinderen en jongeren minstens tien dagen lang een lesaanbod op maat om leerachterstand te vorkomen of te verhelpen. De lessen worden afgewisseld met sport, spel en cultuur. Deelname aan een zomerschool is vrijwillig en gratis.

De zomerscholen werden een eerste keer geïntroduceerd tijdens de coronapandemie. In 2020 moesten de scholen een tijd lang sluiten en dat zorgde bij veel kinderen voor een leerachterstand. Om die achterstand op te vangen werden er die zomer in Vlaanderen 122 zomerscholen georganiseerd. Een jaar later waren er dat 125. Ondertussen zijn de zomerscholen ook structureel verankerd in een decretaal kader met duidelijke voorwaarden en afspraken. Het aantal aanvragen steeg dit jaar opvallend én in alle provincies, maar niet overal even snel. 

In heel Vlaanderen organiseerden 122 lokale besturen of scholen in totaal 206 zomerscholen voor iets meer dan 16.000 leerlingen. Vooral in Antwerpen kennen zomerscholen een groot succes. Daar verdubbelde het aantal initiatieven in vier jaar tijd tot 78. Met de 26 zomerscholen in West-Vlaanderen laat onze provincie nog Vlaams-Brabant (22 zomerscholen) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (8 initiatieven) achter zich.

Zomerscholen zijn een goed initiatief, vooral voor onze meest kwetsbare kinderen,’ vindt Loes Vandromme. ‘Maar het is niet zaligmakend natuurlijk. We bereiken een deel van de kwetsbare kinderen, maar lang niet allemaal. Zomerscholen hebben in onze landelijke regio’s van de provincie bijvoorbeeld nog geen ingang gevonden. Als cd&v blijven we daarom pleiten om in te zetten op extra ondersteuning in de klas: tijdens de lesuren en tussen de klasmuren,’ besluit Vandromme.

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!